måndag, november 28, 2011

Starta veckan med ett musikaliskt lyckopiller

Förra veckans festival i Rawai skulle avslutas med en välgörenhetskonsert av Job2Do. Tyvärr blev det storm samma kväll så konserten blåste bort. Men är musiker laddade för gig så vill dom spela och jag visste var vi kunde hitta dom. Släpade med vännerna till Yoonique Bar i Nai Harn och mycket riktigt, där satt bandet. Och spelade gjorde dom. Yoonique är fruktansvärt dåligt upplyst, så jag fick göra en konstnärlig lösning med videon (läs: nödlösning).

Starta veckan med ett reggaelyckopiller, upp och dansa till Jobs Do Do Do-hit!

torsdag, november 24, 2011

Vatten och politik i Thailand

Bara för att inga tidningar skriver om översvämningarna i Thailand längre betyder det inte att det är torrt och bra. Detta är en utdragen historia som inte kommer vara över på länge. Fler än 600 personer har omkommit och bara Buddha vet hur många som skadats.

Katastrofen har pågått så länge att människor i desperation börjar riva sandsäcks-barrikader och det har varit flera sammandrabbningar mellan översvämmade och polis och militär den senaste tiden. En reporter frågade en man som rev i en sandsäcksbarriär om han inte var rädd för fängelse. Svaret: "i fängelset är det i alla fall torrt!" K
an inte ens i min vildaste fantasi sätta mig in i hur det är att i månader ha vatten i sitt hus om man över huvud taget har ett hus som går att bo i. Men människan, och inte minst thailändaren, är en anpassningsbar och påhittig varelse.

Har inte skrivit ett ord om den eventuella benådningen av Thaksin som så många spekulerat om av den enkla anledningen att jag aldrig trott på att han skulle benådas (i år...).


Militären verkar ibland tro att ordergivningen går åt andra hållet i Thailand. Att regeringen börja följa militärens plan istället för tvärt om. Dom har tex publicerat en lista med 12 punkter av klagomål på hur Yingluck och Co skött översvämningskatastrofen. Förutom det så verkar samarbetet mellan regering och militär gå förvånansvärt bra, bättre än mellan regeringen och Bangkoks guvernör. Dom bråkar vidare.
Bangkoks guvenör bryr sig om Bangkok. Punkt.Supoj Saplom, den permanenta sekreteraren i Transportdepartementet som även sitter (satt) i Thai Airways styrelse, fick besök av hela 11(!) tjuvar. Han polisanmälde inte inbrottet men det kom ändå till polisens kännedom. Polisen lyckades hitta tjuvarna - eller var det tjuvarna som hittade polisen? Tjuvarna berättade om hundratals miljoner i kontanter som fanns i huset. Rykten snurrar, handlar det om en megastor mutskandal eller är han utsatt för komplott eller är det en hämndaktion? Historien kommer bli intressant att följa. Bilden kommer från The Nation och visar en del av tjuvarna och en del av de 16,5 miljoner som hittats.

Det är dåligt med kvinnor i den thailändska politiken. Jag tror männen med makt är rädda för att släppa in kvinnor... alla undersökningar i världen visar att kvinnor är mindre korrupta och hur skulle det gå med såna i maktposition i solens och mutkolvarnas land!

tisdag, november 22, 2011

Konstiga företagsnamn

Under en kvällspromenad i vår by Ban Sayoarn såg jag ett nytt företag i bankhuset, Electric Circus. Undrade vad det var. Dom kanske sålde lampor?. Men så logiskt var det inte. Här huserar en nageltekniker! Varför döper en nageltekniker sitt företag till "Electric Circus"? Oavsett varför så har vi nu tillgång till akryl- och gelenaglar i byn. Jag vet inte vad det kostar i Sverige men priserna låter låga i mina öron: Två händer kostar 1300 eller 1500 baht beroende på teknik.

Tillägg efter att Malee Garden-gäst provat: Nej nej och åter nej! Måla konstverk är okej, men låt henne inte göra några naglar på dig. Riktigt dåligt!


Ett annat företagsnamn som jag tycker är ett underligt val är "The Recycle". Så heter en restaurang i Rawai som enligt uppgift ska ha mycket bra mat. Jag vill inte prova, tappar matlusten av namnet. Vem vill äta på ett ställe som heter "återvinning"? Jag får en massa obehagliga bilder i huvudet... blääää!

lördag, november 19, 2011

Pyjamasparty?

Daa och Ging är alltid snygga på bild. Dom har äktenskapstycke. Men Daa är gift med A och Ging med mig. Fast A och jag passar också bra ihop på bild, vi ser alltid ut som vi nyss rymt från zoo eller nå’t :D

Killen på bilden längst gick på krogen i pyjamas igår. Det är inte första gången jag sett folk på restaurang uppklädda(?) i nattkläder. Undrar varför. Vill dom kunna lägga sig snabbt efter maten?




söndag, november 13, 2011

Gyllene timmen i Nai Harn

Varken Ging eller jag är speciellt förtjusta i strandliv dagtid, sen eftermiddag och tidig kväll är skönast. Då är det inte längre lika hett, inte är det så folk och dessutom är det vackrast i skymning.

Luftmadrasser är en hit, både vuxna, barn och hundvalpar(!) gled runt.

Mike var lite avundsjuk på luftmadrass-åkande valp tror jag.

När solen gick ner tömdes stranden på folk. Kvar fanns en dansade(?!) trummis!

lördag, november 12, 2011

Frossarkväll i Parlai

Härom kvällen tog vi med oss gästerna till en av våra favoritrestauranger i Parlai. Vi lyckas aldrig lära oss namnet på restaurangen, men vad gör det - vi hittar dit! Vi älskar stället och maten, här är det färskare än färskt. Så tyckte även gästerna och provade glatt den ena läckerheten efter den andra.

Vi frossade på musslor, ostron, Snapperfisk i vitlök, krabba i curryröra, räkor i tamarindsås, Tom Yam-soppa med seafood, räkplättar och kall öl! Och ni ser vad bra både Ging och Malee Gardens gäster trivs!







onsdag, november 09, 2011

Evakueringscenter för utlänningar i Bangkok

Översvämningarna är på inte på långa vägar över i Thailand. Det enda positiva är att vattnet åtminstone sjunkit undan en del i Ayutthaya och på några andra ställen. Sakta men säkert rör sig vattenmassorna söderut och alla gissar om hur det ska gå för inre Bangkok. Ingen vet. Alla vet att det inte är över men ingen vet hur mycket eller lite olika delar av staden kommer att drabbas, inte ens de styrande.

Från Bangkokborna rapporteras det om illaluktande vatten í kranar (men det ska enligt myndigheterna vara säkert att använda). Vatten kommer inte bara genom översvämmade kanaler utan även underifrån, från dräneringsrören. Ett jätteproblem i översvämningarna kölvatten är sopor!

I dagsläget har 527 dödsfall inrapporterats, varav minst 50 är barn.

Det har nyss öppnat ett evakueringscenter främst för utlänningar. Om vattnet kommer, ta din legitimation och stick hit. Dom har inte bara myggnät utan även trådlöst nät!


söndag, november 06, 2011

A Restaurant

"Suprise" utropade Ging på fredags eftermiddagen. "A öppnar restaurang vid sitt hus ikväll så vi är bjudna på invigning!" Ingenting förvånar mig vad gäller thaibroder A. Tror inte det finns det någon mer energisk thai än A. Möjligen hans fru Daa då.

Nu har dom bil- och moppeuthyrning, ett tvätteri och en restaurang. Förutom allt annat, dom hjälper nämligen alla möjliga med allt möjligt, även oss. Är det något man behöver kan man ge sig den på att A vet var det går att hitta, eller hur man gör. Vi tog med gästerna Eva & Jerry och gjorde oss en helkväll! Daa poserar stolt och snällt i sin hemma-restaurang med Ging och Malee Gardens gäster.


Skylt utanför huset. Det finns nog en som det står "A restaurant" på nu också. Namnet bestämdes nämligen inte förrän dagen efter invigningen. Dom finns alldeles efter Mammas och Pappas, 10 meter in från vägen.

Riktigt trevligt lokal har dom fått till. Ett par bord som dom fått av mig en gång i tiden har dom kopierat och gjort fler av. Så nu är dom restaurangmöbelemang.

Ett stycke stolt restaurangägare serverar Ging en pepparstek. Den måsta varit väldigt bra, Ging var dit och åt en till igår kväll! Det förvånar inte, A har jobbat med mat nästan hela sitt liv.

Det var dessutom en ovanligt bra trubadur, som på bilden får hjälp av A’s lillebror M (dom har korta smeknamn i den familjen)

fredag, november 04, 2011

Väderrapport från soliga Phuket

Jag ser vilka sökord som folk använder när dom kommer till min blogg. Folk som är på väg på Thailandssemester är, som vanligt i november, vädernervösa. "Vädret Phuket" är en söksträng "Regn Phuket" en annan. Sen har många inte riktigt greppat översvämningssituationen och söker på "översvämningar Phuket"

Låt mig än en gång slå fast: DET ÄR ABSOLUT INGA ÖVERSVÄMNINGAR NÅGONSTANS SÖDER OM BANGKOK. VARKEN I HUA HIN, SAMUI, KHAO LAK ELLER PÅ PHUKET!

Vad gäller vädret på Phuket så talar bilden jag tog i förmiddags sitt tydliga språk. Vi har nästan löjligt bra väder. Det brukar vara lite ostadigt i oktober - november men i år verkar solen jobba på ackord. En del kvällar kommer en fem till tio minuter lång skur, skönt! Luften blir svalare och vi slipper vattna konstant. För det blir torrt i marken när solen skiner hela tiden. Med detta sagt, väder är väder. Slå inte mig om det börjar regna nästa vecka... Ha en trevlig helg!

torsdag, november 03, 2011

Jag gick på pumpen

Ging repade i Phuket stad och jag satt och njöt i ensamt majestät ute i trädgården. Det är så otroligt soligt och varmt varje dag att man uppskattar svalkan kvällstid. Cikadorna spelade i den stjärnklara natten, annars var det fullkomligt tyst. Men så börjar cikadorna spela mer än lovligt ljudligt. Och det var en annorlunda ton som jag aldrig hört förr.

Ljudet kom från grannens sida, så jag smög ut och kikade. Cikadan var stor, mycket stor. Men det var inte en cikada. Den var grannens pump som gick torr! Tyckte bild på Benjamin syrsa var trevligare än bild på en pump. Visserligen är en syrsa inte en cikada, men Benjamin är sötare än både det ena och andra!

onsdag, november 02, 2011

Simmar det hajar i översvämningens bakvatten?

"En låda öl som kostat 700 baht kostar nu 1 200 baht!" nästan gnyr den stackars servitrisen på Stenbordet. "Det är inte allt" fortsätter hon "all dricka har gått upp i pris, för att inte tala om riset! Snälla Malee, kan du hjälpa oss?" Hon vill inte jag ska betala riset, hon vill att jag ska skriva en lapp på engelska som kan fästas på menyn. Stenbordet har inga höga marginaler, ökar dom inte sina priser en aning går dom back.

När jag står på Big C hör jag en dam utbrista "56 baht? Skojar du?" Det handlade om en låda ägg. Alla hyllor är nu fulla i butikerna hos oss igen, för oss utlänningar är prishöjningarna inte så betungande. Som exempel har min lunch med dricka gått upp från 100 baht till 115 baht. Men det är hårt för dom som redan lever på marginalerna.


Detta är den informationslapp som jag gjorde åt Stenbordet. Liknande kommer att finnas lite överallt. Frågan är hur länge. Frågan är om priserna går ner efter att dom gått upp. Och framförallt är frågan, vilka tjänar på denna katastrof? Inte lär det vara risbonden som får mer betalt för det ris som just nu skickas runt landet till ett betydligt högre pris än tidigare.