lördag, januari 30, 2010

Naturlig upplysning

Igår kväll behövde jag ingen ficklampa - fullmånen skötte upplysningen på Phuket. Plaskade runt i poolen halva natten. Flöt mest runt och tittade på alla stjärnorna på himlen, det var ögonbedövande vackert. Hade jag haft en man hemma hade det till och med varit romantiskt! Men Ging jobbar vidare, han trummar varje natt så jag plaskar runt i ensamt majestät här hemma. Det har jag inget emot - jag gillar att lyssna på tystnaden! Det är extra skönt med tystnad just nu, vår granne har ett inbrottslarm som har blivit galet. En, två eller tre gånger varje dag skriker ett öronbedövande larm i fem minuter!

fredag, januari 29, 2010

Tiden är ur led

Thailändare har en, med svenska ögon sett, underlig tidsuppfattning. Här kan din kompis säga "jag flyttade hit för fyra år sedan" utan att blinka trots att du vet att det var sex år sedan dom flyttade.

Nu börjar jag förstå varför. Man tappar sin tidsuppfattning när solen skiner varje dag, året om. Jag börjar bli likadan. Var det ifjol vi var till Kanchanaburi eller var det året innan? Utan årstider är det mycket svårare att hålla ordning på åren. Ibland häpnar jag över almanackan, hur kan det vara januari? Det var ju nyss oktober? Jag saknar årstidernas växlingar även om jag inte saknar snön och kylan. Men just nu vet jag vilken dag det är - vi ska hämta upp syrran och Håkan som kommer tillbaka från sin båtluff idag.

Förresten så demonstreras det lite i landet. För ovanlighetens skull, sade hon ironiskt...


onsdag, januari 27, 2010

Magisk thaibror


Thailändsk underhållning kan vara magisk. Tricket med snedstående glas brukar alltid gå hem. Broder A lyckas alltid, men inte jag - så partytricket har blött ner mina kläder mer än en gång.

Vill du prova? Ta ett mynt, häll på lite salt och ställ sedan glaset ovanpå. I glaset måste finnas kall dryck så det är imma på utsidan. Om du är säker på handen kan du balansera glaset på snedden. Om du är osäker på handen eller har för bråttom kan det bli blött.


Ett annat skojigt partytrick A kör med är "snurra flaskan". Ta tag i halsen på ölflaskan och veva runt med armen snabbt i stor cirkel. Inte en droppe kommer ut. Men, kolla först så att etiketten inte är av papper och sitter löst - då kan den magiska underhållningen bli farlig. Flaskan flyger iväg och du står med en blöt etikett i handen, generat leende och ropar; solly solly!

Vi har roligt på våra möten!


måndag, januari 25, 2010

Tatuera dig i strumplästen

Att tatuera sig kan kännas som ett stort steg. När det väl är gjort är det svårt att göra det ogjort. Visserligen har det i många år funnits hennatatueringar som håller i en vecka - eller två, om man har tur. Men nu har dom kommit på ett nytt sätt här i Thailand. Du kan göra din egen tatuering om du är en pysslig person.

Tatuering för den händige:
Ta fram en nylonstrupa samt vattenfasta färger. Klipp av ett ben och släpp loss din konstnärliga ådra. När du målat klart kan du prova ut så det passar på en arm - eller ett ben. Klipp till så kanterrna blir snygga och sätt armband i skarven. Kolla grabben på bilden så förstår du hur det blir.

Tatuering för lat, bekväm eller stressad:
Hitta en försäljare, ge honom 100 baht och välj en tjusig strump-tatuering! Varning - det ser betydligt roligare ut på natten när man provar denna nya grej i barbelysning, med drink i handen, än vad det gör i morgonljus där hemma!

söndag, januari 24, 2010

Bloggeri, bloggera, bloggeralla!

Vi har stormöte i Ban Sayoarn. Fast stormötet är i det mindre formatet, vi är bara tre personer. Stormötesdeltagarna är alla Thailands-boende och bloggande kvinnor i alldeles lagom ålder.

