lördag, mars 12, 2011

Eländes elände

Läget i Japan är katastrofalt. Dödsiffrorna efter jordbävningen och den efterföljande tsunamin stiger timmer efter timme. Kärnkraftverket Fukushima som skulle stängas ner om några veckor läcker, höga halter av radioaktivitet har uppmätts.  I mellanöstern fortsätter upploppen och demonstrationerna. I Yemen påstås militären använt nervgas mot demonstranter, i Kuwait används tårgas, i Libyen skarpa skott. Världen har gått över styr - och mitt i detta kaos försöker thailändare föra fram sin sak genom demonstrationer. Dom får, förståligt nog, dåligt med plats i nyhetsförmedlingen.

Idag och ikväll demonstrerar dom röda vid Demokratimonumentet. Som vanligt är det svårt rent trafikmässigt men annars verkar det gå rätt lugnt till. Det är ofantligt mycket folk - polisen säger att det är mellan 40 - 50 000 personer! På scenen talade alla nyligen utsläppta ledare + Thaksin genom videolänk. Igår överlämnade sig tre efterlysta röda till polisen, varav en, författaren och talesmannen för UDD (de rödas org.) Wisa Kanthap, passade på att berätta att han skrivit flera sånger under sin flykt(?) Arisman, den hetsige sångaren som gjorde många korkade uttalanden och hetsade demonstranterna har fortfarande inte kommit till rätta, men nu han har tydligen skickat meddelande om att han också tänker överlämna sig inom snar framtid.


De gula och deras avläggare "Thai Patriots Network" har förlorat de styrandes stöd. Deras demonstration utanför parlamentet måste upplösas innan 15 mars, annars går vi in säger polisen.  Gör det - säger de gula ledarna. Får ni bort oss kommer vi igen nästa dag. Tonen är mycket hätsk och den gamle generalen Chamlong hotar med att återigen ockupera Parlamentet. Samtidigt passar polisen på att rekommendera arrestering av 21 ledare för den gula rörelsen, i en 8 000 sidor lång rapport avhandlas deras inblandning i ockupationen av Parlamentet under år 2008. Åklagarmyndigheten ska ge svar den 28 juni.

De ska bli en lååång misstrondedebatt för att få regeringen upplöst. Det lär inte bli så lätt eftersom talesmannen har rätt att göra lite som han vill och det gör han. Chai Chidchob som han heter har begärt in de videos som ska användas som bevis mot regeringen. Han vill bestämma om dom kan användas. Om dessa videos är "förvirrande för allmänheten" kommer de ej få användas.

Abhisit har meddelat att de kommer att upplösa parlamentet i maj och utlysa val. Förmodade datum för val: 26/6 eller 3/7. Följande citat kommer från Suthep, vice premiärminister och den som var ansvarig för insatserna mot de röda i våras: Vi hade inga intentioner att döda vårt folk. Vi gav inga order till polis eller militär att använda vapenmakt under upplösandet av demonstrationerna. De som blev dödade sprang in i kulorna (!) Detta uttalande gjordes under en föreläsning som kallades " Demokratisk ideologi" på ett seminarium som hette “The new generation, the Thai future” och det finns ingen tvekan om att han verkligen sade detta, hur tokigt det än kan verka...

5 kommentarer:

  1. Dina "så-här-är-det-nu-reportage" gillas! Demokratin är kanske långt borta, men det är lätt att önska Thailand en trygg och värdig väg dit. Funderar man kring svenska soc.demokratiska valkommitténs agerande (bakom lykta dörrar) så undrar jag om det inte är hög tid för en demokratidebatt här hemma (också). Vi har inte kommit så långt, som vi så gärna framför och vill tro.

    SvaraRadera
  2. Min högsta önskan är nu att man kan hålla sig fram till Juli-Augusti och gå till valurnorna som civiliserade människor även om jag inte tror på att ett val gör någon skillnad!! Bråk innan är iaf det absolut sista vi behöver.

    Thaksin lockar med att att han skall ta Thailand ur "krisen" och jag tolkar det som - Att hjälpa fattiga till rika. Nästintill värt att se med egna ögon även om jag tvivlar på hans skrävel.

    Är fruktansvärt trött på Thailändsk politik som aldrig leder någonstans. Historiskt sett har det alltid varit kaos på den politiska fronten.
    Det är mycket sorgligt att se!

    Kram till dig Malee iallafall/S

    SvaraRadera
  3. Trots allt elände som pågår i världen just nu så stod det faktiskt en liten notis i GP häromdagen om det planerade kommande valet i Thailand. Tack för uppdatering - det är alltid välkommet! Jag skulle gärna vilja se filmen...........Kram!

    SvaraRadera
  4. Hej Malee. En liten kommentar som inte hör till ditt inlägg. Du kommer nog snart att få,om du inte redan haft, ett besök från Marina som du så snällt, via mig, sände en massa info om Thai-boxning till. Hoppas det blir trevligt...

    SvaraRadera
  5. Doris, jag är sämre insatt i svensk inrikespolitik än thailändsk måste jag erkänna...

    Susanna, tomma tunnar skramlar mest :D

    Marie-Anne, jag vill också se filmen, när den nu kommer var den nu kommer.

    Lotta, om hon hittar mig :D Det är inte det lättaste faktiskt... Extra svårt nu då jag åker hem om tre veckor och har alldeles för mycket att göra innan. Hoppas hon gillar träningen iaf!

    SvaraRadera