fredag, oktober 21, 2011

Hjälpande händer

Trodde jag skulle på organiserad välgörenhetsgala på Phukets södra udde Promthep igår. Så var inte fallet. Det var en grupp musiker som pratat ihop sig och på eget bevåg ställde sig som gatumusikanter vid utsiktskullen och spelade i timmar för att samla ihop pengar till översvämningsoffer. Nästan 9 000 baht fick dom ihop på att jamma. Varende baht går till rätt ställe, dom betalade tom sitt eget vatten, inget togs ur donations-kassan!

Det här är en av dom saker jag gillar med thailändare, dom hjälper till. Finns det något man kan göra så gör man det. Bandet bestod av en del proffsmusiker och en del glada amatörer. Alla sjöng och spelade av hjärtats lust, även dom som inte kunde så bra...


Översvämningsläget idag: Yingluck har tagit kommandot och föklarat landet som katastrofzon enligt 2005 års lag om naturkatastrofer. Detta kom efter ett oherrans käbblande mellan olika instanser om vad man skulle göra. Nu är det vinna eller försvinna för den kvinnliga premiärministern som verkligen hamnade inte fick en lugn start på sin regergingstid!

En av anledningarna till användandet av lagen var att regeringen ville öppna alla dammluckor för att försöka få ut vattnet snabbt. Ett högt spel, men dom tror att det är det enda sättet. Det tror inte Bangkoks guvernör som satte sig på tvären, därmed var positionerna låsta. Nu kan inte guvernören stoppa planerna längre och redan nu har en del dammluckor öppnats. Dom förstärker i skrivande stund en av de viktigaste punkterna för kampen om Bangkok, Klong Hok Wa. Imorgon när det är klart kommer dom att öppna fler luckor, sen är det bara att be för att Yingluck och company har rätt!

Jag undrar vad som pågår i närheten av Don Mueang. Myndigheterna hållar på att bygga upp skyddsvallar på båda sidor av Prapa Canal för andra gången. Arga thailändare boende i närheten rev ner det dom byggt upp tidigare idag.

Ikväll varnas dessa distrikt i Bangkok för översvämningsrisk under kvällnoch natten:
Don Muang, Bang Kean, Sai Mai, Lard Krabang, Minburi, Nongjok, Sam Wa kanalen och Kannayao. Jag är inte så bra på Bangkoks geografi, men det verkar vara mycket östra sidan av Bangkok (tror jag, rätta mig gärna!)



Några siffror: Översvämningarna har än så länge påverkat 28 provinser. 2.45 millioner människor har drabbats, varav 342 har omkomit. 14 818 företag har skadats vilket gjort 678 227 thailändare arbetslösa. Rispriserna väntas öka dramatiskt då 10% av världens samlade risproduktion gått till spillo under översvämningarna. Vattnet som väntar på att forsa fram skulle kunna lägga hela Jämtlnads län en meter under vatten!



Tjejen på bilden heter Laura och är Gings nya sångerska. Jag kallar den unga autraliensiskan fröken Piggelin, visst ser ni att hon är det va? :D På Phuket märker vi av översvämningar i trädgårdsaffärer, utbudet har kraftigt minskat. Blommor kommer ofta norrifrån och finns odlingarna kvar så är det nästan omöjligt få fram några transporter.

6 kommentarer:

  1. Visst är thailändare härligt hjälpsamma. Hörde i samband med Japankatastrofen att det samlades in pengar i Bkk-slummen. Och så har jag en egen historia om mamman med barnavagnen.. men den spar jag till en annan gång!
    Här hemma kan/jag/ just nu inte göra annat än hålla tummarna.. Inte hört ngt om svenska insatser som hjälporganisationer etc.
    Skickar pengar till/via Annika, när jag bä vet hur läget är....
    Kram

    SvaraRadera
  2. Verkligen bra att dra in lite pengar till de drabbade.....

    SvaraRadera
  3. Du har alldeles rätt, vi hade stora problem att få tag på Bougainvillea idag, kanske på grund av översvämningarna.
    Jag bidrog med en slant, hos trädgårdsmästaren när skolungdomar samlade in här i Karon, de gick runt med en "Munkskål"
    Du var där med Ging? Synd att hustrun shoppade med väninna, hon hade ingen husnyckel,ingen telefon, jag satt och funderade om! Jag anade efter blogg inlägget att du var där!? Ging alltid "still going strong"
    Pelle-Blompeng

    SvaraRadera
  4. En tiondel av världens risproduktion. Det är ju ofantligt mycket. Industriproduktion är en sak men mat måste alla ha. Jordbrukare och lokala småföretagare inräknat blir det långt över miljonen arbetslösa. Följderna för landet är oöverskådliga . . .

    SvaraRadera
  5. doris, förvånar mig inte. De som har minst ger mest!

    Thaikalle, ja!

    Pelle, vi kommer mörka mer och mer. men hur mycket ärn vi mörker kan vi aldrig sga att vi är drabbade, inte efter att sett de bilder man sett från annat håll. att bli utan några varor överlever man.

    Typiskt att du inte kom till kullen, blomsterPelle! Vi provar nästa gång, igen :D

    Göte, det är hemska siffror och en mycket mörk framtid för Thailand och thailändare en lång tid framåt. Enl uträkningar kommer detta att ekonomiskt (utan att räkna människornas öden) att slå hårdare än tigerekonomins sammanbrott.

    SvaraRadera
  6. Vi skulle ha tre Blommor, fick två, pengarna för tredje blomman gick till insamlingen av en slump.
    Självklart kan vi vara utan varor en tid.
    Inga jämförelser i övrigt med översvämningarna.
    Det där att mörka har jag läst, men inte förstått?
    Pelle-Slumpmässig

    SvaraRadera