söndag, november 29, 2009

Hard Rock Cafe har öppnat i Patong


Nu finns dom äntligen på plats! Hard Rock Café öppnade i helgen efter att ha skjutit upp starten flera gånger. Mer Chang band heter deras husband. Vilka dom är vet jag inte, men dom är säkert bra. Har aldrig varit på ett Hard Rock som haft dåligt band!

När jag har tid ska jag kolla in Hard Rock i egen hög person, fast det kanske tar ett tag innan jag kommer till skott. Jag kanske till och med väntar in Mister Tom som kommer i februari.

torsdag, november 26, 2009

Nyheter från byn

Årets största nyhet i vår lilla by Ban Sayoarn: vi får en Tesco Lotus! Imorgon, 27 november öppnar en minivariant av varuhuset mitt emot "stenbordet", dvs favoritrestaurangen J-Fai. Glad är jag och många med mig. Lotus är jättebilliga, har stort sortiment och butiken kommer vara öppen dynget runt!

Annan trevlig nyhet är att Kata Mama Seafood numer finns i Nai Harn by - bara en km från oss. Dom som varit i Kata brukar känna till Kata Mama, restaurangen som ligger på södra delen av Katas strand är en klassiker bland turister. Nu finns alltså Kata Mama Seafood 2 här. Bland annat har dom köttbulllemackor med rödkålssallad - mums!


onsdag, november 25, 2009

Annorlunda vinnare på Phuket


På en av Phukets golfklubbar var det amatörtävling i söndags. Nästan alla som var med verkade få pris. De som spelat bäst, slagit längst och de som spelat sämst. Alla däremellan verkade också vinna eftersom pokal efter pokal och vinflaska efter vinflaska delades ut. Jag gjorde stora ögon när vinnaren av ungdomstävlingen, en tjej på 12 år, också tilldelades en vinflaska. Där hade priskommittén verkligen tänkt till. Men som Ging sa’ "pappa blev nog glad"

Den mest originella vinnaren var dock denne man som jag med vett och vilja publicerar en dålig bild på. Vill inte att någon ska känna igen honom - han vann det konstigaste priset; Den Fetaste i tävlingen!
Vinnarens vikt avhandlades under stort jubel, han vann en riktig jordskredsseger i sin klass! För det fick han, hör och häpna: en flaska vin, en tjusig pokal, golfklubbor samt en golfbag! Thailand ÄR amazing!

tisdag, november 24, 2009

Hör ni?


Visst är det nästan så man hör Robert rocka loss trots att det bara är en bild? Bandet körde två set på golfklubben i söndags. Robert lät de andra spela första set utan hans inblandning. Han åt. Mina två svenska kompisar tyckte att det var ett riktigt bra band. När andra set började och Robert tog ton tappade dom hakan och började gräva i väskorna efter mobiler för att spela in. Dom blev så imponerade så vi ska nog in till puben och lyssna vidare om en dag eller två. Eftersom Robert är golfare med noll i handikapp vill han naturligtvis glänsa lite extra för kompisarna på golfklubben, så det var väldigt bra!

Passar på att lägga in en bild på den trevlige trummisen också. Visst är han stilig till och med i öronproppar? ;-) Dom är svenska, vi har dåligt med den varan här även om det börjat dyka upp på apoteken på senare tid. Tills det finns lika bra grejer som vi har i Sverige skickar svärmor ner decibeldämpande öronproppar åt Ging, något som är mycket uppskattat - det blir lite ljudligt där bak på scen.

Handtvätta med tvättmaskin


Jag har gnällt lite på att det är svårt att få vittvätt tvättad vit när man lämnar till tvätteri i Thailand. Det har tydligen Ging noterat, härom dagen kom han hem med en tvättmaskin som han hade köpt för 500 baht (strax över hundralappen).