Idag träffade jag för första gången mina bloggar-kamrater Susanna och Annika.
Ikväll ska jag förmodligen följa med dom till Robert Pub. Förmodligen ganska säkert om jag känner mig själv rätt.
Skål för oss Thailands-bloggande kvinnor - tre trallande jäntor är aldrig fel. Och skål till er andra jäntor och pöjkar också. Livet ÄR en fest just nu - jag har semester, tjohej!

Tillägg några timmar senare: Vår "lagom-ålder" slog till så vårt rockande möte är uppskjutet tills i morgon! Vi vilar oss i form en dag, haha!

lördag, januari 23, 2010

Jag kom iväg - till slut!

Efter flera års tjat från arrangören av sjözigenarutflykten så kom jag iväg. Den var lika trevlig som jag sagt - jag har gjort mycket reklam för utflykten -och det är skönt att nu kunna säga: Jo - jag har varit på den! Dagsutflykten är vad man gör den till. En del, som släkten, provade allt från att dyka på sjözigenarvis till att spela kubb på stranden.

En del, som jag, satt mest i skuggan och pratade. Vad vi alla gjorde var att äta. Det var otroooooligt god mat. Det var så gott att man blev ledsen när man inte kunde äta mer! Låt er inte luras inte av den modesta portionen jag tagit här, jag tog om flera gånger. Jag skulle kunna åka flera gånger bara för maten!

Summan av kardemumman är att jag haft rätt som skickat var och varannan gäst på
sjözigenarutflykt. Denna utflykt är absolut en av Phukets mest sympatiska och trevliga turer du kan göra!


onsdag, januari 20, 2010

Plugga till bartender i Thailand

Varför fanns det inte så här skojiga skolor när jag var yngre... Att bli bartender genom att gå i skolan i tre veckor i Patong måste vara jätteroligt. "Det är utbildnings-garanti, du får gå om barkursen gratis om du misslyckas på proven". Hmmmm - undrar om man får dricka upp drinkarna själv? I så fall gäller det att misslyckas gång på gång, hehehe.


Tänkte skriva ett långt, bildrikt inlägg om den mycket trevliga sjözigenarutflykten som jag äntligen kom iväg på - men mitt bildbehandlingsprogram har fått spel... Spel fick även jag på vårt tefefonbolag idag så imorgon dras nya kablar in i Malee Garden. Sen ska jag med nöje åka in till kontoret för TOT och säga upp abonnemanget med avskedsorden: TOT måste betyda TOTALLY OUT OF TELEPHONE!

måndag, januari 18, 2010

Thai-charmörer

I går kom thaibroder A till restaurangen fullastad med blommor. Hans systers syster(!) är ju på besök. Chris, en gäst på hotellet, gapade förvånat när även hon förärades blommor och ett "Welcome to Thailand". Jag fick inga blommor, attans thai-charmör ;-)

När Rose-Marie och Håkan kom hit hade Ging handlat presenter. Ging är suverän på att köpa kläder. Ha
n köper alltid rätt storlekar, vilket är fascinande med tanke på att vi är en aning annorlunda byggda om man jämför med Ging. Jag fick inga presenter, attans thai-charmör ;-) Fast då protesterade jag så högljutt att jag fick presenter dagen efter, haha!

Efter middagen igår åkte vi allihop till Robert Pub. Det var väldans skoj och festen pågick hela långa natten. För en del längre än andra... Jag, Ging & Håkan var inte hemma förrän 6-tiden på morgonen!

Idag har jag fått en stor present - vatten i poolen. Håll tummarna för att det är lika mycket vatten i poolen i morgon bitti när jag vaknar! Men då har jag inte tid att bada - för jag ska ut och bada! Jag göra något mycket ovanligt för att vara jag. Ska leka turist och följa med på sjözigenarutflykt. Jag har skickat en enorm massa män
niskor på denna utflykt men aldrig varit med på en. Arrangören och en hel del andra har tjatat länge och idogt. Väldigt länge och väldigt idogt! Så imorgon måste jag leta fram solskyddande kräm!

fredag, januari 15, 2010

Bad med förhinder


Pool-reparatörens son gillar pappans jobb. Han är liten nog att plaska runt i det vatten som finns. Han ler med hela ansiktet mest hela tiden - det gör inte jag när jag ser vår pool!

