måndag, september 19, 2011

En månad med ny regering i Thailand

Den nya regeringen har suttit vid makten i över en månad, så vad har hänt? Yingluck har varit i Kambodja för att mjuka upp relationerna och länderna har i alla fall inte skjutit på varandra på senare tid. Dock sitter Veera Somkuamkid och Ratri Pipatwongpaibul där dom sitter i kambodjanskt fängelse efter sitt gränsäventyr. Många trodde dom skulle släppas när Yingluck hälsade på (broder Thaksin är kompis med Hun Sen), men domen på 8 år för spionage står fast.

Naturligtvis tar det tid innan en ny regering blir varm i kläderna, men det är mycket prat och lite verkstad än så länge tycker jag. Minimilönerna har inte rört på sig så mycket, dom skulle enligt vallöften ökas till 300 baht. Ingen verkar heller sett till de utlovade datorerna till skolbarnen. I morse gav regeringen i alla fall besked om att de som råkat illa ut i årets översvämningar ska få 5,000 baht per hushåll.

En del av de röda demonstranterna och andra som kan kallas politiska fångar har släppts ur fängelserna på senare tid, men långt ifrån alla. Vad som oroar är att censuren inte förbättrats enligt rapporter. Svårt för mig att veta
då jag fortfarande är i Sverige. Det spekuleras om att regeringen gjort överenskommelser med militär och andra tungviktare om att inte röra till det för mycket. Många hoppades att lagarna om Lease majeste och Computer Crime Act, som använts för politiska syften, skulle mildras snabbt och effektivt, men vi har inte sett några tecken på det. Tillägg tisdag 20/9: Idag kom uttalande från Yingluck som tyder på vilja att titta på mål som nu ligger hos domstolar och mål där folk dömts och sitter i fängelse. Bra - hoppas tecknen resulterar i något konkret!Igår högtidlighölls minnet av militärkuppen 2006. Röda demonstranter fyllde området runt demokratimonumentet. Jag undrar om de röda är nöjda med sin nya regering. Om dom inte passar sig kan anhängare bli motståndare. Dom röda har väntat länge på upprättelse, bland annat för dödsfallen i fjol. Redan nu glunkas det om missnöje med Yingluck och hennes regering.

Undrar om det finns en lag på att regeringa
r ska ha en mer eller mindre svårkontrollerad vice premiärminister i Thailand? Förra regeringen hade Suthep som utmärkte sig med tokiga uttalanden gång på gång. I denna regering är Chalerm Yoobamrung vice PM. Han är inte känd för diplomatiska och genomtänkta uttalanden och har redan varit i blåsväder flera gånger.
Min röda favoritdemonstrant Sombat Boonngamanong har dömts för brott mot undantagslagarna. Han gavs dock villkorlig dom så han behöver inte krypa i fängelse. Han blev upprörd efter att militären gick in mot demonstranterna ifjol vår, och började demonstrerade på annorlunda sätt för att ingjuta mod hos de röda. Han körde röda motionspass(!), cyklade i stora grupper och knöt röda band vid skyltar. Han talade också i megafon, det var väl mest det och det faktum att han samlade stora grupper som han fälldes för. När undantagslagar gäller får man inte samlas i stora grupper. Mer om honom här - där jag lånade bilden.

Och hemma på på Phuket är polisen i Patong irriterade, det är fler än vanligt bråkiga utländska fylltrattar ute och rör på sig. Polisen är märkbart trötta och protesterar nu i media.

Vad långt det blev! Men har inte skrivit på länge.... militärkupps-minnesbilden från The Nation.

14 kommentarer:

  1. Välkommen tillbaka. Jag har saknat dina inlägg!

    SvaraRadera
  2. Det var ju trevligt vem du nu än är :)

    SvaraRadera
  3. Skönt att ordningen med bloggandet är återställd!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Hej hej Rakel! Nu har jag lagt in dig på "svenskar i Thailand" För nu är ni här länge och mycket :)

    SvaraRadera
  5. Tja - en månad är ju iofs inte så lång tid......Vi får väl ge dem en månad till....
    Fortsätt nu blogga ofta och mycket! Kram!

    SvaraRadera
  6. Tack, tack för lite politiska godsaker! Jaså, man är inte nöjd med Yingluck - hur kunde jag ana detta......
    Kram S

    SvaraRadera
  7. Marie-Anne, i landet där allt går lååångsamt vill man minsann att det ska gå supersnabbt. Mystiskt men sant...

    Susanna :))

    SvaraRadera
  8. Mja, lite mer än så har regeringen hunnit med. Fr o m i fredags får förstagångsköpare av bil kraftigt statsbidrag om de köper en bil under 1500cc motor eller en pickup, fast bara om de tillverkats i Thailand. Upp till 100.000 baht kan det bli. Utbetalas kontant efter ett år.
    Och nästan omedelbart efter tillträdet slopades nån avgift så att bensin o diesel blev mycket billigare.
    Tänk om det blivit skola och fungerande tåg för pengarna!
    Och nu ska regeringen införa skatteavdrag för husköpare: under 5 år ska de få dra av 10% av huset pris från beskattningsbara inkomsten. Meningslöst för småfolket, meninte så illa för folk med hyggliga inkomster.
    Vad det är för fel på condo-köpare har inte framgått än. Och ganska tråkigt för alla risfält som försvinner på kuppen. Välkommen tillbaks, förresten! Bästa hälsningar från svenska ordningsmakten.

    SvaraRadera
  9. Hej svenska ordningsmkaten. Tur det är nån som har koll som läser! :)

    Bil-bidraget hade jag missat, bensinen hade hört talas om men trodde inte det börjat än, men det har det alltså? Vad kostar det nu?

    Husköps-avdraget lades väl fram idag? Eller klubbades det igenom idag? Jag skrev igår...

    Jag förstår inte varför risfälten ska försvinna - utveckla gärna!

    SvaraRadera
  10. Klartext med Malee.
    (När jag googlade klartext fick jag fram denna skrattframkallande videon; http://www.youtube.com/watch?v=DhjNiAg7gf0

    Samtycker med sv.ordn.makten. Håller på condo istället för hus, som växer upp likt svampar ut risfälten. Tror detta är vad han syftar på, han kan säkert komma med en utförligare förklaring.

    SvaraRadera
  11. Haha Göte, den var riktigt bra (även om jag har svårt för pladdrig humor)

    Om hus tar över risfälten är väl skattaavdraget för villaköp bra? För om jag förstått rätt handlar det om köp av hus, inte nybyggnation. Förstår inte logiken även om även jag vill ha risfälten kvar!

    SvaraRadera
  12. Svårt att bygga ut egnahembeståndet utan att minska odlingsarealer (här: risfält). Skatterabatten gäller bara första hemmet, och tydligen bara köp av nya hus, inte gamla, och inte egenbyggen. Nej, jag förstår inte heller. Det där med urbanisering på risfältens bekostnad är f.ö. nog ett problem inte bara i Thailand utan även i flera andra länder i Asien. Fridens från Svenska Ordningsmakten

    SvaraRadera
  13. Bara nybyggen? Det var väl dumt tycker jag! Okej, då förstår jag oron för risfälten.

    SvaraRadera