måndag, maj 17, 2010

Måndag 17 maj i Bangkok, del två

Tidsfristen har gått ut, demonstranterna är kvar. Läget spänt på årsdagen av starten för "Svarta maj". För 18 år sedan pågick våldsamma sammandrabbningar mellan civila och militären mellan 17- 20 maj

Kl 15.15: Vid scenen sjunger och dansar dom, trots att deadlinen passerat.
Runt om i den "heta zonen" evakuerar företag och privatpersoner. Ambassader stänger och alla förbereder sig på vad som komma skall. Regeringen säger att dom inte planerar att gå in mot demonstranterna, så det som komma skall kanske inte kommer alls.

Kl 16.00: Små skärmytslingar men rätt lugnt, folk väntar. Tittar på artiklar från Bangkok Post och The Nation och blir illa berörd.
Börjar undra om det är år 1992 nu och inte 2010! Och i den allmänna villervallan med falska röda, falska militärer och falska poliser har det även dykt upp en falsk reporter. (Bilden försvunnit från nätet)

Kl 16.15: Fullt kalabalik med skottlossning och explosioner vid två platser; Soi Rangnam, Din Daeng och någonstans runt Bon Kai. Alltid aktuell karta.

Kl 17.10: Just nu attacker vid korsningen Ratchayothin, nära SCB Park, norr om Din Daeng och det pågår skottlossning vid Phaya Thai Hospital, Din Daeng
. Det blossar upp strider lite varstans lite då och då - sen blir det lugnt igen, sedan startar det om. Enligt AFP finns 5 000 demonstranter inuti "militärboxen" och 32 000 militärer omringar dom. Hur många röda som finns utanför avpärrningarna har jag inte sett några siffror på. CRES ska snart göra ett nytt uttalande på TV.

Kl 18.00: De röda har satt eld på en tankbil med 6000 liter bensin! Idioti! Den brinner i bakänden just nu på soi Ngam Duplee i Bon Kai (även om bilden inte visar det så klart).
Runt om i Din Daeng verkar de röda ha betydligt mer kontroll än militären. Energiministern har beslutat stänga 33 bensinstationer i bråkiga områden. Varken BTS Skytrain eller tunelbanan går i morgon heller. En reporter på The Nation meddelar att många av däcken kommer från lagret på en Superstore på Lardprao Road. CRES har fortfarande inte sagt ett ord, presskonferensen var utlyst kl 17.

Kl 18.20: Inte för jag tror att så många Bangkokbor läser Ging & Malee, men bara ifall att: De som vill ha hjälp att ta sig från sina hem i drabbade områden, ring:
02-338-3677 eller 02-338-3333 ext 7254.

Kl 19.35: Regeringen skickar tydligen varnings-sms till demonstranterna i Ratchaprasong
. Bensintrucken exploderade tack och lov inte. Runt Rama IV och Bon Kai sitter det skyltar på både thai och engelska. Jag är hungrig och undrar varför inte CRES säger nåt. Något pågår bakom slutna dörrar, men vad? Eller pågår ingenting? Man kan ju undra...

Kl 20.00: Militären försöker få de militanta röda vid Bon Kai att göra eldupphör för lokalbefolknings skull. Usch va det brinner (Nära CP Hotel och Victory monumentet). Trupper har närmat sig Ratchaprasong och finns nu vid MBK. Hos de inlåsta demonstranterna finns massor av mat, dyck, is och färskt frukt, blockaden har rätt stora hål. Nätet svämmar över av rykten och jag tar middagspaus.

Kl 23.05: Dom har hållit sig lugna när jag varit på middag. Så pass lugna att nyhetsbevakarna på nätet roat sig med att hitta en låtar som passar in på eländet i Bangkok. Några förslag: "Men in Black" med Will Smith. "The ring of fire"
med Johny Cash. 'Won't Back Down" med Tom Petty. "We didn't start the fire" med Billy Joel. Sen föreslås en remix av Doors-klassikern "Light my fire". Den nya thai-versionen kommer att kallas "Light my tyre" (tyre = däck). Ursäkta om jag tycker detta är kul, men man måste skratta mitt i eländet, annars går man under!

Till allvaret och situationen i Bangkok: Det smäller med jämna mellanrum i Din Daeng och Bon Kai men inte tillnärmelsevis lika mycket ikväll som tidigare. De röda har rätt mycket folk runt flera "satellit-scener" i Bon Kai, Ladphrao och Klong Toey. En otäckt vacker bild från Din Daeng av allas vår nyhetsgalne, fullständigt orädde Vaitor. Och vid scenen i Ratchaprasong ser det muntert och glatt ut.

