lördag, maj 01, 2010

Första maj i Bangkok

Lördag i storsta’n. Gårdagen blev förhållandevis lugn. Delvis på grund av att de röda demonstranterna hängde med huvudet, de verkade skämmas efter sjukhus-tilltaget. Så mycket medialt stryk har de röda inte tidigare fått. Regeringssidan hoppade nog jämfota av glädje över missen. Det "lustiga" är att den evakuering av patienter som slogs upp stort som en följd av razzian var planerad innan, de började tömma sjukhuset redan innan de röda stormade in. Hur det blir idag återstår att se. Första maj är helgdag i Thailand likväl som i Sverige. Fyller på i detta inlägg om något händer.

Igår kväll: En bomb eller skottsalva skadade glasväggar och dörrar på MacDonalds i Silom Center samtidigt som en hemmagjord pingpong-bomb kastades vid Sala Daeng-korsningen. Ingen verkar ha skadats men MacDonalds tomater kräver skydd då de ej vill bli ketchup! (Förlåt galghumorn). Attacken lär i alla fall inte varit de rödas påhitt, de gillar MacDonalds skarpt.En grupp unga kvinnor sjöng och viftade med flaggor för att protesterade mot de röda nära demonstrationslägret. De blev beskjutna med glaskulor (aj!) avfyrade med hjälp av slangbellor av (förmodligen) de röda. Tack till Mango för infon.

En före detta polisman som påstås ligga bakom de flesta granatattacker arresterades. Myndigheterna säger att han erkänt att han och hans medbrottslingar försökte skjuta granater på det heligaste templet i Grand Palace
20 mars men missade och träffade Försvarsministeriet istället. Grand Palace! Varför? Vem skulle vinna något på det? Låter helt galet i mina öron, men osvuret är som vanligt bäst.

Kl 12.00: Internationella krisorganisationen ICG, en helt oberoende organistion har sammanställt en rapport om läget i Thailand. Den är inte nådig. Det asiatiska centret för mänskliga rättigheter ACHR, är mycket kritiska . Hur kommer regeringssidan och de röda att bemöta dessa rapporter? Kommer dom att diskuteras över huvud taget?

Kl 12.30: Låst läge både på in- och utsidan för de röda. Suthep har beordrat polisen att ta bort barrikaden vid sjukhuset. De rödas militär-man Seh Daeng (
Khattiya Sawasdipol
) vägrar. Samtidigt kritiseras Seh Daeng av Weng i det röda lägret för att han byggde upp barrikader då de röda lovat ta ned dom igår. Vem styr? De röda ledarna eller den röde generalen?

Kl 19.00: Thaksin påstås
ringt den röde generalen och sagt åt honom att flytta in barrikaderna så sjukhuset inte isoleras (?). Seh Daeng kritiseras av de röda ledarna lite då och då idag: "följ våra order" är budskapet. "Du är här för att hjälpa oss, inte stjälpa oss". Utanför barrikaden väntar (vilar?) kravallpolisen. Ledarna har bett om ursäkt för sjukhus-incidenten ett antal gånger nu, även i ett brev till Röda Korset. Men samtidigt skyller dom ifrån sig och talar om att det tidigare funnits soldater därinne och att eventuellt granater avfyrats från byggnaden.

Här finns de nya Bangkokbesökarna - demonstrations-turisterna. Jag undrar fortfarande varifrån alla däck kommer. Sen protesterar sjuksköterskor mot de röda som dom inte vill ha besök av igen!

Kl 21.30: Inget stort har hänt, men jag börjar bli så trött på röran att jag fått galghumor och blir mer och mer cynisk. Dom har sökt genom röde Isaan-Rambos hem och hittat en massa vapen (naturligtvis planterade om du är röd, naturigtvis hans egna om du tillhör det andra lägret). Vad Isaan Rambo gör åt saken? Jo han sjunger en trudelutt på demonstrationsscenen. Och runt om i världen varnas det mer och mer för resor hit. Nu är det uppe i 47 länder, vissa varnar starkare än andra. Vad ska vi göra? Sjunga en stump kanske? Det verkar vara lösningen på allt. F’låt surheten men jag ÄR trött. Dessutom har dom ikväll låst en twitter-kanal för Mac-användare - hoppas på överbelastning men, men... Ser på nätet att rätt många är som jag just nu - det skojas hejvilt och helknäppt. God natt, hoppas jag.


14 kommentarer:

  1. Ja, det är det man misstänker att precis alla är inblandade. Ganska obehagligt. Ha en fin dag vid havet!! Kram S

    SvaraRadera
  2. Det bör nämnas att ca 20 meter från korsningen i Silom stod senast igår en grupp unga kvinnor som protesterade mot de röda. De stod och viftade med flaggor och sjöng. Det som hände var att de blev beskjutna med glaskulor från slangbellor, troligen från det röda lägret. Kvinnorna stod till vänster vid den bild du postade i förra inlägget. Jag går förbi där dagligen.

