torsdag, maj 20, 2010

Kampen om värdigt liv blev till ovärdig död

Nu ska vi bli sams och gå framåt säger regeringen. Försoning är ordet dom använder. Samtidigt klassas demonstranterna som terrorister, ett ord som ger dåligt hopp om försoning. Om man klassas som terrorist är risken att man blir det. Pandoras box öppnades av Thaksin när han gav underklassen ett hopp om en jämlikare värld. När Pandoras box öppnats kan den aldrig stängas igen. Den röda vreden kommer inte att minska, vilket man redan märkt i nord och nordöst.

Historien skrivs av segerherrarna och snart får vi veta att Thaksin regisserat hela förloppet och alla som dödats, har skjutits av hans terrorister. Det är en lämplig lösning för de styrande men inte så trolig. Thaksin är säkerligen en av demonregissörerna, men han är nog inte den enda.

Veera Musikhapong och Weng Tojirakarn
har nyss överlämnat sig till polisen. Men Arisman som hetsade om att sätta Bangkok i brand är på fri fot (kl 16: nu säger dom att han är arresterad. Tillägg fre kl 17.30: ingen ordning alls. Arisman är inte arresterad! Två gånger har dom påstått att dom tagt honom och två gånger har det visat sig falskt. Nästa gång tror jag inte på dom!). Gårdagens siffror, konfirmerade av sjukhus: 13 döda (6 i templet, 1 italiensk journalist, 1 sjuksköterska, 1 soldat och 10 civila). 88 personer skadades. Om jag räknat rätt är det 74 döda och ca 1 900 skadade sedan april. Fristaden som blev ett slagfält är en av de mest upprörande historierna från gårdagen. Här finns Andrews berättelse från Templet Pathum.

Utegångsförbundet har förlängts. Mellan kl 21.00 - 05.00 är Bangkok och de provinser som berörs av oroligheterna stängda. Gäller till söndag morgon. Själv stänger jag delvis ned rapporteringen. Jag behöver paus från död, elände, hat och förtvivlan. Lägger in en video som jag publicerat förr. Men den tåls att tittas på om och om igen.



19 kommentarer:

  1. jag förstår om du inte orkar skriva mer. Mycket tacksam att du orkat rapportera så mycket som du gjort. vi som älskar Thailand kunnat hålla oss uppdaterade här. Lider med landet.

    SvaraRadera
  2. Hoppas den ansvarige för militären ställs till ansvar för det här. Att skjuta på människor i tempel är fruktansvärt!

    SvaraRadera
  3. Malee: Jag förstår dig fullständigt eftersom jag känner precis likadant själv.
    Dags att skapa lite distans till detta för att inte själv dras med ut över kanten, känns det som.

    Precis som alla andra vill jag hylla dig för ditt unika arbete med rapporteringen.

    Bättre kan det väl knappast göras?

    SvaraRadera
  4. Den där videon är så stark, tårarna svämmar över fullständigt när man ser den.
    Förstår att du drar ner rapporteringen. Vet att du har så mycket annat att styra med på ditt vackra fridfulla Phuket långt ifrån ond bråd död. Måtte det förbli så. Kram till er båda från oss!

    SvaraRadera
  5. Tack!

    Kan uppdatera dig om du är nyfiken, vår adoptionsansökan ligger nu på DHL utlämningsställe i någon del av Bangkok i väntan på leverenas. När vet ingen ... men vi är nära ett andra barn ifrån Thailand och vi är så glada och förväntansfulla.

    Ps Du hjälpte mig med resetips inför förra adoptionsresan

    Hälsn Malin

    SvaraRadera
  6. Jag kan glädja dig med att allt är tillbaka till normalt i Chiang Mai. Jag har åkt runt stan i flera timmar och det finns inga spår kvar av varken vandalism eller rödskjortor.

    Rödskjortornas lilla scen vid Worarot Hotel har rivits och de har valt att själva sänga ned sin lokala radiostation.

    Ingen jag pratat med vill att gårdagens utspel ska upprepa sig, så jag är ganska säker på att saker och ting har lagt sig här.

