onsdag, december 30, 2009

Gott nytt, och vilsamt år!

2010 närmar sig med stormsteg. Var tar tiden vägen? Dom säger att det går fortare och fortare ju äldre man blir. Men året i år har gått otroligt fort, det var ju nyss sommartid! Om det går fortare än så här kommer ett år ta en vecka snart!

Nästa år ska jag odla latmasken har jag bestämt mig för. Det har varit projekt, husrenoveringar och ditten och datten i flera års tid. Om jag klarar projektet "att göra så lite som möjligt" återstår att se.

Jag är en aning dålig på att sitta still. Inte alls så begåvad som thailändare. Många i landet klarar av att göra noll och inget - utan att bli uppstressade av det.
Men det är inte riktigt 2010 än - så nu ska jag ut och röja i trädgården!

GOTT NYTT ÅR HÄLSAR VI FRÅN VARMA, SOLIGA PHUKET!


måndag, december 28, 2009

Kyckling är gott - och roligt!

Men matte då... du gillar ju också kyckling. Varför får inte jag hjälpa till och hämta lite mat?

Det är Mike som har denna åsikt. Jag och Ging är av den åsikten att våra hundar ska inte hoppa in till grannen och stjäla höns... vilket Mike gjort flera gånger. Det är lite svårt med Mike, han är fortsatt världsmästare på att hoppa och att jaga höns är det roligaste han vet! Den grind vi har här är ingen match för hoppar-hunden. Vi kan ju inte heller ha honom kopplad för jämnan, det vore taskigt. Men det är i och för sig taskigt mot grannarna när han stjäl deras mat också. Just nu är han kopplad - jag hittade en död höna när jag vaknade.


Något annat - betydligt taskigare än döda höns: Thailand har börjat deportera Hmong-flyktingar tillbaka till Laos. Hmong är en mycket utsatt grupp i Laos då många slogs på amerikanernas sida under Vietnamkriget. Något de fortsatte göra långt efter att amerikanarna åkt hem. 4 000 personer kommer att skickas tillbaka till ett land där dom inte är välkomna.

Personlligen tycker jag att USA helt sonika borde hämta hem dom. Det är trots allt USA som satte igång alltihop. Det var dom som gav Hmong vapen och utbildade dom i gerillakrigföring. Men USA har aldrig tagit speciellt mycket ansvar för vad dom ställde till med i Laos. Landet är fortfarande fullt av
minor och bomber, souvenirer från amerikanarna. Dom bombade Laos hevilt, utan anledning, då de inte ens var med i kriget. Laos var USAs dumpningsplats för oönskade bomber på vägen tillbaka från Vietnam då de inte kunde landa om de hade bomber kvar i flygplanen.

Ni som vill veta hur det kändes att vara med om tsunamin 2004 - läs Susanna i Bangkoks berättelse. Del ett och del två.


lördag, december 26, 2009

Bandy i Patong!

På annadagen ska vi till Patong och titta på bandy. Så sa en kompis på julaftonen. Jag häpnade. Bandy i Patong! Hur har jag kunnat missat att dom byggt en isrink på Phuket?

Men så var det inte. Det finns någon sportbar i Patong som visar annandagsderbyt mellan Bollnäs och Edsbyn. Det tycker jag är exotiskt. Att sitta på en bar i Patong och kolla iskalla killar som glider fram på bandyrinken!

HEJA BOLLNÄS! HEJA BOLLNÄS!

Ging är på massage hos de blinda. Det behövs. Nu i juletid är det minst sagt full rulle på Robert Pub. Massor med folk och därmed hårdare, mer intensivt trummande. Om folk dansar så kör bandet utan uppehåll mellan låtarna så folk inte slutar dansa. Tänk va glad jag är att jag inte är trummis...

måndag, december 21, 2009

God Jul från Phuket

Ging trummar varje dag och Malee har en hel del för sig och om sig så julefriden saknas för oss i år. Bilden är en juldröm - men även en mardröm. Drömmen är hängmattan, mardrömmen är att tvingas ha tomtedräkt och lösskägg i detta klimat.

Vi har i alla fall lite julstämning, jag har fått lussebullar - tack och mums! Har även fått bilder från Bollnäs - vilket väder! Ni har en riktigt vit jul. Nästan vit och kall i överkant tycker jag. Vi har det tvärsom, nästan varmt och soligt i överkant. Lagom är underskattat.


GOD JUL FRÅN SNÖFRIA PHUKET!

fredag, december 18, 2009

Mer kalas åt folket!

Nu har jag jobbat alldeles för mycket - alldeles för länge. Imorgon ger jag attan i allt som borde göras och går ut och festar med kompisar istället! Skål och trevlig helg önska Ging, Malee och julgrisen!


tisdag, december 15, 2009

Go bananas!

