måndag, december 12, 2011

Laddad för luciakaffe

Vi som bor i Thailand har naturligtvis inte en helt bekymmersfri tillvaro - bara nästan! Ett av problemen är bryggkaffekvaliteten. Fnyser du och tycker jag är löjlig? Då har du inte varit utan svenskt kaffe under lång tid muttrar kaffemoster Malee och de andra svenska kaffetunnorna nickar medkännande ;-)

Thailändskt bryggkaffe är i de flesta fall drickbart, inte mer. Lucia närmar sig och vi, som är sex timmar före Sverige, laddar för förmiddagsfika till Svts livesändningar imorgon. Vi vill ju gärna ha gott kaffe, så vad gör man? Vi kallar in en specialist! Mischa är från Gevaliastaden Gävle, så han har kaffekoll.

Detta kaffe rekommenderas av specialisten och hans kaffeälskande kompis som provat genom varenda märke dom hittat. Denna ska vara rätt lik Gevalia och har fått klart godkänt av kaffeexpert-panelen. Finns (åtminstone i vår by) på Super Cheap. Vi lämnar ordet till Mischa som naturligtvis har en sann kaffehistoria på lager!

"På Gevalia i Gävle där jag bott i 35 år hade man en kaffeprovare som smakade på flera hundra kaffeblandningar och olika smaker och blandningar varje dag. Dock fick han inte svälja något av kaffet. Han fick bara smaka och spotta ut varje prov. Sväljer han kan han inte känna kommande provsmakningar. Mitt i allt dett smakande satt han och längtade efter kafferasten..."

Vi längtar också till kafferasten, tack för kaffetipset! Trevlig Lucia hälsa vi er alla från Phuket där solen skiner och skiner och skiner!

15 kommentarer:

  1. Härligt - då behöver man inte packa ner kaffe då...
    Sverkers blogg har jag läst tidigare men tappade bort den - så tack för det - nu har jag hittat den igen! Kram!

    SvaraRadera
  2. Knalla iväg till Starbucks och köp lite bönor. Funkar alltid.

    SvaraRadera
  3. Marie-Anne, jag litar inte hundra på smaken, ta med ett paket... värdinnan kan alltid ta över det, ähum ;-)

    Salle, i vår by är vi helt befriade från amerikanska kedjor. Även Starbuck lyser- som en luciakrona - med sin frånvaro.

    SvaraRadera
  4. "I ett fattigt hus finns allting" Vi har Gevalia bryggmalet mellanrost, så det räcker och blir över.
    En som är uppväxt i efterkrigstider i Finland vet hur man hamstrar, folk klagar på att det fattas både det en och det andra, senast idag hörde jag att det fattas Tonic water, inte hos oss i alla fall, jag bjöd kompiisen på en Gin Tonic senast i kväll, för en leverans från Bangkok.
    Jag misstänksam på smaken, utan att ha smakat.
    Pelle

    SvaraRadera
  5. Låt mig påminna dig om att i Chiang Mai, här har vi alldeles utsökt bryggkaffe. Till skillnad från Phuket finns det kaféer i nästan varje gatuhörn som toppar Gevalia till och med. Så det så. ;)

    SvaraRadera
  6. Hamstern, jag vet att ni är spara-specialister :D Jag vet också att Tonic är en bristvara, en kompis åkt till Malaysia på visumresa, hennes mor ropar genom faceBook, köp Tonic! Fast jag är nog lika misstänksam som du - kanske inte på smaken, men bristen. Såg tonicflaskoe senst ikväll på Lotus.

    Norrbaggen, klart ni har. I Norrland har man alltid bra kaffe, oavsett om det är Sverige eller Thailand. Så det så :)

    SvaraRadera
  7. Du får göra ett tillägg i bokningsavgiften 1 pkt/ gäst Smart va!

    SvaraRadera
  8. Tur att vi bunkrat upp med en massa bryggkaffe när vi flyttade hit i september så det räcker tills nästa leverans kommer från de där hemma i Sverige. Trevlig Lucia önskar vi er men som vi inte haft någon som helst känsla för här i grönskan och värmen.

    SvaraRadera
  9. Hej Annika. Jag har verkligen luciat i år, kollat tv, druckit glögg (och kaffe). Trevligt värre även om jag kanske inte riktigt fattar att det ÄR Lucia ;D

    SvaraRadera
  10. Okeyra, glögg hade ju varit gott samt hembakade stora smarriga lussebullar men suck vi fick nöja oss med kaffe och kanelbulle, ha, ha!

    SvaraRadera
  11. M

    Din polare från Gävle (Brynäs?) - vet säkert att de finns mer bra kaffe i Thailand, än t.ex.. Gävle.. Bönor från Indonesien, som man rostar (enkelt), själv.. Slår allt!!

    DD

    SvaraRadera
  12. DD, den dag jag är glad pensionär ska jag rosta själv... tills dess vill jag ha nåt som är klart att användas direkt :)

    SvaraRadera
  13. Hmm, efter att ha druckit både Doi Chaang och Akha Amas kaffe så saknar jag inte svenskt kaffe överhuvudtaget. Nu är det omvänt, kan knappt dricka kaffet på svenska caféer. Bryggkaffet i Sverige är väl ok, bortsett från Gevalia då men känner nästan att jag måste ha thaikaffe med till Svedala:)

    Längesen jag tittade in, men ser att ni är på väg till Sverige 2013. Lycka till med det. Kan nog bli en nog så spännande resa. Kanske blir det Ging som bloggar från Sverige:)

    SvaraRadera
  14. Ja det är lite skillnad på kaffekulturen här i söder och där i norr. Ging blogga? Tvivlar... men man ska aldrig säga aldrig :)

    SvaraRadera