    Massor av turister ute och promenderade som vanligt, affärer och restauranger öppna som vanligt, förutom de stora shoppingstråken.

    SvaraRadera
  7. Norrbaggen:
    Så skönt att höra att det gått åt rätt håll i Chiang Mai. Man var ju rädd att våldsspiralen skulle fortsätta. Kanske ändå gårdagens chockerande bilder, som kablades ut i media, gjorde att folk har besinnat sig.

    Tack för en positiv rapport! Det behövdes i det här läget.

    /Lung Nok

    SvaraRadera
  8. Lena c: Jag hoppas mer på att de röda ansvariga ställs till svars för att ha skjutit mot militären innifrån templet. Det röda borde kunnat räkna ut att svarseld skulle bli följden. /Kalle

    SvaraRadera
  9. Arisman är en populär sångare

    http://www.youtube.com/watch?v=i_W__DW1ASs&feature=related

    SvaraRadera
  10. Andra kvällen med utegångsförbud här i Bangkok.

    Även fast det inte började gälla förens kl 21 stängde nästan allt redan vid 18 tiden.

    Kö och många tomma hyllor inne på seven 11 när alla skulle bunkra upp inför kvällen

    SvaraRadera
  11. Tack snälla Maleé för all info som jag följt varje dag härifrån Sverige. Förstår att det tär på kropp och själ att skriva men det är lika jobbigt att läsa om eländet. Jag ställer upp i hyllningsgänget angående dina fantastiska rapporter och du gör klokt i att släppa taget för att inte tappa en massa energi som du behöver till annat. Själv försöker jag självklart hänga med vad som händer men ändå inte glömma bort det normala livet så man inte deppar ihop. Mitt hjärta blöder för det Thailändska folket och hoppas bara på att det lugnar ner sig och att de kan komma på en vettig lösning som gagnar alla. Men det är väl en utopi. BamseKram till dig från mig!

    SvaraRadera
  12. Rosarin, hoppas du kan få tillbaka glädjen i Bangkok också. Och att dom öppnar dagiset snart så flickan får skoj!

    Anonym, han var bättre på det...

    BAngkok info, inte mycket party hos er nu... Undrar hur det går för Pattaya. det måste vara mycket underligt med stängd stad där ;-)

    Annika, det är absolut lika jobbigt att läsa om eländet. Kan till och med stundom vara värre eftersom man är långt borta och känner sig ännu mer maktlös då. Fast det tar längre tid att skriva än att läsa ;-) Och jag behöver få tillbaka min tid och mitt liv.

    Dom MÅSTE in på en väg som gynnar fler än få. Dom MÅSTE, annars kommer landet att brinna vidare... Kram!

    SvaraRadera
  13. Tusen TACK till dig för all rapportering! Håller fullt ut med Annika (+50i BKK): Videon säger mer än tusen ord.
    Av hjärtat önskar jag att den är slutvinjett på våld och bränder...

    SvaraRadera
  14. Tack för tack Doris. Vi hoppas alla på bättre tider framöver! Håll tummarna eller be, gör vad som helst, bara det hjälper ;-)

    SvaraRadera
  15. Malee, klart du ska ta ledigt nu! du har gjort ett kanonjobb, önskar vi kunde belöna dig på något sätt. Men som du säger, nu måste vi försöka återgå till det "vanliga livet" igen. Jag är just nu i Sverige, bor i Kina annars, och det är ett fantastiskt väder nu. God mat och ren luft, härligt. Kram L

    SvaraRadera
  16. Hej L, vet jag vem du är? Hur som helst; Tack! Försommartid i Sverige är svårslaget, det är ljuvligt - njut!

    Som boende i Kina är du expert på censur... våra blockeringar på nätet som jag klagar hejvilt på måste vara vardagsmat för dig.

    SvaraRadera
  17. hej, L ska vara L8, är kompis till Annika 50+. Har följ din blogg med spånning o fasa. Vem vet, jag kommer kanske till Phuket en dag, det skulle vara kul att träffa dig. L8

    SvaraRadera
  18. Aha L8, då förstår. Ha det så bra i Sverige och Kina!

    SvaraRadera
  19. Måste titta på den här videon då och då..........

    SvaraRadera