lördag, maj 15, 2010

Lördag 15 maj i Bangkok

Kl 10.00: Igår dog 16 personer och 157 skadades (vad de vet än så länge). Läget är inte bättre idag. Strider pågår runt om avspärrningarna och röda kommer med största sannolikhet att försöka ta sig in för att hjälpa till. Från scenen kom förslag att man ska vandra mot avspärrningarna och militären, med händerna sträckta över huvudet. Det kan gå riktigt illa, för även idag rappoteras om nervösa soldater skjuter lite hur som helst. Skytrain och tunnelbanan har ställt in alla tåg idag. Karta så du kan hänga med.

Kl 11.50: Tidigt i morse (06.30) uttryckte FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon sin oro över situationen och bad alla parter att förhandla. Kl 00.30 inatt körde en bil i hög fart mot en avspärrning. Militären sköt med både gummikulor och skarp ammunition tills de fick stopp på bilen. Förutom föraren som visade sig vara full, skadades två förbipasserande, en var 10 år. Pojken skottskadades i magen. Boende i närheten av områden med demonstranter eller avspärrningar, stanna inne idag!
Det finns krypskyttar ute, 3-4 civila är skjutna i huvudet nu på morgonen vid Bon Kai. De röda eldar; gummidäck, polisbox och en telefonkiosk har de satt eld på idag. De tänder gummidäck och rullar dom mot militäravspärrningarna. Han som uppdaterar kartan kämpar med att få in all information. Det är för många sammandrabbningar. Nästan tomt vid scenen just nu.

Kl 12.50: Fler rapporter om krypskyttar och fler rapporter om dödsfall. Människor vill att dom ska skicka reportrar till Century Park där militären lät skottskadade människor förblöda. Hemska bilder cirkulerar. Det ser ut som rena avrättningar. De röda är oroliga då det inte finns så många journalister på plats som kan rapportera om vad som händer. Tre reportrar skottskadades igår och varningar cirkulerar om att inte ens
journalister med gröna armbindlar går säkra.

Kl 13.20: Vid Ratchaprarop sitter plakat uppe: militären skjuter med skarp ammunition i zonen Ratchaprarop-Din Daeng (norr om demonstrationsområdet, lägg märke till felstavningen). Vid Century Park håller de röda på att tömma en utbränd militärtruck på bensin. Det rapporteras om beväpnade män på röda sidan från drabbningar inatt. Det påstås eventuellt vara Seh Daengs inre grupp som hotade ge igen för attacken på deras general.

Kl 14.25: TNN - tv på nätet visar video från sammandrabbningar med skadade (döda?) soldater. Den röde ledaren Nuttawat ber om eld upphör från scenen och påstår att 7 personer dödats bara idag. Officiella siffror visar än så länge tre personer idag. Precis nu meddelar UDD (röda) att en truck med fyra röda körde genom militäravstängningen vid Bon Kai. Alla fyra sköts till döds (ej konfirmerat). Alla väntar på CRES (regeringens krisorganisation). De ska göra uttalande på TV. Skulle börjat kl 14 men har inte börjat än.

Kl 15.15: CRES gör sitt uttalande nu, men det sänds inte på TV. Återkommer om det. På Ratchaprasong börjar de känna av inlåsningen, deras lager av mat m.m. minskar. De har dock gott om fyrverkeripjäser och raketer, nåt de skjuter mot helikoptrar som kommer nära. Video från området vid Ding Daeng idag när de röda tar över en militärtruck, kaotiskt. Trupper skjuter över bron vid Bon Kai för att hindra röda att ta sig över, det brinner i närheten av ett hus i Bon Kai (Kasikorn Bank?) - kraftig rökutveckling. De röda fösöker i denna stund släcka. På annat håll i staden brinner både sopbilar och en brandbil
(!). Siam Sqaure ligger fullständigt öde.

