tisdag, maj 18, 2010

Tisdag 18 maj i Bangkok, del två

Kl 12.35: Slutet på Bangkoks problem är INTE nära. Regeringen har just utlyst fler helgdagar i Bangkok vilket tyder på att dom inte ser någon snabb lösning. Nu är det röda dagar (!) fram till och med fredag 21 maj. Turistministeriet meddelar att turismen minskat med 50% sedan oroligheterna startade. Suthep tycker att de rödas fredstrevare är nonsens, han säger också att säkerhetsstyrkorna inte skjuter på civila - de bara följer order! Officella siffror från Erawan Medical Center: Mellan 13 - 17 maj har 37 personer omkommit, 1 soldat och 36 civila. Den röde generalens närmste man har arresterats av CRES. Han pekar ut Nattawut som den störste terroristen av alla (rättelse, det är inte han som säger det - det är regeringen). Det börjar bli trångt på Richard Barrows eminenta karta. Han uppdaterar den ideligen. En utmärkt sajt att hålla sig uppdaterad på.

Kl 14.25: Fortsatt lugnt, endast enstaka skottlossning rapporteras. De röda har byggt en ny barrikad på gatan Ladprao, nära Big C. Polisen har arresterat en däckförsäljare och konfiskerat han lager. The Times bilder - sorgliga samling. CRES meddelar att blockaden av Ratchaprasong förstärks. Vilken blockad frågar journalister inifrån, hit kom just lådor med färska grönsaker. I kommentarer till inlägget
berättar två Bangkokbor att; På Sukhumvit, runt soi 8, håller militären på att förstärka (Erika). Längre ned, vid soi 39 finns inte en kotte (Annika). Både Amnesty och FN gör uttalanden. Amnesty kritiserar regeringssidan för "vårdslöst användande av dödligt våld (dödlig kraft? Lethal force på engelska)". FN säger: "båda sidor - sluta!"

Kl 16.30: Den nakna sanningen skulle presenterats för soldater i Din Daeng kl 16. Demonstranter skulle klä av sig nakna för att visa att dom inte har några vapen. Frågan är om det genomfördes då det finns krypskyttar i farten vid
Soi Ngam Duphli. På scenen i Ratchaprasong varnar man folk för att ta regeringsbuss hem. De sägs att bussarna som ska gå norrut går söderut... Skrämselpropaganda för att folk ska stanna eller tror dom på det? Det gick liknande rykten tidigare - paranoian sprider sig. Vad det gäller förhandlingarna verkar det (som vanligt) gått i stå. Regeringen vill att de röda först ska ge upp innan dom drar tillbaka trupperna. De röda vill att trupper ska dras tillbaka innan dom gör nå’t över huvud taget.
Så läget är: Ni först! Nej, Ni först! Thaksins nye advokat är på TV. Vilken slingrare!

Kl 17.20: Dom meddelar namn på de som CRES svartlistat rent finansiellt. Tittar inte så noga, men hajade till nyss. Med på listan är Bangkoks slum-ängel,
Prateep Ungsongtham Hata. Förutom att hon är "röd", vad anklagas hon för?
Hon har hjälpt Bangkoks fattiga enormt mycket under åren. Läs om henne här.

Någon striptease har jag inte sett till och nu rapporteras det att det inte finns så många barn bland de röda i Ratchaprasong längre. Försäljning av däck har förbjudits och jag blir alldeles förvirrad av alla dessa scener som sätts upp, och sedan flyttas. Nu har en ny tydligen satts upp i Ladprao. På scenen i Ratchaprasong snackas helt ärligt en massa goja. Som sagt, paranoian sprider sig... Regeringens talesman Panitan säger att det kommer ta ett par tre dagar till innan problemet är löst. Sen varnar han alla för krypskyttarna som finns därute. Skytrain och tunnelbanan håller stängt även imorgon.

Kl 18.30: Nakenprotesten genomfördes - jag tror inte soldaterna blev alltför upphetsade ;-) Var det så klokt av regeringen att idag gå ut och säga att den största terroristen av alla är Nattawut? Dom säger sig vilja förhandla men en av de viktigaste, om inte den viktigaste, dom förhandlar med är Nattawud. Den utpekade stor-terroristen blev lindrigt sagt, sur. Bland anant har han sagt: "När jag träffar Abhisit kommer jag inte att fråga om han är thailändare, jag kommer att fråga om han är mänsklig!"