Ging glatt:
-Älskling, du har
bananas. Den är så god!
Malee förvirrat:
-Öööh, vaddå? Du gillar väl inte bananer? Och inte har jag några bananer heller.
Ging, lätt suckande:
-Du har
bananas kananas på dig. Eller är det ganana banana, eller bananas polamas... Äääh - nåt med bananer heter parfymen i alla fall.
Malee, långsamt, pedagogiskt och lite överlägset:
- Jaså pratar du om parfymen. Det är Dolce & Gabbana.
Ging triumferande:
- Jag sa ju det,
ganana banana!

Stundom blir det helt automatiskt underhållning i vår språkligt tillknölade vardag. Parfym-historien påminner mig om när Ging kämpade med Bullimbala-spagettin.

måndag, december 14, 2009

Skrämmande smak


Smaken är som baken, delad. Ibland är den väldigt delad. Dessa två står utanför en grind vid en nybyggd villa granne till oss. Villan har avskalad design och är mina ögon väldigt klassiskt snygg. Så jag hoppas dessa står utanför för att de ska slängas bort.

Men man vet aldrig. Kanske kommer dom att flyttas in på gården och genom ett trollslag förvandla en tjusig innergård till något totalt smaklöst. Det måste finnas en massa människor som tycker detta är snyggt eftersom dom finns till försäljning lite här och var. Jag tillhör inte dom.


Klicka på bilden och kolla in den vänstra statyns ögonskugga.
Stod dom hemma hos oss skulle jag bli mörkrädd!

lördag, december 12, 2009

Anti-action-pandan Lin Ping

Tycker du det är för mycket action på tv? Är du trött på skrikiga såpoperor och högljudda lekprogram? Då har vi den perfekta tv-kanalen för dig. På kanal 18 breder Lin Ping och lugnet ut sig.

Dygnet runt kan du följa den lilla söta pandans äventyr. Nåja äventyr var kanske att ta i. Lin Ping är inte det minsta lik Pandan Po (kung fu Panda).
Det händer inte mycket, om man surfar in mitt i natten händer absolut ingenting. Men det är charmigt att kunna följa pandorna på nära håll. Huvudrollsinnehavaren Lin Ping föddes i maj 2009 och bor på Chaing Mais zoo med pandamor Lin Hui och pandafar Xuang Xuang.

Bilden är tagen sent på kvällen, om jag inte misstar mig så är detta mamma Lin Hui - du ser vilken fart det är på anti-action-kanalen Panda Channel ;-)
 

fredag, december 11, 2009

Jag är en mallgroda - kvack kvack!

Det är väldigt kul att vara hotellvärdinna kvackar mallgrodan Malee.
Klicka på bilden så förstår du varför jag kvackar så här!

Tredje gången gillt - nu blommar det!

Vi har bytt stil på våra balkongdammar. Först hade vi roliga gubbar i bambu som cyklade och sågade ved. Bambu är ett levande material och det växte grejer i rören. Ena gubben började cykla hejvilt och sprätte ner hela balkongen. Den som sågade stod antingen blickstilla eller sågade med sådan frenesi att även han sprätte ner hela balkongen. Dom pensionerades.

Vi gick på ny pool-smycknings-jakt och fann små marmorbollar som rullande runt i vattnet. Charmigt! Två stycken inköptes och rullade på i nästan ett år, sedan började dom krångla. Pumparna gick sönder, nya inköptes - och gick sönder. Sedan tröttnade båda bollarna och slutade rulla. Dom pensionerades.

Nu har vi gått över till naturlig smyckning. Vattenhyacinter behöver inga pumpar och det växer inget oönskat på dom. Inte heller sprätter dom vatten runt sig. Den enda vi behöver göra är att ge växten ett vitaminpiller var tredje månad. Om dom behöver pensioneras så är det ingen fara heller, en vattenhyacint kostar bara 80 baht.

tisdag, december 08, 2009

Singapore straffar med döden

Idag går ett fall jag följt upp till omprövning i rätten i Singapore. Där betyder en dom för droghandel automatiskt dödsstraff - oavsett mängden. I Singapore gör man inte om dödsstraff till livstid vad gäller knarkdomar. Yong Vui Kong - vars fall omprövas idag - var 19 år när han arresterades, han hade aldrig tidigare haft problem med polisen och han hade 42 gram heroin. För dessa 42 gram ska han hängas på fredag om inte rätten ändrar sig idag. Jag tycker att droger är ett gissel och att droghandel ska straffas hårt. Men att avrätta en ung grabb för 42 grams innehav är i mina ögon horribelt! Varför protesteras det inte mer mot Singapores brott mot mänskliga rättigheter? Har ni till exempel sett något om detta i svensk media? 

Tillägg senare på kvällen:
Yong Vui Kong har av högsta domstolen fått uppskov på avrättningen för att göra ett överklagande. Detta överklagande beräknas komma under nästa år (dom säger inte om det är januari eller december - vilket är rätt stor skillnad om man ska avrättas!). Dom kommer i alla fall inte att hänga grabben på fredag, tack och lov. Men jag envisas med att tycka att Singapore har galet hårda lagar.


måndag, december 07, 2009

Snälla nån, solen skiner faktiskt!



När jag skriver att solen skiner betyder det att solen skiner! Jag vet att svenskar är vädernervösa, men SNÄLLA NÅN - JAG LJUGER INTE! Varför i hela friden skulle jag sittta och skriva att solen skiner om det regnar utanför fönstret? Nu kanske ni undrar varför jag muttrar så här surt... Har det senaste dygnet fått flera nya bloggkommentarer och frågor per mejl om hur vädret EGENTLIGEN är och om jag kan svara ÄRLIGT. Det är inte första gången, jag har tappat räkningen på hur många gånger jag svarat på frågeställningen "hur är det EGENTLIGEN"

Vad tror folk att jag gör? Hittar på väderrapporter lite hur som helst? Varför skulle jag göra det? Vilket intresse skulla jag ha av att lura folk? Jag har inte tid att videofilma solskenet genom fönstret varje dag så ni får tro mig om ni vill. Den som vill bli deprimerad av väderprognoser bör läsa Aftonbladets. Dom verkar vilja skrämma folk. Enligt dom har jag plaskat runt i poolen i solen när det egentligen varit storm och oväder, håhåjaja!

söndag, december 06, 2009

Flodhäst på rymmen


I torsdags låg en flodhästunge i badkaret hos veterinären på Chiang Mais nattsafaripark. Vakten som skulle hålla koll på ungen somnade, när han vaknade var flodhästen borta. Ingen har en aning om vart han tagit vägen!

Det kan låta rätt roligt med en flodhäst på rymmen i norra Thailand, men det är en ung unge och han är inte helt kry. Han har ingen chans att överleva om dom inte hittar honom. Så håll tummarna att de hundratalet thailändare som är ute och letar hittar den lille!

lördag, december 05, 2009

Grattis Kungen!

Idag 5 december är det fars dag och födelsedag för Kung Bhumibol Adulyadej. Han blir 82 år och har varit sjuklig ett tag. Kung Bhumibol höll inte sitt sedavanliga tal inför födelsedagen på grund av sin hälsa, det är andra gången sedan 1946 som det skett. Även förra året lät han sin son ta över talet.

Bangkok är smyckat till tänderna, det glittrar och glimmar överallt. Staden ser ut som en julgran! Om jag hade tid skulle jag gärna åka upp och njuta av prakten. 


Olika människor firar olika, många går till templen och ger gåvor och ber. En kvalificerad gissning hur min make kommer att fira är att SOVA! Det är första dagen han är ledigt sedan 1 oktober. På kungens födelsedag är alla pubar och barer stängda.


Hipp Hipp Hurra för Bhumibol Adulyadej!

Tillägg vid 15-snåret: Kungen överraskar! Han checkade ut från sjukhuset, åkte till Grand Palace och höll ett födelsedagstal. Efter att talat åkte han tillbaka till sjukhuset.

Jag har lånat bilden från The Nation. 

tisdag, december 01, 2009

Gå husesyn i Malee Gardens nya villa!

Vad tycker ni om huset? Vår video är tyvärr dålig på mörker-inspelning så ni får inte se vad mysigt det är kvällstid, när cikadorna spelar och mysbelysningen glittrar. Själv glittrar jag också, renoverad från topp till tå av favorit-frisörskan ;-) Ging glittrar ovanligt lite, han är kraftigt förkyld stackarn.


Extra info om badrummet. Vår smed smet! Eftersom vi inte har någon bokning av rullande gäster än så har vi låtit det vara för tillfället. Det kommer att finnas armstöd vid toa och duschsitsen och det kommer att finnas badhanddukshängare och hyllor som är anpassade för utrymmet. När det finns på plats försvinner handdukshyllan som står i badrummet för tillfället. Allt ska inte gå som smort...

Anpassningsinfo: När vi har rullande gäster är maxantal fem personer. Då flyttar vi ut soffan till höger innanför dörren samt flyttar ett av de två köksborden för bättre svängrum.

Färdig!

I går kväll fixade jag till Malee Gardens trädgård på baksidan. Ställde ut möbler och parasoll, fyllde en liten plaskpool och satte upp några kulörta lyktor. Sen satt jag förnöjd och åt ett äpple och bara tittade. Jag tycker huset och trädgården blev riktigt bra! I eftermiddag ska jag fira att vi är klara och nu har lite mer tid att förfoga över. Min frisörska Eddie ska klippa mig, färga slingor, fila fötter och manikurera naglar. Ljuvligt! Ljuvligt är även vädret, om man har semester. Vi andra som jobbar tycker mest det är svettigt ;-)

Här är ett par bilder från huset. Det är bäddat för 5 personer nu, våra första gäster har redan checkat in. Om man är fyra personer eller färre är sängen till vänster en dagbädd med tjusiga kuddar och överkast. Ska lägga ut nya bilder på familjehuset på Malee Gardens hemsida när tid finnes. Ska även lägga ut en kort film, vår video som självdog i Bangkok har vaknat till liv, utan att vi ens rört den. Mystiskt!