onsdag, mars 14, 2007

Bilden av byråkrati

För att en thailändare ska få internationellt körkort krävs:

  1. Frankerat kuvert i mellanstorlek försett med hemadress.
  2. Postpengar, 505 baht. Man köper checkar på ett postkontor.
  3. Körkortet + signerad kopia.
  4. ID-kortet + signerad kopia.
  5. Signerad kopia av husboken (Thailands svar på personbevis). Hon ville faktiskt inte se originalboken, men det garanterar jag inte att dom inte vill på annat kontor.
  6. Passet + signerad kopia av sidan med bilden samt signerad kopia på sidan med visumet.
  7. Bild av den sökande i rätt storlek. Här har man små bilder på ID-kort och körkort, större bilder i passet. Till internationellt körkort behövs en extra stor bild - naturligtvis finns det en kiosk strax utanför som fotograferar i rätt storlek.
  8. Tålamod - behöver inte signeras ;-)

Ta bunten av papper till samma kontor man får vanligt körkort på:
The Department of Land transport. Sen väntar du. Man kan roa sig med att tjuvkika på andra som ska ta körkort och tittar på den obligatoriska instruktionsfilmen, eller sova. Du ser ju själv va’ kul det är på kontoret... När du väl kommit fram och fått hjälp lämnar du över allt - sen väntar du igen. Men nu kan du göra det hemma. Efter ca en och en halv månad kommer ditt internationella körkort på posten!

6 kommentarer:

  1. Herregud jag skulle bli tokig! Rose-Marie

    SvaraRadera
  2. Tur du inte är thai :-) Framförallt med tanke på att detta var en av de lättare byråkratiska grejer vi (dvs mestadels Ging) gjort.

    Man får se det från den ljusa sidan, de fanns de som påstod att han skulle vara tvungen att åka till Bangkok för att få ett...

    SvaraRadera
  3. JAg fick min ettårsförlängning igår, så nu ska jag ta nationellt körkort. Håll tummarna för mig.

    Inte för att jag ska klara provet, det är jag inte det minsta orolig för. Har man en gång tagit ett svenskt körkort är det thailändska dagis.

    Jag är mer orolig för att tappa besinningen över idiotion.. eh, förlåt, byråkratin skulle det ju vara.

    SvaraRadera
  4. Underbart!! Tänk på dom som påstår att Sverige är byråkratiskt.. dom skulle nog åka ner på studiebesök.

    SvaraRadera
  5. Var det inte värre ? ;-)

    SvaraRadera
  6. Johan: Grattis! Kan nog säga grattis till körkortet i förväg också ;-) När Ging tog sitt (efter att ha kört bil i nästan 25 år utan något) fick han starta bilen, köra 20 meter och parkera! Han körde själv dit - vilket är tillåtet om man kan visa att man är på väg att ta körkort!

    Lasse och Åsa; vi tror ofta vi är väldsbäst på det mesta. Det tror de flesta folk - även thai. Det knäppaste är att jag just fått veta att Ging inte behöver intenationellt körkort! Han får köra på sitt thailändska ett år i Sverige eftersom han blir folkbokförd när vi kommer hem... Vi har alltså byråkratiserat i onödan denna gång, vojne vojne!

    SvaraRadera