torsdag, oktober 07, 2010

Nu i Thailand - politiskt sammandrag

Nu blir det nya demonstrationer, oktober är en månad för minnesdemonstrationer för både röda och gula. En del har redan varit och en del är på gång.

I tisdags föll ett 5-våningshus i Nonthaburi samman efter att en kraftig bomb detonerat. Samai Wongsuwan är en av de 4 omkomna och med allra största säkerhet mannen med bomben. De kan lämpligt nog knyta denne, avlidne, militante, röde elaking till 3 eller 4 a
ndra bomddåd som inträffat den senaste tiden. Otroligt nog kommer hans familj att få 400 000 baht av regeringen. Alla som avlider i samband med de politiska oroligheterna har rätt att få kompensation, oavsett omständigheterna.

Suthep meddelar att det finns konfirmation på att 39 röda tränats i terror uppe i norr. 11 avslutade kursen, sa han. Elva?! Kan man underkännas i terrorism eller tröttnade dom? Suthep avgår som vice premiärminister för att ställa upp i ett val, något som ska vara en politik-teknisk fint. Om demokraterna fälls i valdomstolen kan Suthep rädda situationen med denna manöver. (Har inte koll på hur, hoppas någon med insyn kommenterar. Tack på förh
and till den som gör det!)

Undantagstillståndet kommer att utsträckas tre(!) månader till i Bangkok, Nonthaburi, Samut Prakarn och Pathum Thani. Det ger bl.a. myndigheterna rätt att låsa in folk utan formell anklagelse i 90 dagar.

En som dom måste låsa in är polisen Nithipol i Mae Hong Son! Han sköt en kandadensisk backpacker till döds 2008 när han inte var i tjänst. Hans försvar var att pistolen gick av utav misstag. Kanadensaren sköts med tre skott. Nu har
Nithipol (som knappt hann se ett fängelse från insidan efter dödsskjutningen) mördat igen. Hans 18-åriga gravida fru har brutalt slagits ihjäl med en påk.

Åklagarmyndigheten har ännu en gång skjutit upp att beslut om man ska åtala någon av de 9 gula ledarna för den 193 dagar långa ockupationen av regeringshuset 2008. Nytt (icke)beslutsdatum: 7 december. Bilden är på resterna av 5-våningshuset i Nonthaburi. Lånad från The Nation.

Tillägg fredag om Nonthaburi-tragiken: De söker ett par som setts vid bombarens lägenhet. Kvinnan i paret bar huvudduk a’la muslim från söder (där det finns våldsamma separatister). Regeringssidan säger bestämt att kvinnan i fråga inte har ett dugg med söderns oroligheter att göra. Hon bara låtsas. Om dom verkligen vet det eller inte vill att södern ska vara inblandad förtäljer inte histoien.



10 kommentarer:

  1. Hur får man veta utan att kunna Thai?
    Jag är i Bangkok och alla thai jag pratar med vill inte prata om det.

    Jocke
    info@joachimschmidt.se

    SvaraRadera
  2. Hej Jocke!

    Enklast är genom The Nation (länk i inlägget) eller banogkok Post (googla). Många thai är så infernaliskt trötta på situationen att de mer eller mindre vägrar prata om det... det är som det är. Men vad gäller rena demonstrationesområden bör de ovanståendes info funka.

    För gula nyheter har du TV-kanalen ASTV: http://www.astv-tv.com/ (kör med google översättning, dåligt men funkar)och för de röda (som är stoppade på massor av ställen) kan du kolla: http://www.facebook.com/UDDInternationalNews

    SvaraRadera
  3. Åsså heter Bangkok Post, Bangkok Post, inte banogpost.... Här länk: http://www.bangkokpost.com/

    SvaraRadera
  4. Jag hänger på Jocke. Hur vet du? Genom engelska tidningar, maken, eller andra?

    SvaraRadera
  5. 11 kvar av 39 terrorister. De andra blev väl utslagna. I alla fall han som rymde från tränings-resorten. Han sade att han blivit torterad under utbildningen. Genom hans knepiga uppträdande kunde en civilist larma polisen som grev de kvarvarande. Allt enligt The Nation för några dagar sedan.

    SvaraRadera
  6. Anonym, lite här och där, mest tidningar och tv. Maken översätter bland.

    Göte, har du en länk, har missat det! Låter mer än lovligt udda med torterad rymling...

    SvaraRadera
  7. Länk från nät-upplagan. (I tryck stod det faktiskt tortyr, kanske förhastat och ogenomtänkt ordval.)

    http://www.nationmultimedia.com/home/2010/10/04/politics/Red-warriors-are-&039;planning-more-attacks&039;-30139300.html

    SvaraRadera
  8. Tack Göte, det hade jag fullkomligt missat!

    SvaraRadera
  9. Tack! Ibland undrar jag vad som händer..... Lås in polisen!

    SvaraRadera
  10. Marie-Anne, har inte sett nåt mer om polisen, så jag undrar jag...

    SvaraRadera