torsdag, november 27, 2008

Rykten i svang - kupp eller inte kupp?

En gammal höjdare inom militären, Generalen Pathompong Kesornsuk, talade vid det ockuperade regeringshuset till de gula. Han ber arméchefen Anupong Paochinda enträget att igångsätta en kupp innan han får sparken av regeringen.

Tidningen Thai Rath rapporterar att PPPs parlamentsledamöter tror att det kommer att bli en militärkupp ikväll och håller på att mobilisera alla röda de kan. Även ledamöterna från de andra 6 koalitionspartierna tror även de att en kupp kan komma och uppmanar folk att ta ut alla bilar de kan på Bangkoks gator för att förhindra eventuella tanks från att komma någonstans. OBS har bara sett detta här så jag kan inte verifiera sanningshalten! Tillägg en halvtimme senare: Jodå, det är sant, nu är det med på TV också!
Tidningen Matichon publicerade bild på tanks som flyttades fram vid en flygvapen-bas vid Don Muang. Att dom rör på sig betyder inte nödvändigtvis att en kupp är på gång, men förra gången så tankades allihop på dagen innan de tog över Bangkok på kvällen. Det är det det spekuleras i att det betyder. Men bilden är borttagen från nätet nu!

Det rapporteras även om trupprörelser på väg in mot Bangkok söderifrån. Men vad som är rykten och vad som är sanning är just nu lite svårt att avgöra.

Sant är dock att regeringens talman avbröt mötet i Chaing Mai för att komma ut och säga: Snälla militären, mobilisera inte! Vi har inte för avsikt att avsätta några höga militärer. Vi bönfaller er att stanna i era baracker! Så nog finns det anledning att tro att det finns en kärna sanning i kupprykterna.

Ett annat rykte gör gällande att OM det blir militärkupp kommer landets alla bankomater att stängas ned. Så om du är i landet och har 50 baht på fickan, gå till närmaste bankomat! Sen kanske det varken blir kupp eller avstängda bankomater, men bättre "safe than sorry". Det finns viss logik i att stänga ATM ifall det blir kupp eftersom PAD sponsras av två av de största bankerna i Thailand.


Bilden lånad av Reuters från förra militärkuppen september 2006.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar