lördag, augusti 30, 2008

Domedag eller inte för Thailand?


Dagen idag tror jag blir vändpunkten i villervallan i landet. Men än så länge har inte alltför mycket hänt. Nedanför kommer jag att fylla på vartefter. Tidsangivelserna är thailändsk tid, dvs fem timmar före oss


kl 16.00 i Thailand. PAD har barrikaderat sig vid regeringsbyggnaden. Det börjar likna en campingplats, med uppgrävda hål i marken för toaletter och specialbyggda duschar. De använder även rum inne i byggnaden (dom måste ha brutit sig, ingen lär väl ha låst upp åt dom - eller?). PADs vakter har brutit sig in Santi Maitre-huset för att städa! (har ni hört på maken, bryta sig in för att städa!? Det tror jag inte ett dugg på). De har även brutit sig in Thai Kufah-huset, men där ska de tydligen inte städa utan huset ska användas som möteslokal för PAD-toppen. Samak ska träffa kungen om en timme (Kanske därför de håller sig någorlunda lugna än så länge)


kl 17.00 Samak har talat på TV. Han sa: "de problem som finns i landet ska lösas på parlamentarisk väg. Om människor inte accepterar och följer landets lagar kan inte Thailand utvecklas framåt." Det betyder att han inte har för avsikt att avgå - inte precis just nu i alla fall...
Samtidigt har motståndare till PAD börjat bygga scener på Sanan Luang (vid Grand Palace) och regeringskoalitionen har bokat in ett krismöte imorgon.

Mitt i natten: Anti-anti-rörelsen DAAD (de är motståndare till PAD) beslöt att de nu ska börja demonstrera FÖR regeringen. Enligt uppgift ska de börja marschera från Sanan Luang mot Parlamentet kl 07.00 i morgon bitti. De säger att de kommer att marchera en väg som gör att dom inte ska möta PAD, men jag är rädd för att det blir sammandrabbningar och att våldsamheterna kommer att eskalerara. DAAD är klädda i rött, PAD i gult - blanda dom och det blir orange som solnedgången. Och det känns som om solen kan gå ner för det leende landet i morgon. Kommer den bakbundna polisen att kunna hålla dessa två fraktioner isär eller är det dags för militären att steppa in på planen?

Flygplats-info: Phukets och Krabis flygplatser är fortfarande stängda!
Tillägg söndag 31 augusti: Phukets och Krabis flygplats har öppnats!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

  1. Vi pratade med vår taxichaufför idag o han var bekymrad över att inte ha flygplatsturer. Han sa att även tågen hit inte går. Han misstänkte att dom ev. skulle försöka ge sig på elektriciteten i Bangkok. Men det låter väl lite väl mkt? Det kan man inte bara "ta över" eller?

    Brukar sånt här ta lång tid innan det går över? Mor o far är på väg hit i september ju. Men dom får väl ta taxi! Man kan väl flyga till Survurnabumi (el hur det nu stavas)??

    ha det bra o håll oss uppdaterade!


    ps. Johan hälsar tillbaks. vi var ute igår o käkade.

    SvaraRadera
  2. PAD är kapabla till mer än jag vågar tänka på...

    Det är ju lite skoj att ni, på Phuket, kollar mig i Sthlm för info! Det borde vara tvärtom!

    Har aldrig varit med om dylika protester så jag vet inte hur länge det kommer at pågå. Men jag tror att flygplatserna öppnar rätt snart. För mycket pengar står på spel. Ging ska skjutsa iväg folk i nästa vecka till flygplatsen så det är bara att hoppas och hålla tummarna.

    Kram till er i kaospolitiken land!

    SvaraRadera
  3. Spännande att se vad du skriver för här hemma i Sverige tycker jag att de är dåliga på att fälja upp vad som händer i Thailand just nu!

    SvaraRadera
  4. Phuket har öppnats.

    Magnus

    SvaraRadera