tisdag, maj 18, 2010

Tisdag 18 maj i Bangkok

Kl 00.40: Ännu en satellit-scen har ställts fram. Den nya står vid Ramkhamhaeng Universitet. Där håller man tal och sjunger för röda sympatisörer. Jag har tappat räkningen på hur många scener som tillkommit på utsidan av "den centrala, blockerade demonstrations-boxen", tror det är sju eller åtta nu. Läget har varit lugnt i några timmar eller också har alla blivit så vana vid explosioner och skottlossning att dom inte bryr sig längre. Fast vid nya scenen vid universitet är det bråk utan militär inblandning. Röda och civila anti-röda försöker provocera fram slagsmål.

The Big Picture på Bostom.com sammanställer otroliga bildersviter! Det är därifrån jag lånat däckbilden av Wason Wanichakorn. Deras förra bildserie från april är minst lika bra. Här finns 10 minuters vardagsdramatik från Victory Monument i söndags. Röda demonstranter/sympatisörer är rasande då soldater inte låter dom
hämta ut skadade från Soi Rangnam. Till slut hjälper polisen till och de kan hämta offren. Dom skriker: "Abhisit, försvinn!" Låter bättre på engelska: "Abhisit, Get out!". Fotografen Nick Nostiz hamnade mitt i stridens centrum och fick vara med om en riktig skräckupplevelse.

Detta är sista stycket i förra inlägget: "Enligt journalister på nätet kommer snart regeringen att läcka finansiell information som ska chockera röda sympatisörer. Om jag vågar mig på en gissning: ledarna får väldigt bra betalt av Thaksin. Om så är fallet blir nog rätt många inte det minsta chockade." Gissade rätt bra, det är precis vad CRES berättar om - utan att säga att det är Thaksin som ligger bakom (det behöver dom inte). Och det släpps offficiellt som nyhet, inte läcks.

Kl 10.00: Natten har varit någorlunda lugn men Erika som bor i Bangkok rapporterar om stor explosion vid 2-tiden i natt - ingen verkar veta var eller vad det var. Scenen vid universitetet som sattes upp i natt försvann rätt snabbt. Slagsmålet ökade i styrka och till slut sköt röda och anti-röda på varandra så de röda försvann till en annan scen. Bangkok är rena Vilda Västern och Din Daeng är en av de värst drabbade områdena. Där står nu en tom 4-våningsbyggnad i brand. Bilder har idag publicerats från det röda lägret mot Dusit Thani (SalaDaeng) och vid Chidlom- Lang Suan där inte en människa syns till. Ett fåtal explosioner har hörts på morgonkulan. Bangkok lider, alla påverkas. Från de som har sitt liv och sina företag här till de som väntar på sina visum. Många ambassader har stängt. Det pågår diskussioner bakom kulissserna, hoppas de inblandade kan släppa prestigen och försöka få fram en lösning för LANDETS bästa.

Kl 10.40: Nu smäller det på naturligt sätt i Bangkok, det åskar. Polisen förhör en misstänkt som de tror startat branden i Din Daeng - en 12 årig pojke.

Kl 12.00: Medans rykten surrar; "Förhandlingarna har kollapsat" och "Föhandlingar pågår fortfarande" lägger jag in några videos (engelskt tal): Från AlJazeera (Tack Lasse). Kolla ca 05.30 in iprogrammet, säger han verkligen att det är lika tillåtet att skjuta demonstranter här som det var på Himmelska Fridens Torg eller missuppfattar jag? De senaste dagarnas utveckling från AFP.

106 personer och företag har blivit inkallade till DSI för att försvara sig mot anklagelserna att de finansierat terrorism (deras ord, inte mina). CRES ber däckhandlare att sluta sälja till röda och massor av bensinmackar har stängt i den bråkiga zonen. Den 12-årige pojken som arresterade, se 10.40, uppges ha erkänt att han satte eld på huset. "Det fick mig att känna mig som en man" påstås han sagt.
Antalet döda har stigit till 37 sedan i torsdags. 1 soldat har omkommit, 36 är civila. Om det smyger runt beväpnade röda terrorister överallt, varför dör dom bara på den röda sidan? De röda bär svarta sorgeband för att visa sin sorg. Det är lugnt i Bangkok för tillfället.

5 kommentarer:

  1. Tack för din blog! Som du skrev igår var det en massa rykten ute. Man vet inte riktigt vad eller vem man ska tro på. Jag försöker samla information från flera källor och pussla ihop för att se vad som kan stämma. Din blog är bra på det sättet.
    Inatt har det inte varit lugnt. En rejäl smäll vid 2 tiden, men inget man kan hitta något om i nyheterna.

    SvaraRadera
  2. Mango; andra rapporterade om en stor exlosion vid 02 också, men ingen som rapporterar verkade veta var. En skrev "åt Din Daeng-hållet" men det kan vara en gissning eftersom det är mycket som smäller åt det hållet...

    Var bor ni? Inte i närheten av våldsamheterna hoppas jag!

    SvaraRadera
  3. Sukhumvit soi 8.
    Vi kan röra oss fritt här. Igår stängde de Sukhumvit en stund för de var rykten om att de röda var på väg hit. Sen var det rykten om att de brände däck utanför Sheraton, vilket inte var sant.
    Så vi är ok här, men ser röken och vissa tider får vi stänga allt för det luktar. Hör också hur det smäller dagar och nätter. Men nu på morgonen är det väldigt lugnt och tyst.

    SvaraRadera
  4. Ang rykten, det cirkulerar just ett rykte som påstår att HELA Sukhumvit är stängt... hmmm - tror inte det va...

    SvaraRadera
  5. Jag var till banken imorse och då var det öppet. Skräddare, restauranger, 7-eleven. Såg en kommentar från en kompis på Facebook som sa att Suk var stängt för en stund sen. Måste gå ut och ta mej en titt.

    SvaraRadera