onsdag, juni 09, 2010

Svensk radio & thailändska undersökningar

Jag har inte kommit igång med Podcast förrän nu. Podcast kallas det när du laddar ner radiopragram och lyssnar när du vill. Nu lyssnar jag på Vetandets värld eller radiodokumentärer till frukost, älskar det! Det är fantastiskt att ha tillgång till svensk radio, inte minst nu när man knappt ser några landsmän, än mindre har någon att tala svenska med.

På den politiska arenan har regeringen fått åtta nya ministrar, hmrf... jag som just börjat lära mig namnen på dom gamla. En av de åtta, Ong-art Klampaiboon har utsetts till "vetenskapsminister" och kommer bland annat ha ansvar för mediafrågor. Hoppas han tog till sig lite av svenska tankar om yttrandefrihet när han studerade i Uppsala.
Khanit na Nakhon har utsetts till ledare av undersökningen om de våldsamma sammandrabbningarna i Bangkok. I de röda lägren protesterar man, dom vill ha någon helt utomstående som inte har något att göra med politiken. Khanit som varit statsåklagare ledde undersökningen om vad som hände när så många miste livet under Thaksins drogkrig, ett uppdrag han fick av militärjuntan efter kuppen. Då kom han fram till att man inte kunde åtala Thaksin för att så många dog, men han åtalade i alla fall en del gräsliga poliser.


Jag hoppas verkligen att den utredning som han ska leda kommer att visa exakt vad som hände. Inte presentera en tillrättalagd variant som passar in i vad man vill ska ha hänt.
Nu har dom hittat ett helt vittne som säger att skotten som dödade sex personer i templet Pathum Wanaram kom från röda terrorister. Alla andra vittnen som talar om militären som sprayade tempelområdet med kulor verkar nu vara ointressanta.

De två röda ledarna Jatuporn Promphan och Karun Hosakul
som är parlamentsledamöter har släppts mot borgen. De har inte ens varit inlåsta p.g.a. regler som ger dom viss rättslig immunitet. De som inte jobbar på regeringsnivå sitter inlåsta förutom Arisman som fortfarande verkar vara på rymmen. Undantagslagarna gäller fortfarande i 24 provinser, något polisen använde för att skingra blinda demonstranter i närheten av regeringshuset i Bangkok. Dom vill ha tilldelning av lotter för att sälja. När polisen gick in mot dom blev flera så rädda att dom hoppade ner i kanalen.

Chuwit Kamolvisit har i tysthet skapat ett nytt politiskt parti. Chuwit är en kontroversiell person vars förmögehet kommer från sexindustrin. Han försökte tidigare slå sig in politiken med rätt dåligt resultat, men skam den som ger sig. Säga vad man vill om Chuwit, han brukar i alla fall skapa mycket rubriker.

Thaikalle är orolig för Marlee, och det blir jag också!

Kommer ni ihåg de containrar man hittade utanför Pattayas kust 2009? Enligt uppgift handlade det om minst 8 stycken och det fanns en massa skelettdelar, kranium, o.dyl runt om i vattnen. Dykare och fiskare rapporterade om detta under lång tid. Efter många om och men skickade staten ett undersökningsteam. Utredarna kom fram till att: "Där fanns inga mänskliga kvarlevor och ett företag som dragit kablar i havet hade tappat en container"... Det var vetenskapskvinnan Khunying Porntip Rojanasunan som ledde denna undersökning, hon bad om mer hjälp från regeringen för att kunna undersöka mer, men nix - där lades undersökningen ned. Det är samma Dr Porntip som inte bryr sig om att bombfinnar-uppfinningar inte fungerar. Detta är en gammal nyhet men det var någon blogg-kommentator som undrade vad som hänt på container-fronten.

Bilden kommer från The Nation och är på Abhisit med de nya minstrarna.

11 kommentarer:

  1. Kul att du nämner podcasts, för jag satt just och tänkte på det, att nu kommer sommarens sommarläsare igen, och jag som inte hunnit lyssna igenom förra sommarens pratare ännu. Men det som väntar på något gott!

    Att SR har podcast-arkiv är bara sååå suveränt! Håller med!

    SvaraRadera
  2. Hörde du inte det bästa? I den nya utbildningsbudgeten har de öronmärkt endast 60 miljoner för it-utbildning, men en halv miljard för att lära ungarna moral. :D

    Hehe, gissa om det kommer att ploppa ett helt gäng nya karaoker-barer framöver.

    Korruptionen frodas som aldrig förr.

    SvaraRadera
  3. Matilda, det är väl det enda som är fel, man kan nästa bli stressad över va mycket det finns att lyssna på!

    Norrbaggen, skojar’u?! Det är inte klokt! Moral a’la respektera överheten då förmodar jag. Usch va ledsen jag blir.

    Nu är det inte längre två steg framåt och ett tillbaka. Det är bara tillbaka. Okunskap är en välsignelse... :-(

    SvaraRadera
  4. Okunskap verkar vara en dygd bland thailändska lärare:

    http://www.thaivisa.com/forum/Most-Thai-Teachers-Fail-In-t373463.html

    Och folk undrar varför jag spenderar så mycket på privatskola. ;)

    SvaraRadera
  5. Jag förstår verkligen att ni väljer privatskola. 80% av LÄRARNA klarar inte proven, det är ju skandal!

    SvaraRadera
  6. Lite annan stil på klädsel om man jämför med en gruppbild av våra svenska ministrar. Där kan man snacka om "container-fynd"...

    SvaraRadera
  7. Apropå den thailändska skolan...
    En av mina vänner i Thailand är infödd engelsman och arbetar som engelsklärare i en skola i södra Thailand.

    Han berättade, att en av hans kollegor (också engelsklärare, men infödd thailändska) skällt ut honom då en av HENNES elever dristat sig till att fråga honom om ett grammatiskt spörsmål. Hans svar avvek från det som hans kvinnliga kollega påstått, vilket fick henne att gå i taket.

    HAN skulle minsann inte komma och ifrågasätta hennes undervisning!!! Klart att HON hade rätt!!! Att han sedan var britt och talat sitt språk sedan koltåldern hörde inte hit.

    Jaja....

    /Lung Nok

    SvaraRadera
  8. Hannele, nu var du kul, riktigt kul! ;-)

    Lung Nok, jag är tyvärr inte förvånad. Här i de tappade ansikternas land är det inte alls säkert att sanning, rätt och fakta blir populärt...

    SvaraRadera
  9. Det är en välsignelse med iPhone förstår jag! Skulle gärna kommit och pratat lite svenska om jag hade kunnat....

    SvaraRadera
  10. Tack för update på den politiska arenan känns långt bort men nödvändig/Kram S

    SvaraRadera
  11. Marie-Anne, vi pratar ikapp senare. Helt övertygad om det ;-)

    Susanna, det känns långt borta även för mig. Luften gick liksom ur en efter månader av osannolika skeenden... Kram över haven!

    SvaraRadera