torsdag, juni 03, 2010

Fritt sex i Sverige förklarar pressfrihet!

Igår var det paneldebatt på korrespondentklubben i Bangkok. En thailändsk expertgrupp skulle erbjuda de utländska journalisterna insikt om deras land och hur de tycker att den senaste tidens händelser presenterats i utländsk media. Expertpanelen bestod av Dr Sumet Jumsai, arkitekt, artist och samhällsdebattör. Kraisak Choonhavan från Demokratpartiet, en före detta senator och expert på utländska kontakter. Pana Janviroj från the Nation Group (bland annat tidningen The Nation) och kompositören Somtow Sucharitkul som även är författare och samhällsdebattör.
Vet inte riktigt hur det var med insikten, verkar mest varit hätska ord och hårda anklagelser. Sumet utmärkte sig tydligen. En kvinnlig, svensk ambassadörstjänsteman försökte diskutera pressfrihet. Hon avfärdades med "Bah, i Sverige har ni ju fritt sex också!" Han sa även: "De röda var förmodligen värre än nazisterna" (det handlade om den korkade fadern som satte sitt barn på en barrikad). Han informerade mötesdeltagarna om att "Alla som omkom sköts av de röda". Sumet slog även fast att: "De utländska journalisterna verkar gått i intellektuell konkurs". Sumet borde kanske hålla sig till arkitekturen, han ligger bland annat bakom hotellet S31 på Sukhumvit och robotbyggnaden i Sathorn.Pana från The Nation group tyckte att: "alla utländska journalister var väldigt oprofessionella". Dessutom påpekade han att deras fotograf blev skjuten och "han var minsann inte arg för det (ööh - jaha?)". Här kan ni läsa en engelsk blogg om FCCT-mötet. Sällan har jag sett så många ilskna kommentarer surra runt på nätet som efter denna sammankomst. En mötesdeltagare sammanfattade det hela med en tung suck: "Enligt dessa "experter" är de röda är värre än nazisterna, Sverige är landet för fritt sex och frågor behöver man inte svara på".
Igår då det hölls ett misstroendevotum för att besluta om regeringen kan hållas ansvarig för de många dödsfallen under demonstrationerna (88 omkomna). Regeringen klarade sig med vissa problem. Det finns sprickor i koalitionen, fast Suthep och Abhisit verkar väldigt glada ändå. Bilden lånad från The Nation. 

Arméchefen Anupong Paojinda har idag gjort ett uttalande: "Anklagelserna att soldater är ansvariga för de sex omkomna i templet Wat Pathumwanaram är totalt grundlösa. Trupperna förhindrade demonstranter med onda avsikter från att skada andra". Sex personer omkom, varav tre sjukvårdare som bar tydlig sjukvårds-klädsel. De är skjutna med militära höghastighetsvapen (Inte helt säker på att alla sex skjutna med samma typ av vapen men det verkar så). Vittnen i templet säger att de besköts från Skytrainspåren där de såg soldater. Militären säger att det var inte soldater, det var röda terrorister.
Suthep (på bilden) säger att regeringen och krisgruppen CRES anser det nödvändigt att behålla undantagstillståndet i flera månader till. Det betyder inga politiska möten och fortsatt hård censur.

Läs även om Thaikalles tuffa Marlee och hur Karenfolket har det i Thailand och Burma. Mycket intressant! På svenska.


10 kommentarer:

  1. Hehe, jag anser mig ganska härdad vad gäller thailändarnas dumheter, men det där toppar ganska bra. De verkar ha noll procents självkritik eller självuppfattning.

    Med tanke på i vilket land Sumet kommer ifrån, så kanske han inte bör vara för snabb med att dra upp frågan om fri sex.

    Synd att de endast diskuterar västerlänningars syn på Thailand, tog de upp vad deras grannländer anser om Thailand och thailändare så kanske frågan skulle få lite mer vikt och nyans. ;)

    Den här artikeln tycker jag ganska bra illustrerar Sumet och grabbarna:

    http://www.nationmultimedia.com/2006/07/19/headlines/headlines_30009114.php

    SvaraRadera
  2. Norrbaggen; hahaha - nu var du roligt elak (om länken).

    Visst var det en fantastisk sammankomst. Så många visdomsord (hmm) på ett fåtal timmar. Det kom ännu fler knasiga uttalanden den kvällen, men tyckte det räckte med dessa idiotier!

    SvaraRadera
  3. Jag fattar aldrig vad som menas med fritt sex i Sverige. Så säger de här också ibland. Vaddå fritt? Fritt som i gratis? Eller som i... ja, vad? Liksom, är sex ofritt i andra länder? Jag förstår inte uttrycket.

    SvaraRadera
  4. Om Herr Sumet slutar hänga i de värsta områdena kommer han märka att sex minsann kan vara fritt även i Thailand ;)

    Journalister i intellektuell konkurs... är inte det ett globalt problem?

    Ha det gott där nere i värmen! :)

    SvaraRadera
  5. Länken till och om Marlee var en höjdare. Mänskligheten behöver fler såna som hon...

    /Lung Nok

    SvaraRadera
  6. Matilda, ja man kan ju undra. Lite knäppt är det allt.

    Långrygg, Precis så tänkte jag om herr Sumet också men vågade inte skriva det, hehe.

    Lung Nok, ja visst är hon tuff! Thaikalles blogg är jättebra, där finns ofta intressanta och ovanliga berättelser.

    SvaraRadera
  7. Intressant länk, intressant kvinna. Men vad är fri sex??? Härlig helg, kram!

    SvaraRadera
  8. "Fri sex" är väl "Härlig helg" ;-) kram!

    SvaraRadera
  9. Fritt sex? Fritt val, dvs. att frivilligt vilja ha sex på lika villkor är ju det optimala och borde inte vara något att missförstå. Tyvärr är det dock just detta som är problemet, att en del herrar, även damer, världen över inte har fattat det.....

    SvaraRadera
  10. Annika, detär många som bara fattar det dom vill fatta ;-)

    SvaraRadera