Kl 16.00: Från CRES presskonferens. Arméns talesman: "Efter 10 april har demonstrationerna inte varit fredliga. De försöker få de att se ut som om det är kaos och att regeringen inte har kontroll. Soldaterna får använda skarpladdade vapen, men enbart i självförsvar. Våra trupper använder enbart gevär, inga M79 eller RPG-
granater. Vi har 18 gånger attackerats av M79-granater". Sedan var det detaljerad genomgång av de militära operationerna. Armén summerade sitt tal med att: "De röda ledare för folket bakom ljuset då dom säger att militären dödar folket. Det är inte bara missvisande utan även provocerande att se militären som sin fiende". Tydligen var det bara armén som talade, eller också missade jag något (Tillägg 5 min senare: Aha det var en regeringstalesman som talade också. Skriver om det lite senare).

Bildrik artikel från MailOnline. Och idag stängdes www.pantip.com -
Thailands främsta politiska debattforum. De skjuts hejvilt vid Soi Rangnam när jag skriver detta. TNN visar på TV bilder tagna av en utlänning som visar 7 (förmodat) döda kroppar utanför Hotel Century Park. Det brinner i ett tvåvåningshus vid Bon Kai. Medlemmar i Phue Thai Partiet tänkte gå till Tachaprasong med mat och förnödenheter. Det föll inte i god jord hos polisen. Jag tror inte dom kom fram.

Kl 16.45: Både Satit & Panitan har talat på preskonferensen. Ingen Abhisit syns till, inte heller Suthep. Det var rätt mycket upprepningar sedan tidigare TV-tal. Satit talade rätt mycket om Thaksins vädjan om förhandling och menar att han hellre borde prata med den röda sidan. Att det blivit så här beror på att förhandlingarna strandade menar han, och dessa strandade på grund av de röda ledarnas (och Thaksins) själviskhet. Nu håller regeringen på att titta och göra ändringar i sin strategi. Sedan säger Panitan att; situationen håller på att förbättras. Vissa områden är under kontroll men vissa kräver fortsatta insatser". Nästan samtidigt skjuter militären skarpt mot demonstranter vid Ratchaprop/Din Daeng (Soi Rangnam). Minst 5 personer skadade. En av de skadade är The Nations fotograf som sköts i benet. Icke konfirmerade uppgifter talar även om ett dödsfall. Under bron vid Bon Kai exploderar det gång på gång. CRES ber journalister hålla sig undan. Läget är verkligen under kontroll... Förtydling: Striderna äger mestadels inte rum inom den blockerade sektorn, utan utanför. Återigen; kolla denna karta.

Kl 17.00: Jag tar ett break och återkommer om en timme eller nåt i ett nytt inlägg. Jag tror inte kvälen blir lugn. Röda utifrån kommer försöka ta sig in till sina instängda kamrater. Enligt uppgift i Bangkok Post ska dom ikväll samlas på tre platser i staden;
Lad Phrao shopping mall, Imperial Samrong mall och Thaicom vid Kaerai-korsningen.

Bilden kommer från Lifes bildserie; terror in Thailand.

16 kommentarer:

  1. Jag bor i Bon Gai distriktet, Malee.
    Det är min bro jag ser på alla bilder....fan, fan.

    Mina grannar har flytt fältet och jag är både stum och chockad, snyft! Susanna

    SvaraRadera
  2. Malee: Jag forsvarar absolut inte skjutning av skarpt skott. Men forsta mig ratt, det ar latt for folk som sitter hemma i sofforna eller med na drink vid poolen o sager att soldaterna hanterar allt vardlos. Forestall er scenariot att det ar stenkastning/andra foremal mot dig, bomber som sprangs overallt o allmant hatstamning/krig och att du kan fa ett skott i nacken nar som helst. Skulle du vara lika lugnt o beharskad om du var soldatens kostym da? Jag forsvara inte militaren om du tror det utan jag tanker pa den manskliga faktorn.|

    Sen ar det faktisk lite tragisk att de roda kalla sig peaceful osv nar man se pa tv hur det provocera med fyrvekeri, bildackbrand m.m o kapningar av olika bilar/foremal. Varfor ens kampa emot soldaterna, nar det vet att det ha ingen att satta emot? Gor som barn o kvinnor o sitt i lagret sa kommer inga fler liv att offras!

