torsdag, maj 20, 2010

God natt Bangkok - vila i frid

13 kommentarer:

  1. Vet inte hur många gånger man sagt ordet "overkligt". När man ser dessa bilder säger man det igen. Men verkligheten är att det inte är overkligt utan helt verkligt. Så oerhört sorgligt. Tack för idag Malee, du är en pärla!

    SvaraRadera
  2. Idag så har Thailand officellt bytat namn från LOS (Land Of Smile) till LOT (Land Of Tears)

    SvaraRadera
  3. Tack igen för din otroliga uppdatering! Jag blir så ledsen att läsa vad som hänt med Bangkok... Har inte haft tillgång till internet på 2 dagar & vi befinner oss nu i lugnet i Huay Yang (halvvägs till Phuket!) men via sms tagit reda på att vänner och bekanta fortfarande är OK i BKK. Försöker återvända till stan & vårt hem om ca 2 veckor...

    SvaraRadera
  4. Äntligen efter flera dygns sökande hittade jag info om vilka provinser som har utegångsförbud.
    Denna information kommer från en privatperson och INTE någon journalist, TV, radio eller nyhetsbyrå som alla är så slappa att de bara säger "23 provinser"

    Provinces under State Of Emergency (SOE) and Curfew:

    Chonburi, Samut Prakan, Nonthaburi, Pathum Thani, Ayutthaya, Khon Kaen, Udon Thani, Chaiyaphum, Nakhon Ratchasima, Si Sa Ket, Chiang Mai, Chiang Rai, Nan, Lampang and Nakhon Sawan, Bangkok and Nonthaburi and parts of Samut Prakan, Pathum Thani, Nakhon Pathom, Ubon Ratchahani, Maha Sarakam, Roi-et, Nongbua Lumpoo, and Sakhon Nakorn. and Ayutthaya

    SvaraRadera
  5. Jag såg en uppgift på thaivisa att brittiska ambassaden avråder från resor till Chiang Mai. Är det så illa där uppe?

    /Lung Nok

    SvaraRadera
  6. Brittiska UD avråder till resor i hela Thailand sedan flera veckor tillbaka...

    SvaraRadera
  7. Hej, jag skrev har for nagra dagar sedan och lat kanske att jag forsvarade militaren. Men hoppas nu att folk som var emot mig lite forstar lite av det jag forsokte saga. Det ar aldrig ok att skjuta skaprt mot en manniska, men efter att dessa "peaceful" demonstranterna har dragit sig undan sa far man se vilka egentligen militara har kampat emot i over en veckas tid. Det ar inga stenkastare/slangbella som man har med att gora utan en grupp som ar mycket farligare an sa. Sa inte Absit igar att det hittade en hel del vapen igar runt scenen dar de roda holl till?? Se bara pa bilderna over bangkok idag, inte kan det vara det oskyldiga o nastan intill snalla "stenkastare" som kan har gjort detta? eller?

    Sedan har ju som sagt manga oskyldiga blivit dodade, men vem i H-vete star o kolla pa nar tva grupper skjuter helt vild pa varandra och det ar rena kriget? Tyvarr har Thailandare tendens att vara extremt nyfikna och da ar det klart att det finns risk att man bli skjuten. Detta galler inte bara det har utan andra saker som ex nar det har skett en trafikolycka sa springer thailandare dit for att se olyckan nar det vet att det formodligen ligger en dod eller valdigt svar skadad person dar. For mig ar sant inte ens intressant for mig om jag inte kan hjalpa till forstas.

    Jag tycker militarerna har fatt onodigt mycket skit for det foljer trots allt bara order. Vilka tror ni kan fa ut mest av det har, militarerna eller de roda? De roda har ju trots allt nat att kampa o offra sina liv for(omval,battre vilkor etc) medan militara ar det for att skapa fred. Tror ni pa fullt allvar att militarerna ga dit och doda for nojes skull eller att det har fatt order att doda? Om ni tror det varfor har det inte kommit tidigare sa vi slapp ha det har i over tva manaders tid? Det skulle gora den ekonomiska biten battre , for det va val de roda stravade efter i stort sett.

