tisdag, december 07, 2010

Kritiska röster hörs sent

I juni avslutade den politiskt obundna människorättsorganisationen i Thailand sin studie av de fängslade rödas situation. Materialet har inte offentliggjorts förrän nu. Organisationen,"The National Human Rights Commission subcommittee on civil and political rights" slår fast att:
• 422 personer fängslades i samband med demonstrationerna.
• Många av de fängslade tros vara oskyldiga åskådare.
• De fängslade fick ha lite eller ingen kontakt med omvärlden
• 5 (minst) röda dömdes till 20 års fängelse utan att fått tillgång till advokat.
• En del fängslade vittnar om tortyr och framtvingade erkännanden

De röda kommer att hålla en demonstration vid Demokratimonumentet i Bangkok 10 december. Åklagarmyndigheten har idag åter igen skjutit upp beslut om åtala 9 gula
för ockupationen av Parlamentet 2008. Bara för några veckor sedan begärde polisen att åklagarmyndigheten ska åtala 114 gula (mer eller mindre) ledare för ockupationen av Suvarnabhumi och Don Mueang år 2008. Och minst 200 röda sitter fortfarande, sedan 19 maj 2010, fängslade utan rättegång.
Bilden lånad av "The big picture"

5 kommentarer:

  1. Tack för information och påminnelse. Lite knepigt det där med rättvisan (som är så fint – och viktigt) efter vad det verkar. Varför fick de där rödskjortorna ingen advokat? Och inte särskilt upplyftande för allmänna moralen att ingenting tycks drabba gula skjortar även om de stänger regeringskansliet några månader och stora fina flygplatsen en vecka eller vad det var. Julia

    SvaraRadera
  2. Det är därför jag påminner om de gulas arresterings-situation gång på gång... Man måste känna till olikheterna i bemötande för att åtminstone kunna förstå lite av de rödas sits kontra de gula.

    25 mars 2011 ska civildomstolen komma med ett domslut ang den gula ockupationen av flygplatsen. Thai Airways startad en civilprocess mot PAD (gula) i idecember förra året då inget hände på officiellt håll. De vill ha 575 (vissa uppgifter säger 670) miljoner baht i ersättning för förlorade inkomster. Suvarnabhumi stängde 25 november - öppnade igen 5 december 2008.

    SvaraRadera
  3. Och Editor-in-Chief of Post Publishing Plc. i samma tidning, kunde samma dag be om ursäkt för sin slapphända hantering av denna (och tidigare upprörande) händelse/r. Väl ment men lite väl sent - det också.
    Tack Malee för ytterligare ett förtydligande och påminnande klarläggande.

    SvaraRadera
  4. Usch jag, det verkar inte vara samma lag för alla. Det är det ju inte här heller men orättvisorna går ju inte riktigt lika långt här ändå....

    SvaraRadera
  5. Göte, visst är det otroligt dåligt intresse för denna rapport?! Har du sett något över huvud taget i The Nation? Inte jag.

    Lotta, håller med dig

    SvaraRadera