söndag, april 12, 2009

12 april: Undantagstillstånd i Bangkok!


I förra inlägget berättade jag att premiärministern lovade ta i med hårdhandskarna för att få ordning på villervallan i landet. Det är väl det han gör nu genom att införa undantagstillstånd i Bangkok. Undantagstillståndet gäller även vissa andra orter: Nonthaburi, Samut Prakan, Pathum Thani, Nakhon Pathom och Ayutthaya. OBS, det är inte utegångsförbud.

EFTER att undantagstillståndet utfärdades attackerades inrikesministeriet. Först gav de röda sig på en bilkaravan, de letade efter premiärministern, upprörda över undantagstillståndet. Då han inte fanns med i bilkaravanen (de hann inte på honom, han hann smita iväg) slog de sig visst in på ministeriet. Det har hörts skott och både poliser och demonstranter sägs vara skadade. En del taxiförare verkar börjat blockerat gator i Bangkok igen.


Jatuporn, en av de röda ledarna påstår att han blev arresterad av militären i går och förd till en militärbas söder om Bangkok. Men de som sympatiserade med de röda såg till att han släpptes(?). Nu tillbaka vid regeringshuset uppmanar han alla röda att komma sig till Bangkok och demonstrera eller ockupera kommunalhus i sina egna städer. Han säger att det finns inte längre några fungerande lagar, "vi" måste attackera regeringen. Jag vet inte om han menar bokstavligen och handgripligen, men hela situationen känns rätt obehaglig...

Arméchefen har gått ut och bett allmänheten att inte få panik om de ser tanks på gatorna... Militären har kallats in för att kontrollera demonstranterna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar