fredag, juli 29, 2011

Längtansbilder

Nu har jag varit hemma i Sverige länge och det börjar rycka i Thailandstarmen. Som vanligt är det inte sol och bad jag börjar sakna, det är långa middagar under stjärnorna och kulörta lyktor!


Att jag börjar tänka på Thailand just nu är inte så konstigt. Den svenska sommaren går mot sitt slut och folk börjar tänka på vintersemestern, det trillar in förfrågningar om Malee Garden. Kom till oss du också! Vi öppnar lägenheterna 1 oktober.

tisdag, juli 05, 2011

Är Yingluck Thailands tomte?

Nu börjar ett hårt arbete kära blivande premiärminister Yingluck, du och ditt parti har lovat en hel del. Förutom att ni ska försona landet och få alla thailändare att dra åt samma håll, har du och Pheu Thai lovat ordna infrastrukturen, öka minimilönerna, modernisera skolorna och förbättra utbildningen. Ni ska inte minst utrota fattigdomen och få ekonomin att blomstra - och äggen att räcka till! Även om det är jobb så det räcker kommer här en önskelista från mig:

1, Lägg ner eller omorganisera DSI hårt! Dom har för stor makt.
2, Minska censurdepartementet till ett minimum. Ta bort alla löjliga censurstoppar, låt ditt folk välja vilken information de vill ta del av.
3, Attackera korruptionen på alla håll och kanter. Gäller även din familj Yingluck!
4, Omorganisera militär och polis. Ordningsmakten är till för folket, inte tvärtom.

Klarar du allt detta ska jag börja tro på tomten igen - i din skepnad! Heja heja Yingluck, det är dags att sätta igång!


Officiellt valresultat: Pheu Thai 265 platser. Demokraterna 159. Bhum Jai Thai 34. Chart Thai Pattana 19. Chart Pattana Puea Pandin 7. Matubhum 2. Rak Prathet Thai, Rak Santi och Mahachon 1 plats var.

måndag, juli 04, 2011

Koalitionsregeringen redan presenterad i Thailand

Det går undan! Yingluck meddelar på presskonferens att den blivande regeringen kommer vara en koalition bestående av PheuThai, Chart Thai Pattana, Chat Pattana Puea Pandin, Palangchon och Mahachon. Det ger dom 299 platser av 500 i parlamentet. 299 är en vacker siffra sa den (med största säkerhet) nya premiärministern på presskonferensen.

Försoning verkar vara Yinglucks favoritord. Det ska försonas inom landet, med grannländerna och med politiska motståndare. Sedan talade om hon om ekonomin och lite till om försoning.
Förmodar att koalitionen är en del av försoningsköret. Pheu Thai har eget mandat och skulle kunna köra ett alldeles eget race men vill ha med flera partier ändå. Hon säger även att Pheu thai inte har amnesti som policy och inte kommer söka amnesti för specifik person (Thaksin kommer alltså inte hem denna vecka...). Men hon säger också att kommitte ska undersöka allmän amnesti. Yingluck påpekar även att regeringens ämbetsstolar kommer att tillsättas pga kompetens, inte på grund av vilket parti dom tillhör. Och så vidare.

På andra presskonferenser har Abhisit meddelat att han avgår som partledare för Demokraterna. Suthep som varit vice premiärminister säger att han inte heller kommer att ställa upp som valbar ledarfigur för Demokraterna vid nästa partikongress.

Antal platser i parlamentet: Regeringssidan 299 platser;
Pheu Thai (265), Chart Thai Pattana (19), Chart Pattana Puea Pandin (7), Phalang Chon (7),Mahachon (1)
Oppositionen; 201 platser: DEM (159), Bhum Jai Thai (34), Rak Thailand (4), Matubham (2), New Democratic (1), Rak Santi (1).


söndag, juli 03, 2011

Det thailändska valets vinnare

Nu är nästan alla röster räknade i Thailand. Det står utom all tvivel att valets segerherre är en kvinna. Thaksins yngre syster Yingluck Shinawatra äntrade den politiska scenen som partiledare för Pheu Thai för sex veckor sedan. I augusti ska nästa premiärminister röstas fram i representanthuset. Det är rätt troligt att det blir Yingluck. Hon blir i så fall landets första kvinnliga premiärminister, snacka om kometkarriär!

Det finns 500 platser att fylla. Inofficiella siffror anger att Phea Thai har vunnit 264 platser, Demokraterna 160 (siffrorna kan komma att ändras då det inte är helt färdigräknat). Sju partier delar på resten av platserna. Demokraterna med Abhisit i ledningen har erkänt sig besegrade och Yingluck sade i segerintervjun att PT kommer att bilda en koalitionsregering med hjälp av två eller tre mindre partier.

Vid valet 2007, det första valet efter militärkuppen, fanns det 480 platser att kämpa om. Demokraterna vann 165, det röda partiet hette då Peoples Power Party (PPP) och vann 233 platser. Sedan fick en del politiker "rött kort" pga röstköp och annat fiffel. Rätt snart började de gula demonstrera, parlamentet och flygplatserna ockuperades. PPPs partiledare lagade mat i rutan och sparkades av domstol ut för det, sen upplöstes PPP av domstol december 2008 pga korruption. Det var så Abhisit & Co kom till makten, det fanns liksom bara dom kvar...

Även denna gång måste man komma ihåg att detta är Thailand. Bara för att PT vunnit ett val betyder det inte att PT vunnit ett val. Nu kanske det kommer röda kort och andra tekniska frågor in i bilden.

Den största skandalen idag är (än så länge) att 1,98 miljoner röster i lokalvalet har ogiltigförklarats. Även 1,54 miljoner röster i "riksdagsvalet" har ogiltigförklarats. Om man har röstsedlar som är så tokigt upplagda att miljoner människor kryssar så galet att rösten inte räknas, då bör man titta på om man kanske kan göra den enklare!