Med tanke på hur mycket dom gräver börjar jag undra om dom inte är arkeologer - inte poolreparatörer - som i smyg letar efter fornlämningar på Phuket. Nu har dom grävt upp en kortsida och är långt inne på ena långsidan. Där har dom hittat en rejäl spricka som ska tätas på söndag då det torkat upp. Jag är inte helt övertygad om att det är det enda stället med läckage, men vi börjar där.

Fortsätter pool-eländet att läcka sätter vi tak på det och gör det till trumstudio! Det är ju ljudisolerat och bra. Sen kan vi bygga uppåt... ett torn är aldrig fel.

Nyheter från Ban Sayoarn. Vår legendariska restaurang Dons Café och de affärer som finns där kommer att stänga i mitten av mars. Marken är såld och där kommer att uppföras exklusiva shophouses. Jag borde skriva: Där kommer det OCKSÅ att uppföras exklusiva shophouses. Det är trenden för dagen i vår by. Lyxiga insatslägenheter i tre plan är vad alla bygger just nu.

Don, en amerikansk gentleman som drivt Dons Café i 12 år tycker tiden är mogen för att ta det lite lugnare. Men han inte pensionera sig helt, han tänker fortsätta driva flera fabriker och sin restaurang i Chiang Mai. Den före detta NASA-ingenjören Don är 76 år gammal - eller snarare 76 år ung!

torsdag, januari 14, 2010

Bra middag, dålig fotograf!

Rose-Marie, Håkan och jag hade födelsedagsmiddag på egen hand. Ging måste sova innan jobbet och thaibroder A är så förkyld att han rosslar! Men vi hade så trevligt på egen hand att jag har ont i huvudet idag.

Ging kom förbi på väg till jobbet och ropade Happy birthday. Men fotografen var visst lite fumlig vid det laget så fotobjekten ser rätt förskräckta ut. Även bloggerskan verkar lite överrumplad. Men vem skulle inte bli det när en kattunge försöker stjäla god-kaffet!?


onsdag, januari 13, 2010

Solskens-skjortor

Vi har fått en ny affär på vår lilla gata. Mitt emot Lotus finns nu en butik med skjortor, kjolar, långbyxor och shorts i alla möjliga starkt färgade mönster. Det händer saker på vår lilla vägstump. Nu har vi plastaffär med bland annat sandaler och solglasögon, en ny t-shirt-butik och så denna klädaffär. Vi behöver knappt åka någonstans för att handla längre.

I den nya butiken hittade jag tunna, svala chiffongskjortor generöst tilltagna i storlek. Jag köpte två så nu är jag färggrann!

Syster och Håkan har landat och installerat sig på Malee Garden. Resan gick finfint och de ler redan saligt åt vädret och den stora Singhan de fick till lunch :-) Vi ska fira Håkan med middag ikväll, han fyller år! GRATTIS!

tisdag, januari 12, 2010

Januari blomstermånad

I januari blommar Phuket. Det är sagolikt vackert hos oss nu. Så jag tänkte bjuda alla er mer eller mindre frusna svenska själar på några smakprov från vår trädgård. Och inte för att jag vill strö salt i de kalla såren, men det är inte bara vackert - det är soligt också. Imorgon ska vi hämta upp min syster och man på flygplatsen, jättekul!

Om du tycker att "nu har hon det för bra" kan jag meddela att baksidan på huset är uppgrävd för vår förb... sk-t-pool fortfarande läcker vatten. Händelsevis har poolbyggaren totalt förvunnit från jordens yta och svarar inte i telefonen. Man blir sur... och svettig!



söndag, januari 10, 2010

Hemma från hemma

Det var trevligt att vara hotellgäst. Fast semestern blev lite kortare än det var tänkt för kvällen jag skulle flytta in på Malee Garden regnade det så in i vassen att jag inte tog mig ner!

När jag väl flyttade in så var det hängmatteväder och det blev hängmatteläge i flera dagar. Jag kan inte påstå att jag gjorde mycket, men det var heller inte meningen. Om eget skryt luktar illa så stinker jag... för faktum är att det är en himlans trevlig lägenhet! En stor förbättring är fläktarna utomhus som vi satte upp inför denna säsong. Nu kan man verkligen njuta av balkong och uterum nere. Och städerskan fattade att jag var gäst - jag behandlades som vem som helst och fick massor med frukt.

