måndag, maj 17, 2010

Måndag 17 maj i Bangkok

Regeringens ultimatum är: Demonstrationen ska vara över klockan 15 måndag. Det är idag. Sedan oroligheterna startade har 66 personer mist livet, ca 1 700 har skadats! Ni som är i Bangkok, håll er undan från de farliga platserna!

Kl 01.05: Full drabbning vid SalaDaeng, återkommande och ljudliga explosioner och skottlossning. Korsningen Nana mot Ploenchit avstängd av röda som byggt upp däckbarrikader.

Kl 02.40: Hög tid att sova. Följ Michael Yon under natten för uppdateringar från Dusit Thani och SalaDaeng. Trots att Bangkok står i lågor är resten av landet lika fridfullt som vanligt. Turister på Phuket, Samui, Koh Chang och andra platser märker inte ett dyft. Se så trevligt våra gäster på Malee Garden har det långt från de brinnande däckens Bangkok. God natt!

Kl 11.30:
I morse, kl 09.20, avled den röde generalen Seh Daeng. Attacken på honom i torsdags kväll var startskottet för den senaste tidens oroligheter som krävt 35 liv (1 soldat och 34 civila) och skadat 252 personer på fyra dagar. Inatt har de röda utanför demonstrationsområdet tagit kontrollen genom att tappa kontrollen. Rödd mobb vandaliserar, bränner och plundrar. De instängda röda ledarna ber och bönar: "Behärska er, drick inte alkohol, förstör inte egendom. Hur ska någon respektera oss om ni inte beter er värdigt". Dr Weng: : "Att bränna däck är en sak, röken kan skydda oss från krypskyttar. Men 7/11 och ATM skjuter inte på oss!" Så regeringen kanske var smartare än jag trodde, ledarna kan inte kontrollera de röda inifrån Ratchaprasong. Detta skrev jag april 2009. Läs inläggets första del, lika sant nu. Regeringen påminner om: "Tidsfristen går ut kl 15 - avsluta demonstrationen. De som vägrar kan dömas till 2 års fängelse".

Min Internet-uppkoppling har problem idag - blir det tyst kommer jag inte ut... Som uppmuntrande break från demonstrationer och dödsfall, hälsa på Bosse Björn som fått en fristad hos ThaiKalle. Vilken charmplutt!

Kl 12.30: De röda vill förhandla med regeringen om eldupphör NU.

KL 13.25: Utdrag från CRES presskonferens: "Om de röda vill förhandla bör de visa det genom att lämna demonstrationsområdet. Nu har "sponsorn" till våldsamheterna tre måltavlor: Reportrar, vårdpersonal och oskyldiga civila.
Det görs försök att diskreditera regeringen utifrån ".

Detta är ett NEJ till förhandling.
Med "sponsorn" menas Thaksin. Tror dom på fullt allvar att BBC & CNN är köpta av Thaksin? (Tillägg kl 14.30 Förstår varför de börjar tjata om Thaksin igen, han har skickat ut ett pressmeddelande) Regeringen har även tidigare klagat på utländsk press som dom anser ensidigt visar den röda sidan. Med tanke på att de flesta reportrar hängt i bakhasorna på militären ter sig den klagan rätt... tjaa... originell. Photo_journ som är ute på fältet twittrar: Bara militären har media som måltavla. Just nu är han vid Din Daeng där militära krypskyttar skjuter på röda som svarar med hemmagjorda raketer. Enligt Photo_journ har de röda inga vapen förutom raketerna (där han är). Oavsett vem som har civila som måltavla - om någon har det - gör att ni som är i Bangkok bör hålla er inne!
Kl 13.50: De röda tar över fler och fler ställen runt om i Bangkok. I detta nu pågår scenuppbyggnad vid Victory monumentet. Det brinner vid Lumpini Tower. Rapport om däckbarrikad i Asoke-korsningen är falsk - inga demonstranter där
.

Kl 14.30: En halvtimme till deadline och Lasse som ser direktsändning från demonstrationsområdet rapporterar: "
Paniken verkar vara oerhört nära nu vid demonstrationsområdet. Ett flygplan lär cirkla på mycket låg höjd. Demonstranterna skriker i skräck rätt ut och en ledare försöker lugna dem från scenen.". John Le Fevre är med röda demonstranter vid Din Daeng. Åskan mullrar, däcken brinner och militärer rycker närmare den obeväpnade gruppen. Följ hans twittrande (korta rapporter med mobiltelefon).

