måndag, juli 04, 2011

Koalitionsregeringen redan presenterad i Thailand

Det går undan! Yingluck meddelar på presskonferens att den blivande regeringen kommer vara en koalition bestående av PheuThai, Chart Thai Pattana, Chat Pattana Puea Pandin, Palangchon och Mahachon. Det ger dom 299 platser av 500 i parlamentet. 299 är en vacker siffra sa den (med största säkerhet) nya premiärministern på presskonferensen.

Försoning verkar vara Yinglucks favoritord. Det ska försonas inom landet, med grannländerna och med politiska motståndare. Sedan talade om hon om ekonomin och lite till om försoning.
Förmodar att koalitionen är en del av försoningsköret. Pheu Thai har eget mandat och skulle kunna köra ett alldeles eget race men vill ha med flera partier ändå. Hon säger även att Pheu thai inte har amnesti som policy och inte kommer söka amnesti för specifik person (Thaksin kommer alltså inte hem denna vecka...). Men hon säger också att kommitte ska undersöka allmän amnesti. Yingluck påpekar även att regeringens ämbetsstolar kommer att tillsättas pga kompetens, inte på grund av vilket parti dom tillhör. Och så vidare.

På andra presskonferenser har Abhisit meddelat att han avgår som partledare för Demokraterna. Suthep som varit vice premiärminister säger att han inte heller kommer att ställa upp som valbar ledarfigur för Demokraterna vid nästa partikongress.

Antal platser i parlamentet: Regeringssidan 299 platser;
Pheu Thai (265), Chart Thai Pattana (19), Chart Pattana Puea Pandin (7), Phalang Chon (7),Mahachon (1)
Oppositionen; 201 platser: DEM (159), Bhum Jai Thai (34), Rak Thailand (4), Matubham (2), New Democratic (1), Rak Santi (1).


12 kommentarer:

  1. Koalitionsregering kanske var ett krav från dessa partier för att hon skulle få vara number 1.....
    Hur i hela friden skall de komma överens, nu är det pytt på riktigt? Kram

    SvaraRadera
  2. So far, so good........Och militären acceperar valresultatet sägs det alldels just nu.......

    SvaraRadera
  3. Susanna, med egen majoritet behövs väl inte deras välsignelse va? Dålig koll påhur många som måste nominera PM. PT har tagit in små partier med få platser. Du vet vad makt lockar, dom kanske är väldigt lättanpassade... Newin och hans Bhum Jai Thai är helt ute i kylan. Där är det minsann ingen försoning på G.

    Marie-Anne, ja det säger dom - nu. Vad dom säger om ett år eller nåt återstår att se.

    SvaraRadera
  4. Nä, och därför undrar jag ännu mer - WHY?

    SvaraRadera
  5. För att knyta fler som stöder den politik dom vill köra. Sitter man i regeringen klagar man inte på regeringen.

    Fortsatt förvånad över Sondhi Limthongkuls tystnad. Inte ett pip i pressen. Inte likt honom...

    SvaraRadera
  6. Kom på en till anledning till koalitionspartners. Rött kort! Vi vet inte hur många som valkommissionen kommer att diska. PT kan behöva extra jokrar som håller på dom...

    SvaraRadera
  7. NÄR VET MAN VET OM DOMSTOLARNA KOMMER UTESLUTA NÅGRA POLITIKER FÖR VALFUSK?

    SvaraRadera
  8. Jaaru anonym (samma anonym som förra inlägget va?) Jag vet inte. Det kan ta sin tid, förra gången det begav sig tog det flera månader om jag kommer ihåg rätt. (mycket osäker på minnet vad gäller detta)

    SvaraRadera
  9. Tack för bra info samt intressanta inlägg!

    SvaraRadera
  10. Varsågod :) Ska ni flytta ner på riktigt?

    SvaraRadera
  11. Ja, vi flyttar för gott (är det tänkt) den 24 september 2011. Då har vi inget eget hem kvar i Sverige längre. En häftig känsla och mycket spännande! Då har vi all tid i världen att ses oss om i Thailand både i norr och söder och mitt i mellan där vi bor.

    SvaraRadera