Vid Khlong Toey som verkar vara den viktigaste av alla runt-om-scener har dom numer både partytält och förnödenheter. Läget är sisådär, vid Din Daeng skjuter militären oavbrutet på demonstranter sedan länge. En demonstrant i området satte eld på sig själv och tänkte - med sig själv - sätta eld på soldaterna. Tror han misslyckades eftersom det inte inkommit fler rapporter om incidenten. I korsningen Wireless Road/Ploenchit börjar röken stiga igen. Det fortsätter nog så här... fram och tillbaka. Lugn och sammandrabbningar. Såvida inget extremt händer tar jag ledigt från Bangkok-röran ikväll. Vill umgås med lite trevligt folk och inte bara sitta framför datorn!

Kl 23.00: Efter trevlig middag kunde jag inte hålla mig från datorn och hittade detta: De röda ledarna i Ratchaprasong har försökt förklara för demonstranterna att de förhandlar för att få slut på konflikten. "Vi vill ha rättvisa för våra döda, men ännu viktigare är att rädda livet på dom som fortfarande lever. Om vi avslutar våldsamma handlingar från vår sida så kan vi tala med regeringen och få fred" (förenklad översättning av mig). Folkmassan vid Ratchaprasong buade ut ledarna och kastade även saker mot scenen! De röda ledarna har eldat folket med tal om att "vi ger oss aldrig" - nu vill demonstranterna inte höras talas om kompromisser. Dom är lovade total seger och regeringens avgång! Ledarna har målat in sig själva i det berömda hörnet.

CRES har haft presskonferens där dom pratade väldigt mycket om däck. Bakom denna länk gömmer sig deras största fiende... Antingen har dom lättat på censuren eller inte också hinner dom inte med att blockera allt nytt. Troligaste förklaringen till att jag kommer åt sidor jag inte borde komma åt, är att censuren fått ledigt, det blev ju oväntat helg hela veckan.



22 kommentarer:

  1. Suck!
    På Sukhumvit verkar det hända saker. Militären laddar upp med sandsäckar m.m. och vakten till huset säger att vi inte får gå långt bort.

    SvaraRadera
  2. USCH, håll er hemma! Kram!

    SvaraRadera
  3. Tack Malee...din blogg är verkligen guld värd. Jag har varit ute en sväng....Otroligt lungt i våran del av Sukhumvit 39 och ut på Rama 4 såg inte en enda militär.

    SvaraRadera
  4. Inget nytt försök från regeringens sida att fastställa en deadline tydligen. Och med tanke på hur resultatet blev igår så kan det kanske kvitta. Verkar bli rekord i helgdagar istället och ingen som helst lösning i sikte.
    En annan sak, hur kan dom vistas i den tjocka röken bland alla bränderna? Ser ju att många har skydd men långt ifrån alla. Får andningssvårigheter bara av att titta på bilderna (i dubbel bemärkelse).

    SvaraRadera
  5. Erika & Annika; visserligen uppskattar jag live-rapporter från er som är på plats. Men är det inte dags att åka på semester någonstan långt bort från Bangkok?!

    Hannele, har också tänkt på det. När detta är över blir demonstranterna och Bankokianerna sjuka i "gummi-lunga"

    SvaraRadera
  6. En kvinnlig burmesisk reporter tas bryskt omhand av röda vakter inuti templet. Munkar har tidigare vädjat om att låta templet vara en fredlig zon för kvinnor, gamla och barn, men flera vakter finns där.

    http://tweetphoto.com/22910119

    SvaraRadera
  7. Mango, Phuket är riktigt lugnt och trevligt! Blir inte blir förvånad över bilden, tyvärr. Såg den tidigare men jag fattade aldrig att hon är från Burma. Förresten, burmesisk?! Det är fascinerande om Burma kommer till Thailand för att skriva om att sönderfallande land....

    Det är problem med gröna band också, folk har press-armbindel som inte borde ha det. Vilket gör det livsfarligt för "äkta" journalister - puh. Vilda västern är ingenting mot Bangkok!

    Och nu kommer en thai-twist... dom ska precis strippa för trupperna!

    SvaraRadera
  8. Funderar på att boka en resa!

    Bangkok är en exotisk pulserande storstad som på allvar har etablerat sig som Asiens häftigaste huvudstad. (Ja, där händer det mkt just nu faktiskt, det håller jag med om!!)

    Staden är vida känt för sin shopping och här kan man köpa det mesta. (När affären är öppen bör tilläggas!!)

    För att nämna något så är kläder, smycken och juveler populära föremål för shopping på marknaderna och i varuhusen. (När det är öppet, sade jag!)

    Passa även på att besök "Floating Market", (bör vara frizone!) som är beläget på floden Chao Phraya som slingrar sig genom Bangkok.

    Längtar man efter det turkosa vattnet och de vita stränderna, är det enkelt att med flyg ta sig vidare till bl a Phuket, Koh Samui, Pattaya och Krabi.

    Med Thai Airways flyger du direkt från Arlanda till Suvarnabhumi flygplats i Bangkok, jippie!