    Det som gor reagera apa ar att alla skyller soldaterna for valdet men ar det nan ens som har skyllt pa dessa idioterna som provocera soldaterna? Soldaterna ma ha mer utrustning o vapen, men for mig ar vald ALLTID vald oavsett vileken typ av vapen eller annat som kan skadas!

    Hoppas verkligen det har loser sig och man kanske ska trots allt ta hjalp av utlandet for att fa ett neutralt o rattvis "domare"?

    SvaraRadera
  3. Susanna, du har skyddsängel! Vilken tur du tvingades åka till Sverige tidigare än beräknat. Hoppas verkligen inte det är några av dina vänner som skjutits av krypskyttarna! STOR KRAM!

    Anonym; Soldaterna hanterar situationen på det sätt dom får order om. Jag har om och om igen påpekat att soldaterna och kravallpoliserna är otroligt unga, skräckslagna och inte borde utsättas för detta.

    Dom röda har absolut provocerat men det ger ändå inte frisedel för de styrande för det blodbad som pågår i Bangkok. Jag tror landet måste få hjälp utifrån, det här går inte längre, det flyter in rapporter om skottlossning var och varannan minut.

    SvaraRadera
  4. Ser på bilden med skjutna människor på gatan. Det är overkligt och hemskt!

    SvaraRadera
  5. Ja det är helt galet..... I Bkk lixom?

    SvaraRadera
  6. Malee, ännu en gång måste jag BERÖMMA dig! Du är helt otrolig, snabare än blixten.
    Detta blir mer och mer otäckt för varje minut. Har du någon känsla för hur människor generelt ute i landet känner inför det som händer???

    SvaraRadera
  7. Presskonferens just nu på scenen: Minst 10 döda idag, 17 igår, tillsammans med tidigare i april minst 59 döda...

    SvaraRadera
  8. Anonym 1 & 2; ja overkligt - och i Bangkok?!?

    Lasse, mitt jobb blir lidande just nu... Jag bor på Phuket och kan bara berätta hur dom känner (allt utom rött fäste). Dom skäms mest och vill helst inte prata om saken. En teori som jag hört i flera varianter som jag börjar tro mer och mer på är: "Detta är regisserat, inte allt men mycket. Militär o polis gjorde ingenting för att hjälpa till i första läget. När dom väl går in gör dom det så hårt att det blir kaos. I och med det kan man genomföra kupp och få det att se ut som att dom tvingats göra det för folkets bästa".

    Man vad vet jag, teorier finns det överskott på...

    Susanna, Finns det någon heder kvar på någon sida? Usch va hemskt att se bilder från sitt hem mitt i en krigszon!

    SvaraRadera
  9. Nattawut talar på scenen:
    Vädjar till Abhisit att SLUTA skjuta, dra tillbaks soldater, förhandla....

    SvaraRadera
  10. Fortsättning från scenen:
    Soldater påstås ha samlat ihop döda kroppar och skickat till templet (Något i stil med "Wat Pratan?)
    När anhöriga sedan ville hämta sina döda vägrades de tillträde eftersom soldater omringar området.

    SvaraRadera
  11. Men snälla nån gör något! Hur många fler ska behöva dö/skadas? Detta är så overkligt, man blir helt matt när man läser och ser alla hemska bilder. Känner mig helt orkeslös, maktlös och lealös trots att jag befinner mig på långt tryggt avstånd.

    PS. Susanna, tycker också det var skönt att du kom därifrån i tid. Kram på dig!

    SvaraRadera
  12. Kort sammanfattning från scenen (UDD TV):

    Det rapporteras om att ett antal 1000 demonstranter samlas runt omkring Bangkok för att bege sig till demonstrationsområdet. 3000 i Samut Prakan, 2000 i Nakort Phatom osv osv osv.

    1000 edlemmar från Phua Thai lär bestämt sig att vandra med uppsträckta händer rakt igenom militärens spärrar...

