onsdag, januari 02, 2008

Sorg i landet och kungahuset


Klockan 02.54 idag, andra januari 2008, avled prinsessan Galyani Vadhana efter en tids sjukdom på sjukhuset Siriraj i Bangkok. Hon var syster till Kung Bhumibol och hans företrädare Ananda Mahidol, Rama VIII.


Prinsessan Galyani Vadhana föddes i London 1923. Hon växte upp i Schweiz, USA och Thailand. Prinsessan arbetade i många år som lärarinna i franska språket på olika universitet.
Hon var högt älskad av det thailändska folket och har arbetat mycket med välgörenhet och utveckling av sitt älskade land.

Prinsessan Galyani Vadhana var kungens storasyster och kungen har flera gånger prisat sin syster för hennes värme och lojalitet. Liksom sin farfar Kung Chulalongkorn reste hon mycket och har skrivit böcker om sina resor och även om sin kungliga familj.

Landet sörjer, minnesprogram visas på TV och gator stängs i detta nu av i Bangkok för begravningståget som utgår från Siriraj kl 15.00. Begravningen kommer att pågå i 100 dagar.

Uppdatering klockan 18.00:

The Cabinet has requested cooperation of government agencies and entertainment venues to suspend merry making activities for 15 days to mourn for HRH Princess Galyani Vadhana.

Vad detta betyder i realiteten är jag inte säker på. Som det ser ut just blir det inte alkoholförbud - men rockklubbar, diskon och kabaréer kanske inte får hålla öppet. Jag får nog anledning att återkomma till ämnet...

Uppdatering torsdag 3 januari:
Kommersiella lokaler som barer, shower och klubbar berörs ej av påbudet. De kan hålla öppet som vanligt. Däremot ber dom vanliga medborgarna att uppskjuta eventuella festligheter tills den 15 dagar långa sorgeperioden är över!

Uppdatering fredag 4 januari:
Tyvärr alla Phuketresenärer - dom gjorde en kovändning igår och stängde allt! Första dagen pågick allt som vanligt och vi fick info om att nöjesförbudet inte gällde kommersiella barer och klubbar, sen ändrade dom sig... inte ovanligt i landet!

Hur det är i resten av landet vet jag inte men här har dom beslutat att sorgetiden ska respekteras av allt och alla. T.o.m. Bangla Road i Patong är nedstängd och tyst! Tycker synd om partynissar och partypinglor som kommer på en tvåveckors semester nu . Men man vet ju aldrig - dom kanske ändrar sig igen!

Uppdatering lördag 5 januari:
Hoppas det här blir den sista uppdateringen i frågan... Nu säger dom: Ni kan hålla öppet men ni får inte spela musik högt! Det betyder att livemusik-klubbar och diskotek har problem - men vanligga barer kan hålla öppet såvida dom inte skruvar upp stereon. Detta gäller Phuket för tydligen tolkas sorge-påbudet på olika sätt på olika platser i landet. Idag säger Tai Pai, Gings spelställe att de måste köra utan liveband - men i det här landet kan man aldrig veta säkert. Dom kanske ringer på eftermiddagen eller i morgon och säger tvärsom!

7 kommentarer:

  1. Trist och sorgligt... Har nästan sett henne en gång...
    Tanken blir ju att detta kommer att följas av kungens bortgång, och hur ska Thailand klara av den.

    SvaraRadera
  2. Har NÄSTAN sett henne? Hur är det möjligt?

    Jag tror att alla, thailändare och utlänningar, bävar för den dag på Kungen inte finns bland oss längre...

    SvaraRadera
  3. Den dagen lär inte bli rolig, men i förlängningen tror jag det blir bra för Thailand. De hakar upp sig för mycket på det där.

    SvaraRadera
  4. Vad jag har läst det sista om kronprinsen så har han gått från att vara playboy till att faktiskt engagera sig i Thailand så vi får ju hoppas att förändringen inte blir så påtaglig, vem vem, han kanske blir nästan lika poppis som pappsen.

    SvaraRadera
  5. Anonym, fråga är väl hur långt "i förlängningen" är...

    Lotta; Dream on - inte en chans!

    SvaraRadera
  6. Hon satt i en bil som körde förbi... Så kan man nästan se henne...

    SvaraRadera
  7. Thomas; ja det var NÄSTAN ;-)

    SvaraRadera