För den summan förstår ni att det inte är en helautomatisk Electrolux precis ;-) Det är inte ens en halvautomatisk maskin - det är mer en leksak! Man fyller manuellt
vatten i maskinen. Man tömmer den manuellt. Det enda man inte gör på egen hand är att gnugga rent. Luckan till vänster är för tvätt, under luckan till höger finns en centrifug. Den har så bra fart att man måste hålla fast maskinen för att den inte ska dansa iväg när den pressar ut vatten!
Döm om min förvåning när det visade sig att denna lilla plastleksak tvättar jättebra! Så nu kan jag bleka det som blivit grådaskigt och gulnat. Kritvita handdukar hänger ute i vår trädgård.

söndag, november 22, 2009

Det politiska läget i Thailand, november 2009

Då är vi inne i en demonstrations-period i Thailand igen. Denna gång är det de röda som hotar med än det ena än det andra. Det är mycket stora ord och stundom hotfulla ordalag. Vi får se vad det blir.

Premiärminister Abhisit ska besöka Chiang Mai nästa helg, inbjuden av den lokala handelskammaren. Orten är ett starkt fäste för de röda så nu jäser det rejält där uppe. Många anser att det är en ren provokation att han väljer att åka dit
som läget är nu.

När folk är arga säger dom ogenomtänkta saker, så även här. En radiopratare på röd station sa något om "kommer Abhisit hit ska jag bomba honom" Det var nog mest ett mycket dåligt skämt, men pressen fick tag på historien och kablade ut: "Attentat mot premiärministern planeras!" Vill man ha dramatik så skapar man det. Och det gav även regeringen möjlighet att i Chiang Mai införa
ISA - en typ av säkerhets-lag som vi hade på Phuket i juli. De har inte godkänt ISA-användandet än, men det kommer de med största sannolikhet att göra.

Så det kommer att demonstreras i Chiang Mai nästa helg, 40 000 deltagare har dom utlovat. Men när det gäller beräkningar om blivande demonstranter kör organisatörerna med glädjekalkyl, oftast blir det betydligt färre än dom säger. Tre dagars demonstrationer i ska hållas i Bangkok, mellan 28 november och 2 december tänker de röda protestera vid Demokratimonumentet, så trafikproblem bör man räkna med dessa dagar.
UDD, dvs rödingarnas organisation utlovar en miljon demonstranter i Bangkok. Det tror inte den här bloggerskan på. En miljon människor är en himla massa folk!

Det finns några hetsporrar i det röda lägret som hotat med att man ska ta till alla medel denna gång - även våldsamma. Det låter inte bra och jag hoppas att de lugna vinner över de heta.


Vad dom vill? Detsamma som förut. Att regeringen ska avgå och nyval utlysas. De rödas centralfigur Thaksin som är på flykt undan sitt korruptions-straff har blivit rådgivare åt Kambodja. Ett grannland som Thailand redan bråkar med om gränsdragning. Den utnämningen förbättrade inte relationerna mellan länderna! Thaksins barn startar ThaksinTV på nätet imorgon måndag. Den Internetsidan lär i Thailand blockeras från start.

Tillägg 25 november: De röda lägger ned sina demonstrationer fr.o.m söndag 29 november
och skjuter upp aktionerna på obestämd tid.. Så då är det lugnt igen - ett tag i alla fall.

lördag, november 21, 2009

Nu har vi stöd

Smeden kom i smyg - satte upp räcket och försvann! Det blev jättebra. Jag tror knappt det själv men idag ska jag avsyna det sista byggjobbarna gjort och betala räkningar. Sen är det bara lite shopping och finlir kvar, det är kul!

Till veckan kommer "min" konstnärinna för att designa en tavla till vardagsrummet. Hon har gjort det till lägenheterna tidigare. Jag har peppat henne från start så hon vågade skapa mer egna konstverk och kopiera mindre. Det förvånar mig inte att hennes verksamhet växer och frodas, numer har hon två butiker här i Ban Sayoarn. En där konstnärsvänner skapar kopior på beställning och egna verk i mån av tid. En där de skapar skulpturer och andra vackra saker. Hon målar numer enbart egna verk vilket är jag tycker är bra, hennes talang är för stor för att kopieras bort. Eftersom jag var en av hennes första fans så tar hon mina beställningar även om hon egentligen inte har tid. Dessutom betalar jag inte tillnärmelsevis lika mycket som andra.