Detta var min utsikt under kortsemestern - eftersom det var en dålig bild redan från början har jag lekt lite med ett bildprogram och gjort den ännu underligare. Nu är jag tillbaka uppe på kullen med hundar, make och dator, vilket känns bra. Kort semester passar mig!


måndag, januari 04, 2010

Imorgon börjar jag odla...

...odla latmasken alltså. Jag tänker ta in på hotell några dagar alldeles själv. Ging får vara hemma och jobba och mata hundar. Det finns ett hotell i närheten som jag hört mycket gott om från gästerna. Där ska jag checka in i morgon eftermiddag. Jag tänker ta med några böcker, minimalt med kläder och absolut ingen dator! Behöver jag fler saker kan jag alltid åka hem, det ligger inte så långt borta.

Vilket hotell jag ska checka in på? Vårt eget Malee Garden förstås. Städerskan såg lite förvånad ut när jag sa att jag tänkte bo där. Nu gäller det att få henne att förstå att jag är som vilken gäst som helst och vill ha lika mycket frukt och kaffe som dom som betalar. För betala tänker jag inte göra ;-)
Eftersom jag odlar latmasken utan dator blir det tyst här på bloggen i ett par dagar. Ha det så bra varhelst du är!

söndag, januari 03, 2010

Kulörta lyktor gör mig lycklig

Det bor en kitsch-drottning i mig. Jag blir som ett barn på julafton om det glittrar och glimmar i olika färger. Inomhus vill jag ha rena linjer och inte mycket prylar, men när det kommer till kulörta ljus utomhus blir helt plötsligt smaken totalt omvänd - ju mer desto bättre. Vilken tur att Ging också tycker det är fint, även om han inte springer iväg till affären och köper låda efter låda med ljusslingor.

Det är kanske på grund av ljuslyktorna som jag föll totalt och direkt för Thailand redan första resan? Här är de flesta som jag, det glittrar och glimmar i alla hörn av landet.
Vi har konstigt väder här på Phuket. Efter en lång period med enbart blå himmel har det de senaste dagarna varit halvmulet och tryckande värme blandat med kalla kvällar. Ja, kalla! Det är runt 25 grader - för oss är det kallt. Jag hade faktiskt fleecetröja på mig härom kvällen!

fredag, januari 01, 2010

Vad är frågan?

Igår festvägrade jag och var hemma med våra hundar som inte är speciellt förtjust i explosioner och fyrverkerier. Vid midnatt märkte jag vilket bra läge vårt nya hus har. På den nya resorten snett nedanför oss i byn hade dom ett enormt fyrverkeri - det hade även Mangosteen Resort som ligger alldeles bredvid oss. "Greken på hörnet" (vår närmaste restaurang) hade fest och brände även dom av fyverkerier så det stod härliga till. Mitt emellan stod jag och njöt av skådespelet.

Jag brydde mig inte ens om att ta fram kameran, fyrverkerier ska upplevas live. Senast vi hade ett åskväder försökte jag fånga blixtarna. Det gick inte speciellt bra. När jag tagit en drös bilder tror jag kameran blev trött på mig - ett frågetecken blev resultatet! Så nu undrar jag vad kameran vill veta?

Vad Ging vill veta vet jag. Han ställer sig frågan: hur länge får jag sova! Dom spelade till halv fem i morse! Det satt bara folk vid tre bord när det var dags för nedräkning. Men sen bara smällde det till - 10 minuter senare fanns knappt plats att stå inne på Robert Pub. Så nu sover käre maken sött och kommer nog göra så ända till kvällen.

Jag ställer mig frågan; hur funkar Facebook? Jag tror jag måste ta en kurs. Lade in bloggen på min sida och inte vet jag vad jag gjorde, men nu prenumererar jag på mig själv! Det är en aning onödigt. Någon gång ska jag försöka sätta mig in i Facebook-världens mysterier. Men inte idag.