    SvaraRadera
  3. Susanna, "röra" är understatement!

    Mango, tack - har lagt in det i bloggposten nu!

    SvaraRadera
  4. Hej
    Har hittat din blogg och läser den kontinuerligt. Vi har en bokad resa med våra 3 barn den 3 juni till Bangkok. Det känns olustigt att det ska vara oroligt, får se om resan blir av.

    Tack för att du håller oss underrättade.

    Trevlig helg Jessica

    SvaraRadera
  5. har ni läst expressens löpsedel just nu, exakt samma har funnits att läsa hos Malee för länge sedan

    http://www.expressen.se/Nyheter/1.1972311/thailand-varnas-for-inbordeskrig



    heja heja

    //Bobbo

    SvaraRadera
  6. Har svårt att tro på att någondera sida är speciellt intresserade av några rapporter som kan användas mot dem. Skulle någon börja lägga vikt vid dem skulle man också tvingas handskas med kritiken mot sin egna sida och det ser jag inte någon är det minsta intresserade av.

    SvaraRadera
  7. Malee, har du någon teori om varför inte regeringen alt. militären slår ner upproret? Verkar ofattbart för mig.

    SvaraRadera
  8. Christer; det är inte så lätt.

    Historiskt sett har militären mycket hårt slagit ner demonstrationer i landet med många dödsfall som följd (-76 & -92). Detta är ett öppet sår i landets historia och ingen vill att det ska upprepas. Därför har kravallstyrkor knappt fått bära vapen under många år.

    När de gick in mot de gula med tårgas skrek alla i kör och det var en kraftig spik i kistan för den regeringen. Detta pga att de inte varnade innan de tog till tårgasen. Nu har styrkorna fått klartecken både för tårgas, gummikulor och skarp ammunition. Att det inte kritiserats hårdare är för mig en gåta.

    Många av de som demonstrerar har inget att förlora. Dom går inte hem. Att gå in och "rensa" skulle kräva vapenmakt. De som styr vill inte ställas till ansvar för blodbad.

    De gulas demonstrationer fick pågå utan större inblandning av militär och polis. Om de röda motas bort med vapenmakt skulle alla skrika: dubbelmoral.

    Sen har vi det här med: "vem kan man lita på?" Hur många av militärerna är "vattenmelon-soldater"? Hur många poliser är "tomat-poliser". Skulle en militär-polis insats kunna genomföras. Vill dom?

    Och en sista sak, arméchefen vill inte! Han går i pension i september och vill inte bli ihågkommen för en blodig crackdown.

    Räcker det med teorier eller vill du ha fler? ;-)

    SvaraRadera
  9. Jag förstår om ni alla är trötta i Thailand. Men sluta inte rapportera malee du är den bästa nyhetskanalen vi har för Thailändska nyheter. Tack för att du berättar vad som händer.
    Lena_c

    SvaraRadera
  10. Min första kommentar på en blog någonsin. Håller med Lena, sluta inte rapportera, vi litar på dig och svenska nyheter säger inte mycket om situationen. Idag pratar dom om risk för inbördeskrig. Om jag fattat rätt handlar det om det rapport du redan skrivit om.

    PvT med hjärtat i Thailand

    SvaraRadera
  11. Hej!
    En intressant artikel om "Thailand som gisslan" finns här:
    http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/thailand-gisslan-i-elitens-maktkamp_4557815.svd

    MVH
    solen

    SvaraRadera
  12. Lena_c & PVT, jag fortsätter rapportera, blir bara trött på röran ibland. Jag PVT det är samma rapport som anges vad gäller risk för inbördeskrisg.

    Solen, den var intressant. Visste inte att Thaksin hade en kompis på SvT ;-) UDDs presstjänst hade inte kunnat göra det bättre, hahaha!

    SvaraRadera
  13. Tack, Malee för din analys. Den verkar trovärdig i mina ögon, även jag jag ju förstår att det hela är så komplext och infekterat att det inte finns någon exakt sanning. Som så många andra så uppskattar jag att du håller oss uppdaterade.

    SvaraRadera
  14. Christer, tack för att du kallar det analys... det är väl mer vilda gissningar, hahaha! Komplext är det sannerligen!

    Å jag måste gå genom proxserver för att kunna svara på detta och komma åt min blogg. Undrar vad det är? Alla blogger-sidor blir stendöda då och då, men finns om man går omvägar, hmmmm...

    SvaraRadera