    Jag tror att jag bokar.....Kram S

    SvaraRadera
  9. Susanna, gör det, du blir inte besviken. Här finns allt och lite till (sällan det uttrycket stämt så bra). Vill du lätta på aggressioner, här finns chansen. Vill du vila i tysnaden, går bra även i Bangkok då delar ligger öde... Kram!

    MangoErika, undrar om inte de bryska vakterna faktiskt räddar journalisten, inte bråkar med henne. Någon råkade i luven på evakuerade demonstranter i templet. Se här: http://www.nationmultimedia.com/home/Female-reporter-attacked-by-angry-protesters-30129663.html

    SvaraRadera
  10. Hej Malee!
    Det blir lite rörigt här. Det finns en Mango, och så en MangoErika.
    MangoErika(jag) ville åka till Phuket
    Mango pratade om Burmesen.

    SvaraRadera
  11. Nämen, jag trodde ni var en och samma person. Men det vore väl underligt om bloggen skulle slippa från den allmänna röran...

    Vilken Mango har jag träffat i BKK? Mango eller MangoErika?

    SvaraRadera
  12. Just nu presskonferens på den röda scenen:

    Regeringen bör inte invänta något avslut från oss.

    Regeringen har möjlighet att skicka hem soldaterna

    Om regeringen drar undan soldaterna från Rachaprasong kommer vi här att samla alla demonstranter från övriga delar av BKK.

    med andra ord: Inget nytt!

    Fö babblas det rätt mycket konstigt på scenen, - bla att de regeringsbilar som erbjuder demonstranter gratis skjuts hem istället kör till krokodiler och kastar människorna till dem...

    SvaraRadera
  13. hej igen

    jag skrev förut ang 90 dagars, man har 7 dagar före och efter, för övrigt så är dom stenhårda, jag åkte dit i April förra året försökte då förklara med oroligheter och att jag ringde till One Stop Service men det var bara telefonsvarare, men daman bakom disken svarade helt lungt men vi har haft öppet

    //Bobbo

    SvaraRadera
  14. Bobbo - om jag inte missminner mig är det ännu värre nu. Man får inte komma en enda dag försent (förr hade man en vecka på sig). Men om dom har stängt (vilket är troligt med tanke på att att det är röd dag hela veckan) så kan man faktiskt inte anmäla sig. OBS, om någon annan 90-dgrs-stämplare ser detta: gäller ENBART BAngkok!

    SvaraRadera
  15. Gå på middag det är du värd. Tack för all rapportering

    SvaraRadera
  16. jag gjorde 90dagars i april i år och före utsatt tid, texten hämtad från Immigration

    The notification must be made within 7 days before or after the period of 90 days expires

    förra året var det oxå extra helgdag men då hade dom öppet, det var därför jag fick böta

    //Bobbo

    SvaraRadera
  17. Ha en trevlig kväll och låt dina stackars armar vila från tangentbordsläge. Svinga en eller flera Heineken istället så blir det en annan typ av rörelse som omväxling. Tack för idag! (Om du kan hålla dig härifrån...) ;)

    SvaraRadera
  18. tack för alla rapporter de senaste dagarna. Koppla av i kväll, om du kan, och unna dig en god middag! L8

    SvaraRadera
  19. Hej!
    Det verkar inte klokt att svartlista Pratheep Ungsongtham Hata. Hon är grundare av Duang Pratheep Foundation - en organisation som har hjälpt och hjälper otroligt många barn i slummen. Åtskilliga svenskar, bl a jag själv, har eller har haft fadderbarn genom DPF. Pratheep fick även Barnens Pris för något år sedan - ett pris som delades ut av Drottning Silvia.

    /Lung Nok

    SvaraRadera
  20. Anonym, tack!

    Bobbo, tack för det. Ska slå infon i huvet på vår immigration på Phuket. Dom som sa åt mig att man var tvungen komma senast sista dagen på stämplen numer. (jag kanske missförstod dom)

    Hannele, hmmm - du känner ju mig... men kan hiva och skriva samtidigt ;-)

    L8, Tack, kopplat av redan - ska kopla av snart igen.
    MangoErika - trodde det var du men var inte säker. Säkert är att jag inte har lust att åka till din hemstad just nu i alla fall... Klart vi ska ses! För precis som du säger - vi hann aldrig prata!

    SvaraRadera
  21. Hej Lung Nok. TACK för att du också reagerade på detta. Jag blev verkligen häpen men tydligen ska hon finnas med. Skulle gärna vilja hitta en fullständig och officiell lista, för även om jag tror på uppgiftslämnaren (The Nation-journalist) är det för mig helt oförståbart och undrar om det kan vara ett misstag.

    SvaraRadera