söndag, maj 16, 2010

Söndag 16 maj i Bangkok, del två

Bangkok blöder, Bangkok brinner. Jag citerar Richard Barrows: "LOS" no longer means "Land of Smiles" but now "Land of Shootings". Mycket pedagogisk karta som jag tjatar om jämt.

Kl 17.00: Stridigheterna fortsätter vid Bon Kai. Nu brinner det mycket mer på och runt om barrikaderna och oron ökar för att bränderna ska sprida sig till de närliggande byggnaderna. Civila rapporterar om truckar som kommer med fler däck, ingen verkar stoppa dom. Ännu en journalist har träffats av skott, han klarade sig då han bar skottsäker väst. Två ungar protesterar på egen hand vid Victory monumentet. På skylten står det: Snälla buddhister, sluta döda varandra! Runt 800 personer finns nu vid templet, istället för i demonstrationscentrum. Men TVbilder visar att det fortfarande finns kvinnor, äldre och barn kvar vid scenområdet. Den bloggande kvinnan som sitter fast i sin lägenhet i Din Daeng tog just en bild på läget där nu.

Kl 17.45: CRES talar på TV: "Utegångsförbud är inte nödvändigt nu, då läget är under kontroll. Ett utegångsförbud det kan skapa problem för civilbefolkningen". Jag tror civilbefolkning i Bangkok har det rätt besvärligt redan. Det finns inte en enda civil politiker inom synhåll, det är bara militärer som på TV. I Bangkok
"under kontroll" pågår regelrätta strider vid Din Daeng. De röda ledarna har presenterat sin lösning på situationen: Vi (röda ledare) ber FN medla, vi överlämnar oss till FN. Vi litar enbart på FN, ej regeringen. Vår prioritetring nu är att få ett stopp på våldet. Politiska mål får lösas senare". Mer däck kommer till barrikaderna, ooops, kolla hjälmen! Man vet att läget är ytterst allvarligt när det inte är "No go-go i Patpong". Det brinner fortfarande vid Bon Kai. Nu byggs barrikader i Khlong Toei - däck staplas, stenar samlas ihop och röda grupper gör sig redo för drabbning.

Kl 18.30: Regeringens talesman Panitan är på TV: "17 och 18 maj blir helgdag i Bangkok. Fem nya provinser är nu under undantagslagar:
UbonRajthani, MahaSarakam, Rio-ed, Nongbua Lumpoo och Sakon Nakorn
. De röda ledarna måste följa lagen och överlämna sig till myndigheterna. Att begära medling av FN är inte acceptabelt" Nu ska CRES göra ännu ett uttalande, om dom säger något nytt återkommer jag till det. Nu samlas fler och fler runt Khlong Thoei som med största sannolikhet kommer bli nästa plats för sammandrabbningar.

Kl 19.00: Nytt grepp av CRES, ekonomiska restriktioner mot de som är på röda sidan. 106 personer och företag är svartlistade. Jag fattar inte riktigt, ska dom låsa deras pengar? Hur som helst, på listan finns (naturligtvis) Thaksin, hans familj och hans supporters. Seh Daeng som knappt lever och svartlistade politiker från Thaksins gamla parti Thai Rak Thai är också på listan. Kommer detta få de röda gänget att gå hem? Tvivlar starkt! Runt Din Daeng ökar stidshettan, däck brinner - militären skjuter skarpt. Laglösheten breder ut sig runt Rama IV och skottlossning hörs sporadiskt från alla håll och kanter. Senaste budet om omkomna sedan 13 maj: 29 döda 221 skadade - alla civilpersoner.
Inte säker om de började räkna 13/5 - ska kolla.

KL 19.10: Så fort de ekonomiska sanktionerna blev kända så gick demonstranterna... dock inte hem - utan fram till doneringslådor som ställdes fram. Hundratalet motorcyklar med röda stridsvilliga är på väg mot Khlong Toey (eller Bon Kai). Svarta maj 1992, en skamfläck i Thailands historia, krävde (officiellt) 48 liv. Vad ska dom kalla denna period? Kolsvarta maj?
Kl 19.40: Lotus Express i Bon Kai står i brand och invånarna i området har fortfarande varken el eller vatten. Ljudliga (stora) explosioner har hörts vid Henry Dunant Road eller dess omedelbara närhet (inuti militäravspärrningen). Följ Richard Barrow när han nervöst smyger runt för att rapportera från det röda området. Själv tar jag en break och återkommer mer fler nyheter såvida det inte blir tvärlugnt (vilket inget tyder på) i ett nytt inlägg om en timme eller nåt. Avslutar inlägget med en video från dagens verklighet i Bangkok.



