måndag, december 28, 2009

Kyckling är gott - och roligt!

Men matte då... du gillar ju också kyckling. Varför får inte jag hjälpa till och hämta lite mat?

Det är Mike som har denna åsikt. Jag och Ging är av den åsikten att våra hundar ska inte hoppa in till grannen och stjäla höns... vilket Mike gjort flera gånger. Det är lite svårt med Mike, han är fortsatt världsmästare på att hoppa och att jaga höns är det roligaste han vet! Den grind vi har här är ingen match för hoppar-hunden. Vi kan ju inte heller ha honom kopplad för jämnan, det vore taskigt. Men det är i och för sig taskigt mot grannarna när han stjäl deras mat också. Just nu är han kopplad - jag hittade en död höna när jag vaknade.


Något annat - betydligt taskigare än döda höns: Thailand har börjat deportera Hmong-flyktingar tillbaka till Laos. Hmong är en mycket utsatt grupp i Laos då många slogs på amerikanernas sida under Vietnamkriget. Något de fortsatte göra långt efter att amerikanarna åkt hem. 4 000 personer kommer att skickas tillbaka till ett land där dom inte är välkomna.

Personlligen tycker jag att USA helt sonika borde hämta hem dom. Det är trots allt USA som satte igång alltihop. Det var dom som gav Hmong vapen och utbildade dom i gerillakrigföring. Men USA har aldrig tagit speciellt mycket ansvar för vad dom ställde till med i Laos. Landet är fortfarande fullt av
minor och bomber, souvenirer från amerikanarna. Dom bombade Laos hevilt, utan anledning, då de inte ens var med i kriget. Laos var USAs dumpningsplats för oönskade bomber på vägen tillbaka från Vietnam då de inte kunde landa om de hade bomber kvar i flygplanen.

Ni som vill veta hur det kändes att vara med om tsunamin 2004 - läs Susanna i Bangkoks berättelse. Del ett och del två.


10 kommentarer:

  1. Ja, det där med Hmong människorna känns inte bra alls. Amerikanerna sticker sin näsa i blöt vareviga gång och lämnar sedan alla i sticket.
    Det är riktigt upprörande! S

    SvaraRadera
  2. Mike vore väl en perfekt hund för en som är rädd för fåglar, och särskilt då tamfåglar som inte flyttar sig när det kommer människor. Är han till salu? Vad gäller Hmong så får vi väl hoppas på att dom erbjuds något alternativ, eller är det att hoppas för mycket? Men med nytt styre och dess image i Amerika...

    SvaraRadera
  3. Susanna, Hmong-historien är en skandal i mitt tycke.

    Åsa, tjaaa - njaaaa - Mike hämtar hem halvdöda fåglar. Och skrämmer upp andra fåglar så dom flaxar runt hysteriskt. Så det skulle nog bli helt fel!

    Att USA skulle ta ansvar tror jag är att hoppas för mycket. Deporteringen har redan startat. Laos är väl inte ett tillräckligt intressant land...

    SvaraRadera
  4. Låter riktigt bedrövligt med Hmong flyktingarna! Vad kommer att hända med dem när de kommer till Laos - det undrar man..........
    Mike verkar vara en riktigt duktig och rolig hund - fast om han fortsätter sno grannarnas höns kan det väl bli en dyr historia i längden?

    SvaraRadera
  5. Vilken gymnast till hund! Jag brukar rasta grannars hundar som får för lite motion. Tyvärr dog den ena hunden i diabetes i höst, stor sorg. Hon var en fin och snäll hund. Sen när hon dött började jag gå med en annan grannes hund och han smet från mej och bet ihjäl en katt i byn, så nu är jag inte så populär på hemmaplan...Jag vågar aldrig ha honom lös mer. Så typiskt att det skulle hända när man bara ville göra en god gärning och ge hunden motion.
    Hälsningar Annika (Sunny)

    SvaraRadera
  6. Hej!
    Nämen, Mike då, så gör man inte...
    Kikar in på din fina blogg, vi är nästan grannar ;).
    Önskar dig en God Fortsättning!
    Xini Björnmamman

    SvaraRadera
  7. Artikel i dagens GP: Tvångsavvisning i blixtfart till Laos.

    SvaraRadera
  8. Jasså, "Panterhunden" är i gång,
    men ni har väl flyttat? det kanske inte finns någon grind där att hoppa över, så då "hinns det med höns"
    En riktigt lång löp lina, tycker jag han får stå ut med.
    Nog är det nog med lös springande hundar.
    USA´s krigföring är politik!
    Stark berättelse av Johanna.

    SvaraRadera
  9. Förlåt Susanna i Bangkok, inte Johanna.

    SvaraRadera
  10. Marie-Anne, Mike är rolig. Han är rätt konstig för att vara hund faktiskt.

    Sunny; Du bör nog gå själv låter det som. Att vara snäll funkar inte i alla lägen...

    Var dom tvungna att avliva hunden som tog ihjäl en katt?

    Xini Björnmamma, fina bilder du har på bloggen! Men "nästan grannar" var väl att ta i ;-) Om vi är grannar är jag granne med Malmöiter när jag är i Bollnäs...

    Pelle Pli, Jo vi har flyttat. Men vi har mur och grind i nya huset också. Dock inte lika hög som tidigare så nu kan panter-Mike hoppa både ut och in. Vi får se vad det blir av och med hoppjerkan.

    USAs krigföring är i allra högsta grad politisk!

    Håller med om att ...annas berättelse är stark.

    SvaraRadera