tisdag, januari 25, 2011

Demonstrationssäsongen är här

Det demonstreras i Thailand mest för jämnan men nu går vi förmodligen in en period när det kommer bli ännu fler demonstrationer. Det finns många aktörer på banan som demonstrerar av olika anledningar. Det pågår just nu demonstrationer vid regeringskvarteren av de gula PAD. En utbrytargrupp från röda UDD ska demonstrera vid Demonkratimonumentet ikväll. Det officiella röda  UDD planerar stor protestaktion 13 februari. Sedan har vi TPN Thai Patriots Network som protesterar + Santhi Asoke som också är i demonstrant-tagen. Låter det rörigt? Det kanske det blir också, vi får se. Intressant nog verkar alla vara ursinniga på Abhisit och Suthep av olika anledningar. Just nu skälls det hejvilt på på regeringen i allmänhet och Abhisit & Suthep i synnerhet på gula PADs scen.

Denna karta kan vara bra att ha koll på så man vet vilka demonstranter som är var och om gator är avstängda. I den splittrade södern (längst söderut mot Malasia) fortsätter problemen. Under de senaste 7 åren har  4,370 människor omkomit pga oroligheterna. 3,825 civila, 291 soldater och 254 poliser. 7,136 personer har skadats i våldsamheterna. Precis när jag skrivit detta rapporteras det att en bombattack förmodligen dödat 7 personer i Yaha, ett distrikt i Yala.


6 kommentarer:

  1. Hej Malee!

    Bra med info om demonstrationerna för oss som snart ska resa ned eller planerar att göra det. Kan du kortfattat beskriva varför är de ursinniga på Abhisit och Suthep?

    Mvh

    Björn

    SvaraRadera
  2. Demonstrationernas högborg i världen!

    SvaraRadera
  3. Bara så ni vet, de gula har inte gått hem och säger att dom kommer sitta där tills Abhisit och regeringen avgår. De gula är en uthållig skara så dom kommer nog sitta läääänge. De har vält två regeringar tidigare. Det var PADs demonstrationer som banade väg för militärkuppen mot Thaksin. Samma PAD demonstrerade bort röde Somchais regering. Efter det utsågs Demokraterna att bilda ny regeringe (utan val)

    Björn, en alldeles för kort förklaring av ilskan kommer här;-) Först: Abhisit är premiärminister, Suthep vice premiärminister.

    Gula sidan: anser att regeringen låter Kambodja stjäla thailändsk mark. De 7 på gränspromenad, se tidigare inlägg, var enl PAD på thailändsk mark och Kambodja hade ingen rätt att arrestera dom. Gula nästan mer ilskna på Suthep som det låter, de anser att han är den som ligger bakom Thailands (enl PAD, TNP och några till) underdåniga beteende mot Kambodja. Det kan även bero på att han inte alls är lika diplomatisk som Abhisit. Men Abhisit är PM och ytterst ansvarig och han har dessutom gett TV-tal där han tonar ner den kambodjanska frågan. Nåt som de gula ine alls gillar.

    Röda sidan: De menar att Abhisit sitter utan mandat och att val borde hållas. Ilskan ökade efter att regeringen satte in militär och polis med skarpladdae vapen mot demonstranterna i våras. Suthep var då bas över krisorganisationen som var ansvarig för vilka befogenheter militär och polis fick.

    SvaraRadera
  4. Vad jag förstått så håller militären på med övningar i närheten av Kambodja. Kan det vara bra i det här läget?

    SvaraRadera
  5. Anonym. ja det gör dom. Jag tycker inte det är klokt, men det är min personliga åsikt.

    Susanna, det blir bra... så småningom. För mycket? Kom till oss på lugna Phuket!

    SvaraRadera