tisdag, september 21, 2010

Det är mitt jobb, passa’re!

Thailands riksrevisor Jaruvan Maintaka, borde avgått med ålderspension - så lyder lagen. Men hon vägrar lämna sin post. Hon anser att hon har mandat att sitta kvar. Igår dök den 65-åriga damen oinbjuden upp på ett möte. Där fanns Pisit Leelawichiropas, hennes före detta högra hand, numer fiende till posten. Hon dunkade pappershögar i bordet, försökte putta honom ur stolen och kämpade med näbbar och klor om mikrofonen. Hon vann, ordföranden Pisit lämnade mötet. Då klubbade pantertanten Jaruvan igång mötet igen, nu med henne som ordförande. Bilden är från Bangkok Post.

Landets militär har återigen blivit bestulna på vapen. Den här gången är det 32 propellerdriva granater (rocket-propelled grenades) som försvunnit från Lop Buri. Varför sätts inte bevakningskameror upp vid vapenförråd? Men dom kanske inte bryr sig, dom kan köpa nya. Militärens budget var 85 miljarder baht år 2006. Nu, år 2010, är summan uppe i 154 miljarder Baht.

När Somkid Boonthanom nyligen utnämndes till biträdande polischef i landet gick Saudiarabien i taket. Somkid är misstänkt för kidnappning och mord på en saudisk affärsman 1990. De anser att generalen borde vara avstängd från sitt jobb, inte bli befordrad. Dom är även upprörda över att fallet aldrig verkar komma någon vart. Men, säger den thailändska regeringen, alla statsantällda fick amnesti 2007 så vad generalen eventuellt gjort förr påverkar inte nuläget. Saudiarabien håller inte med i dessa tankegångar och hotar med att stänga ambassaden och stoppa thailändska muslimer att resa till Mekka för att fira Hajj. Tillägg onsdag 22/9: Somkid har tackat nej till utnämningen (det var nog den enda vägen ut ur röran). Nu prisas han för det av regeringen. Dom kanske borde undersöka brottsmisstankarna innan dom höjer honom till skyarna?

Och på Phuket skiner solen!

5 kommentarer:

  1. Man har väl träffat på en och annan, som tror att firman stannar, när de slutar, men den här damen tar nog priset.
    Alla kan inte vara som jag! Ett par år före 65 ville jag gå från 4 dagar i veckan till tre, det går inte, då måste vi anställa en ny. Då sade jag upp mig på stående fot och så blev det.(de har anställt två på mitt jobb)
    Pelle-Kaxig

    SvaraRadera
  2. Jisses vilken krutgumma! Tjohej, imorgon åker vi hem igen till Thailand och vår by Huay Yang!!!!

    SvaraRadera
  3. Nä, det är nog ingen ide att förstå. Jag väntar med fasa på vad som är i görning men förr eller senare får jag nog veta det. Hoppas att ni har det bra/Kram

    SvaraRadera
  4. Pelle, klart du ska vara kaxig när det krävs två pellar för ett ersätta dig ;-)

    Annika, trevlig resa - hoppas ni får en ljuvlig tid i Huay Yang.

    Susanna. Vi har det bra och det som sker det sker...

    SvaraRadera
  5. Hmm...De höga herrarna (och ev. damerna) har nog inte någon lust att utreda K. Somkids förflutna. Den som är utan synd må kasta den första stenen, som Jesus så klokt uttryckte det. Jag har en känsla av att det inte finns så mycket rent mjöl i de thailändska polisernas och politikernas påsar... så det är nog bättre att klia varandra på ryggen i stället.

    SvaraRadera