En röd ledare, Nattawut, har lagt ut en fredstrevare till Korbsak, Abhisits högre hand. Dom TROR han erbjudit att
kalla in alla röda tillbaka till scenen och få slut på våldsamheterna och bränderna om dom öppnar upp militärboxen så dom får komma in. Diskussioner pågår. Vi kan väl hålla tummarna att dom kommer fram till någonting som på något sätt kan få stopp på detta. En annan röd ledare, Charan Ditta-apichai, har erkänt att bland annat Thaksin har sponsrat demonstrationen. Någon förvånad? Trodde inte det. Enligt journalister på nätet kommer snart regeringen att läcka finansiell information som ska chockera röda sympatisörer. Om jag vågar mig på en gissning: ledarna får väldigt bra betalt av Thaksin. Om så är fallet blir nog rätt många inte det minsta chockade.



17 kommentarer:

  1. Om det vore så väl...så ingen kommer. Bara det finns lite förnuft kvar som kan styra detta mot en lösning utan att mer blod flyter.... en önskedröm kanske.

    SvaraRadera
  2. Ratchayotin intersection är korsningen mellan Ratchadaphisek och Phahonyotin. SCB avses nog SCB Park som ligger mittemot Major Cineplex. I området finns köpcenter och restauranger. Det ligger alltså på samma sida floden.

    http://wiki.worldflicks.org/ratchayothin_intersection.html#coords=%2813.827370564413995,%20100.56825757026672%29&z=18

    SvaraRadera
  3. Tack Mango! Men jag blir inte klok på kartan, vlket område handlar det om? Din Daeng eller...?

    SvaraRadera
  4. Malee:

    Norr in Din Daeng, uppåt Chatuchak...

    SvaraRadera
  5. Nej, det ligger flera kilometer norr om Din Daeng, mer bestämt vid ena änden av Ratchada-området som är ett kännt nöjesdistrikt.

    SvaraRadera
  6. Tack både Lasse och Mango!

    SvaraRadera
  7. Typo... Jag menade "Norr om Din Daeng"... OK, tack för rättelsen.

    SvaraRadera
  8. Vart går dom telefonnumren?

    SvaraRadera
  9. Hannele, ring o fråga ;-) Nån krisgrupp förmodligen

    SvaraRadera
  10. Vattenkanoner och Britt-Marie som tar båda parter i öronen är rätta medicinen!!

    SvaraRadera
  11. Absolut Rune - fram med vattnet, och ring Abhisit och Nattawut!

    SvaraRadera
  12. fy vad det är otäckt att följa vad det är som händer. kan inte ens föreställa mej hur det är att leva mitt i det hela.. vi var ett stort gäng som skulle åka 15 juni till bangkok och sen vidare till cha am där vår släkting har hus. man kanske ska ställa in sej på att det inte kommer gå den här gången...

    SvaraRadera
  13. Lina, det är långt till 15 juni...

    På ett eller annat sätt måste detta vansinne stoppas - och stoppas rätt snart.

    SvaraRadera
  14. Tack anonym för din kommentar (som inte längre syns)! Tyvärr är jag tvingad att ta bort den på grund av mycket hårda regler vad gäller vissa saker. Du förstår nog...

    Men tack igen för de snälla orden!

    SvaraRadera
  15. Hej Malee!
    Har följt din blogg ett tag då mina vänner Annika & Mango tipsade om den! Är Bangkok-bo på soi 31 (inte den roligaste soi:en de sista månaderna då den delas med PM...) & vi har beslutat att åka söderut till lugnet eftersom skolorna i alla fall har stängt! Har inte provat numrena du gav utan vi kör själva :-) Tack för din toppenblogg & vilket jobb du gör med dina uppdateringar! Jag är tacksam & fortsätter följa, håller tummarna hårt för att något positivt rapporteras (dvs att de har nått en uppgörelse!)! / Mia

    SvaraRadera
  16. Hej Mia, Huvvaligen - samma soi som Abhisit! Förstår verkligen om ni vill någon annanstans!

    SvaraRadera
  17. Helt rätt, när det inte längre hjälper att gråta kan man lika gärna unna sig att skratta. "Light my tyre", den var ju rent bra eller hur man nu ska uttrycka sig.

    SvaraRadera