Bild från fotojournalisten John Le Fevre som ständigt rör sig runt om i det kaotiska Bangkok.

9 kommentarer:

  1. Jag är rädd och det har jag inte varit under helatiden!

    Det finns ingen logik längre och skadegörelsen är gränslös. På sätt och vis är det laglöst även om regeringen hävdar motsaten.

    Jag är mkt orolig för Thailands framtid!! Tack för din fantastiska uppdatering/Kram S

    SvaraRadera
  2. Kort rapport från UDD TV igen:

    Alldeles nyss avslutades ett tal av en äldre munk på scenen. Han talade såväl Thai som engelska och vände sig direkt till Abhisit med vädjan/krav om att omedelbart sluta skjuta landsmän.

    Avslutningsfrasen var nästan komisk:

    "Nä, nu måste jag skynda mig ifrån scenen annars kommer du nog att skjuta mig"

    SvaraRadera
  3. Lasse, här kommer nåt mer tragikomiskt - eller är det kanske bara tragiskt? Det var återföreningsfest i Bangkok igår för journalister som inte träffats sedan Irak-kriget...

    SvaraRadera
  4. LOS blir i nuläget även
    Land Of Sorrow and
    Land Of Sadness

    En röst, resebyråägare, från Chiang Mai; "Jag bryr mig inte längre. Ekonomin är slut, bara avbeställningar, inga fler turister. Nu är det inte fråga om demokrati längre utan om pengar. EN MANS PENGAR. (Hon sa till och med namnet på den landsflyktige personen som inte vågar komma till sitt hemland och stå till svars för sina handlingar.)

    SvaraRadera
  5. Göte, ja nog är det ett "Land of Sorrow" allt!

    Resbyråägaren är en av många som envist tror att allt är Thaksins fel och att alla slåss enbart för honom. Dom ger honom större makt än vad han besitter. Den röda rörelsen är större än Thaksin - inte tvärtom.

    Demonstranterna är inte beredda att dö för Thaksin eller hans pengar. De är bereda att dö för den dröm han presenterade (utnyttjade). Drömmen om ett bättre liv där man inte tvingas stå med mössan i hand och buga och bocka för överheten. Ett liv där rikemansbarn inte kan köra ihjäl fattiga ungdomar utan att straffas. Ett liv där unga tjejer inte behöver välja mellan att förlora jobbet eller ha sex med chefen. Dom demonstrerar för ett liv med värdighet. Vi kallar det jämlikhet.

    Om allt hade varit bra i landet hade Thaksin aldrig kommit till makten. Och så länge resbyråägaren inte förstår det finns inget klister i världen som kan täta sprickan i det thailändska samhället.

    SvaraRadera
  6. Tack för det inlägget Malee !!!
    De orden borde hamna även i än mer spridda media.

    SvaraRadera
  7. Göte, mai pen rai - och tack samtidigt ;-)

    Grundstenen i kampen är en sak. Vad dom gör en annan. Jag tror knappt att de stenkastande demonstranterna på utsidan tänker på - alternativt bryr sig om - vad det är dom slåss för. Vi har lämnat rationellt tänkande och politiska mål bakom oss. Nu är det bara kamp med näbbar och klor... tyvärr!

    SvaraRadera
  8. Mycket bra inlägg Malee, det handlar eller handlade om att alla ska vara jämlika, ha ett bra liv!
    Återigen, TACK för att du skriver! L8

    SvaraRadera
  9. Hej L8, det är just det: "det handlar eller handlade om". Vad det handlar om nu vette 17!

    Möjligen kommer damerna runt scenen ihåg varför dom är där, men de som plundrar affärer och kastar molotovcoctails sk-ter förmodligen fullständigt i jämlikhet :-(

    SvaraRadera