onsdag, maj 19, 2010

Onsdag 19 maj i Bangkok

Kl 04.50: Pansarvagnar rullar in mot centrala Bangkok. Längst ner på Silom finns sju stycken fullastade med militärer. 20-talet pansarvagnar har rullat in till Victory monumentet. I Silom-Sathorn-korsningen finns ca 20 militärtruckar. Trupprörelser rapporteras från Din Daeng. Vid fyratiden rullande en konvoj med 30 eller 40 pansarfordon ut från armébasen i Nonthaburi (norr om Bangkok). Vid Ratchaprasong evakueras äldre, barn och kvinnor till templet. Är det "crackdown" eller är dom ute och tränar?!
Kl 05.10: Reuters, MCOT och thailändska Channel 7 rapporterar samma sak; stora trupprörelser på väg in i Bangkok. Bild på militärer i truck tagen NU.

Kl 05.55: Dom har just visat bilder från scenområdet. Dom dansar och sjunger. Fler pansarvagnar, dessa är på väg mot Sala Daeng. Enligt TV-kanalen MCOT är det ingen crackdown, dom ska bara in och förstärka blockaden. Det pågår skottlossning i Din Daeng och det brinner vid Bon Kai.

Kl 06.25: Armétruckar med högtalare meddelar; ni har 15 minuter på er, sedan går vi in, så visst är det crackdown! Tidsfristen är i stort sett slut nu och soldater är på väg till fots mot genom Lumpini. Helikoptrar cirklar över området och explosioner och skottlossning pågår både i Bon Kai. Thai PBS sänder på nätet. Vattenkanoner som jag
efterlyst används nu. De spolar bort barrikader i SalaDaeng. Helikoptrarna släpper ned tårgas över Silom, Bon, Kai och Khlong Toey.

Kl 06.50: Har just sett CRES-gubbarna på TV, det var repris från igår! Annars fanns det väl en del att säga idag - eller? Det är kaotiskt i Din Daeng, det brinner i flera byggnader och folk försöker ta sig bort från bränderna och explosionerna. Soldater överallt och förhandlingarna som skulle fortsätta dag enligt Abhisit är nog inställda...

KL 07.20: Militären har ännu inte gått in. Alla väntar. Nu har en timme förflutit sedan tidsfristen var slut. Jag måsta pausera - följs Reuters liveblogg från Bangkok här. Jag återkommer.

Kl 09.40: Som befarats så har ingen snällt gått hem. Vilken röra, det är nästan så man inte tror på bilderna som matas ut på Bankok i brand. Alla TV-kanaler visar nu, även utländska. Sammandrabbningar överallt runt om den heta zonen, de röda sägs har tagit över Thaicom-satellit-stationen. Från söder och öster kommer nu soldater längs med Skytrainspåren närmare och närmare Ratchaprasong. CRES uppmanar allmänheten: HÅLL ER BORTA FRÅN ALLA OMRÅDEN SOM BERÖRS.

5 kommentarer:

  1. Men vad i helsefyr är det nu som håller på att hända???

    God morgon, förresten. Vad du är uppe tidigt Malee, eller har du inte sovit i natt?

    SvaraRadera
  2. Svågern ringde. Vi drar till andra sidan floden nu.

    SvaraRadera
  3. MangoErika:
    Det gör ni rätt i.
    Dotterns lärare ringde i morse och sa att det blir ingen skola idag efter vad som har hänt i morse.

    Var försiktiga!

    Kram Rosarin

    SvaraRadera
  4. Militären har kört igenom barrikaderna vid Silom nu.
    Titta på CNN för senaste nytt!

    http://www.livestation.com/channels/10-bbc_world_news_english

    SvaraRadera
  5. Rosarin, sov aldrig - föraning... NU sovit några timmar.

    MangoErika, BRA!!!!

    Bangkokinfo, och BBC: http://www.bbc.co.uk/

    SvaraRadera