    Som jag skrev tidigare sa ar det latt for folk att sitta hemma i soffan och ar upprorda over militarernas vald. For mig ar det sa typisk svensktankande. Man har bara bilder fran sverige som man sedan jamfor med resterande av varlden och tycker allt annat ar fel bara for att "har i sverige skulle vi aldrig gora sa". Tyvarr skulle den svenska mentalitet aldrig funka har i Thailand och vice versa.

    Hoppas inget ta illa upp av det har da jag ar lika mycket svensk som alla andra. Men jag vill se pa storre saker an bara enskilt punkt eller ta ut de svarta faren. Sag om inte det fanns poliser o militarer i Bangkok under dom har tva manader o alla fick gora som de ville o kande for. Tro mig det hade inte varit battre an vad det ar just nu i alla fall.

    SvaraRadera
  8. Hannele. Det är så verkliget att det blir overkligt till slut.

    Anonym, LOT stämmer bra!

    Mia, det måste varit skönt att slippa se de senaste dagarnas kaos.

    Lung Nok & anonym. Dom har gått ut med speciell varning för Chiang Mai. Men det har (ännu) inte varit så farligt.

    Rosarin, du får lugna kvällar framöver.

    SvaraRadera
  9. Men... nu ser jag inte kommentarer igen! Vet att det här finns en lista av provinser under undantaglagar. Tack för den obi - den dyker väl upp när blogger vaknar till igen.

    SvaraRadera
  10. Anonym, din långa kommentar har varit på cyber-utflykt. Den kom nu - 2 timmar senasre!

    Jag säger igen och igen och igen, om detta stoppats på ett tidigt skede kanske tragedin kunnat undvikits. Om Thailand haft en kravallpolis värd namnet kunde detta kanske undvikits. Dom har tillgång till "skrik-bilar" som kan skringa folksamlingar, dom har vattenkanoner osv. Men dom (regeringen) väljer att göra ingenting förrän det är för sent. Dom går inte in förrän situationen blivit så hotfull att dom måste ha vapen. Om de röda aldrig tillåtits sätta sin fot i Ratchaprasong hade situationen varit en annan. Men här låter vi demonstranter ta över shoppingcentrum, regeringsbyggnader och flygplatser....

    Jag tycker som du anonym att det är underligt när folk tittar på som om det vore tv... och det gör thai i allra högsta grad.

    SvaraRadera
  11. I den bästa av alla tänkbara världar Malee. Premiärministern har suttit en rävsax hela tiden. Oavsett vad han gör så blev det fel ur någons perspektiv ju. Allt kompliceras av lojaliteter. Polisen står traditionellt nära en viss herre i exil och gentemot de gula vågade de inte agera för att inte hade stöd från vissa andra. Militären i sin tur är inte tränad för den här typen av insatser.
    Hade man en vettig kravallpolis förutsätter det ändå att de har befogenheterna och möjligheterna att gå in.

    Men visst vilka andra länder tillåter ockupationer av den här typen? Det bottnar i djupare frågor om Thailands demokratiska problem som kommer ta evigheter att lösa ..

    SvaraRadera
  12. rlia; det skriver jag under till 100% på!

    Så här skrev Michael Youn på FaceBook: "When I am in wars, I watch the soldiers and police very closely. I have watched American, British, Iraqis, Afghans, Nepalis and many others. Now I watch the Thai Army and police. When I am in Thailand or India, I also like to watch elephants. People who drive elephants in India are called “mahout” and in Thailand “...kwan chang.” The elephants and kwan chang remind me of the government and the people. The government is the kwan chang. The kwan chang is not really in charge. There is only an illusion that the kwan chang is in charge. All Thai people know what happens when the chang changes his mind. The chang is always in control and this is why I always watch the kwan chang (government) to see how it treats the elephant."

    Han är klok han... snygg också, men det kanske inte har med saken att göra ;-)

    SvaraRadera
  13. Jo det var vist sagt! Nu gäller det att bygga nytt, stop the blame game..Det den här konflikten vittnar om är att människor som tidigare inte var medräknade måste räknas med. Så låt oss se en konstruktiv politik för att få ordning på sociala orättvisor..men nu kanske jag bara drömmer..

    Jag sa detta redan efter statskuppen mot Thaksin 2006. Glömmer man bort landsbygden blir det förr eller senare problem.

    SvaraRadera