Kl 14.58: Flygplanen som cirklade runt demonstranter släppte ned flygblad med information om att dom kan få två års fängelse om dom inte går hem NU. En del borde inte få vara föräldrar! Några idioter har med sina småbarn vid de våldsamma demonstrationerna. 
Nästa rapport kommer i ett nytt inlägg.


Bilden tagen av Richard Barrows under hans promenad i röda demonstrationsområdet natten till måndag. 

14 kommentarer:

  1. Hej Malee och tack allt ditt arbete med att informera oss andra. Jag tittade pa Aljazeera nyss och det var en talande debatt med en Redshirt leader i Bangkok, en MP i Washington samt en Thailandsk professor i Los Angeles. Rodskjortan var lugn, samlad och mycket valtalig. Politikern i Washington hetsig och avbrot standig de ovriga inkl. reportern. Professorn svarade artigt pa fragor om monarkins eventuella succesion och herr Abhisits legitimitet. Se den om ni har mojlighet. Mvh Bjorn

    SvaraRadera
  2. Malee....

    Hade tänkt åka till Bkk om två veckor... sen direkt ner till Koh Samui...

    Men är rädd att oroligheterna ska sprida sig i landet alt. flygplatsen i Bkk bli stängd. Då kommer vi ju inte hem utan en massa krångel.

    Ska nog ringa UD & fråga....

    SvaraRadera
  3. Hej Malee! Letade efter en link till Aljazeera debatten, men fann inget, det kanske kommer senare. Mvh Bjorn

    SvaraRadera
  4. Mette, ingen idé att ringa UD. Dom vet inte mer än någon annan. Jag tror fortfarande att OM oroligheterna sprids kommer det inte påverka flyg eller turistorter. Men jag förstår din oro!

    Jag är SÅ arg på flygplatsockupanter från 2008. Övertagandet av flygplatsen gjorde att folk numer kopplar ihop demonstration = flygplats-ockupation. Det har skadat Thailands turistindustri mer än något annat!

    Det var den andra, gula sidan som ockuperade flygplatsen, de röda demonstranterna har aldig visat något intresse för flyplatser.

    Men osvuret är bäst...

    SvaraRadera
  5. Paniken verkar vara oerhört nära nu vid demonstrationsområdet. Ett flygplan lär cirkla på mycket låg höjd. Demonstranterna skriker i skräck rätt ut och en ledare försöker lugna dem från scenen.

    Fy faaaaaaaaaan!

    SvaraRadera
  6. Så jag borde kanske åka till Bkk någon annan gång istället & satsa på medelhavet.... gud så tråkig! :P

    / Mette

    SvaraRadera
  7. interesting coincidence...today it is 18 years since the "Black May" incident on 17th May 1992!!

    SvaraRadera
  8. Lasse, la ut din kommentar i inlägget. Visst är det märkligt med 17 maj... kan dom ta bort den dagen i den thailändska almanackan?

    SvaraRadera
  9. Ja, kanske radera hela almanackan vore lika bra...?

    Uppenbarligen har det släpps ned flygblad från detta flygplan, där man hotar demonstranterna med 2 års fängelse.

    Nattawut säger sig inte längre behöva FN, - bara stopp på skjutandet.

    I skrivande stund verkar det lugnat ned sig på scenen och man SJUNGER nu igen...

    Ush, hur ska man kunna koncentrera sig på at arbeta under dessa omständigheter...?

    SvaraRadera
  10. Förlåt Malee att jag spammar din blogg, men känslorna kryper på utsidan nu.

    Hemska bilder:

    http://twitpic.com/1ojv07
    http://twitpic.com/1ojv9w

    VARFR inte hålla barnen utanför detta???

    SvaraRadera
  11. Lasse, lovar att jag har full koll på bilder, nyheter och videos ;-) Däremot har jag som vanligt ingen koll på röd TV.

    SvaraRadera
  12. hej igen..
    här kan ni höra mitt repotage i Svenska radio P4 när de ringer mig mitt i en eldstrid...
    tyvärr 30min efter samtalet skjuts en demostrant till döds framför mina ögon.. en "Sniper" sätter en kula rakt i mopedhjälmen så den fortsätter rakt in i bakhuvudet.. ingen vacker syn... när ska detta sluta?.. har sett så mycket döda dessa dagarna så man tar det med en nypa salt nu.. man börjar bli van.. känns inte alls bra...
    .. / Mike Stiberg...

    http://sverigesradio.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=2369259&BroadcastDate=&IsBlock=

    SvaraRadera