lördag, november 29, 2008

Läget på Phuket och i Bangkok

Hos oss på Phuket är det LUGNT - ingen demonstrerar och flygplatsen är helt öppen, även för utrikestrafik. Av oroligheterna i Bangkok märks ingenting förutom att folk tittar ovanligt mycket på nyheterna.

De flesta thailändare skäms över situationen, och de skäms minst över att listan över världens farligaste land just nu toppas av Indien, som tvåa kommer Thailand! (jag tror jag måste hört fel eller fått detta felöversatt, inte kan dom väl ligga tvåa va?)

Och polismästarna håller möten - och håller möten. USA och EU har skickat skarpa skrivelser där de uppmanar PAD att ge sig iväg från flygplatserna. Premiärministern och PAD-ledarna försöker få till möten de också, men det verkar inte gå nå’ vidare.

2 000 polismän är utposterade runt Suvarnabhumi. Fler poliser och även militär väntar runt om vid vägspärrar som satts ut för att förhindra fler demonstranter att ta sig in i området. En första varning har ignorerats av de gula, en andra skarpare varning kommer att ges inom kort. I den tredje och sista varningen kommer deadline ges när PAD måste vara ute - om den också ignoreras går de in. Några tidsangivelser om när dessa varningar ska ges framgår tyvärr inte. Uppdatering kl 20.20: Den polisen förlorade igår måste vara öppen. Jag ser på TV där dom sänder live mängder av demonstranter strömma in mot Suvarnabnumi. Om de inte kan hålla vägspärrarna - hur ska de då klara av att avhysa demonstranterna? Poliser ser jag inte till några...

Armens talesman vägrade kommentera regeringens oro för en militärkupp. "Vi är officerare och vi måste göra vår plikt" sade han. Vad menar han tror ni? Vilken plikt?

Vid Suvarnabhumi finns en stor skylt som säger: “We are the most lovely protesters. Being bombed, shot, injured and killed we still sit here to protest peacefully to oust corruption government.”

Bilden lånad från BBC

2 kommentarer:

  1. Jäkla mes-land som inte kan upprätthålla lagen. Blir så arg att ingen gör nåt. Kör bort demonstranterna!
    Ska vara i Thailand om 9 dagar, för första gången. Planerat sen ett år tillbaka. Men är ju inte sugen att åka dit nu, om det ens blir av

    SvaraRadera
  2. Jag förstår din frustration till fullo! Jag och 99% av det thailändska folket ber om ursäkt för situationen. Det är en väldigt liten klick thailändare som ockupations-demonstrerar egentligen! Ca 30 000 av 95 miljoner!

    Att regeringen är mesiga, jooo - det är dom nog. De valde en icke-konfrontations-taktik (som jag applåderade i början) som inte fungerade och sedan har det dragit ut på tiden. Nu verkar det dessutom som om militär och polis inte har så stort intresse av att lösa situationen...

    Men 9 december är det nog lugnt, jag kan inte garantera 100% men förmodligen tvärstoppar det den 5 decmeber, om inte förr, pga kungens födelsedag. Ingen, gul eller röd vill att de ska stridas i landet då.

    Lycka till - när ni kommer ner kommer ni säga: oooh vilken tur vi kom hit! Tycker synd om er som missar den längtansfulla uppladdningen - den hör semestern till också!

    SvaraRadera