    (OBS: Som Malee mycket riktigt skrev är detta info från den RÖDA SIDAN, och inte alltid nödvändigtvis "neutral info"...)

    SvaraRadera
  13. Detta är inte sant. Vad är Abhisit för en människa som tillåter att hans medmänniskor dör till höger och vänster. Han borde avgå omgående för att få stopp på dödandet.
    Är han maktgalen?

    SvaraRadera
  14. Lasse; 1000 Phuea Thai med armarna i vädret - all media redan bortjagade. Får obehagliga vibbar inför kvällen...

    Anonym; det beror från vilken sida du ser på saken. En del anser att det tvärtom är den röda sidan som är maktgalen och Abhisit klok. Men det är för många som får sätta livet till, OM demonstrationerna kan stoppas genom avgång. Jag säger OM - det finns fler faktorer som spelar in. Jag tycker det att dags att prova allt för att få stopp på dödandet!

    SvaraRadera
  15. Fruktansvärt det som händer i Bangkok, känns som att ingen kommer att backa och ingen får "rätt". Känns inte som att det kommer ta slut när dom väl börjat att bli våldsamma....

    Skrev till dig för några dagar sedan att jag och min familj har en resa till Bangkok den 3 juni och har pratat med flygbolaget och de kan ev tänka sig att omboka vår flight om läget är oförändrat max en och en halv vecka innan. Ev kan de flyga oss till Phuket istället. Om vi inte kan boka om eller åka till annan destination förlorar vi 35 000 eftersom försäkringsbolaget inte bryr sig UDs rekommendationer.

    Nu undrar jag om du känner dig orolig i Phuket med omnejd. Om du tror att det kommer att hålla sig runt Bangkok. Vår rutt som vi tänkt var Hua Hin, Koh Tao, Mae Phim , Koh Chang och tre dagar i Bangkok. Vi ska sammanlagt vara borta i 40 dagar och mycket kan ju hända på den tiden.

    Förstår att du inte kan sia om framtiden eller så men berätta hur du tänker eller någon gång är orolig för din egen säkerhet. Ev kan vi ju lägga om vår resrutt. Hålla oss längre ifrån tex som längst Hua Yang och flyga till Phuket.

    Undrar också om du talar och förstår Thai så mycket så att det är du som översätter till oss eller om t ex din man hjälper dig

    Tusen tack till dig för att du håller oss uppdaterade.

    Massa kramar Jessica m fam.

    Ursäkta det långa inlägget.

    SvaraRadera
  16. Hej Jessica. Det här låter inte klokt men: centrala Bangkok är en krigszon. Resten av landet är precis lika lungt som vanligt. OM oroligheterna sprider sig. OM - så sprider det sig uppåt i landet inte nedåt. Av den enkla anledningen att det finns fler röda norrut än söderut.

    På Phuket märker du inte ett dyft - såvida du inte följer nyheterna.

    I resten av landet märker du inte ett dyft - såvida du inte följer nyheterna.

    Er rutt BORDE funka även om eländet fortsätter (vilket gud förbjude) Det enda som kan bli problem är i så fall resor som går förbi Bangkok - men inte ens det är troligt. Nu när dom slåss för fullt flyter ändå trafiken i Bangkoks ytterområden.

    Min thai räcker inte på långa vägar till att förstå politik, men det är inte Ging som sköter översättningar (förutom vid undantagsfall). Jag förlitar mig på diverse engelskspråkiga kanaler. Journalister från olika läger (kan tex inte bara lita på vad The Nation skriver o säger, inte heller bara på vad det röda lägret påstår). Det finns även andra som rapporterar från oroligheterna, främst över nätet men även via tv. Nu i den snabba data-eran finns en otrolig massa människor som rapporterar i realtid om vad som händer där dom står. Mobiltelefoner o twitter har revoltionerat nyhetsflödet (och till viss del skapat problem då det går så snabbt att det stundom blir fel).

    Kram på er med!

    SvaraRadera