I morgon ska jag åka till golfbanan. De som känner mig blir chockade när de läser detta. Men jag ska inte spela golf, jag ska gå på fest! Robert Band spelar för en man som har födelsedagskalas. Så då följer jag med och äter och dricker medan Ging spelar. Tänk va bra man kan ha det ibland.


fredag, november 20, 2009

Toppshopping

Många turister i Thailand åker till marknader för att fynda. Dom trängs, trivs och prutar, men jag som inte gillar trängsel trivs inte alls och tar moppen till toppen! På Phromthep Cape, Phukets södra udde, finns vidunderlig utsikt och en radda småbutiker. Jag besöker min favoritbutik där tre, inte alltför unga damer håller hus. En har blonderat håret så hårt att det inte ser klokt ut. En kämpar med glasögonen som hela tiden vill trilla av nästippen. Den tredje verkar mest fika. Dessa damer ger mig minst 20% rakt av så jag slipper pruta.

Igår handade jag så mycket att damerna gav mig snören så jag kunde bilda fast påsarna på moppen. Förutom en blus till mig själv blev det ett tiotal kuddvar, ett sängöverkast-set i sex delar och en löpare. Allt till det facila priset 2000 baht. Damerna var nöjda och jag var nöjd. Nu ska jag ner till huset och se om det jag såg i fantasin ser lika bra ut i verkligheten.

torsdag, november 19, 2009

Drömmer om Koh Mook

Charlie Resort på Koh Mook är ljuvligt. Hela Koh Mook (Muk) är ljuvligt. Där är sanden så vit att man bländas och vattnet så blågrönt att man häpnar. Jag sitter här och drömmer mig bort - bort från krokar, eldragning och kuddöverdrag.

Vi får besök hemifrån i vinter och jag hjälper till att planera deras resa, oavsett om dom vill ha hjälp eller inte. Jag jobbar för mycket för att resa i verkligheten just nu, så jag reser i fantasin och på nätet. Hit ska ni åka kära syster! Om jag kan följer jag med. Jag vill ta en drink på restaurangen på klipphyllan, läsa en bok på altanen och plaska i vattenbrynet i solnedgången. Psst, VAR ljuvligt: Charlies är borta!


Men det blir senare, nu är det dags att åter igen åka ner till mina byggjobbare. Det var nåt med kabeldragningen dom ville kolla. Jag hade gärna skickat Ging, men han är på munkvälsignelse i Patong. Idag hann han inte gå och lägga sig efter jobbet, det körde ihop sig med gräsmatte-leveranser, munkar och bilreparationer! Så jag tror jag får hem en rätt trött make i eftermiddag.

onsdag, november 18, 2009

Alla faller för Malee Garden!

När vi står och dividerar om krokar i vardagshuset smällde det till. Genom taket kom en fot! Jag kunde inte annat än skratta högt. Ingen annan skrattade. Så generade har jag aldrig sett byggjobbare. Framförallt basen såg enormt förlägen ut. You not pay madam, hasplade han ur sig innan vild diskussion utbröt om hur man bäst lagade taket.

Efter tio minuter kunde även bygglaget inse att det var nog lite skoj i alla fall och de började fnittra lite lätt. En av dom tyckte, och tycker fortfarande inte, att det var roligt. Det är mannen på taket. Han som föll genom vägrade komma ner så länge jag var kvar i huset så jag vet faktiskt inte vems fot jag såg. Tyvärr hade jag ingen kamera med mig och jag hade inte hjärta att hämta den, det vore att gnugga salt i såren.

Ni får hålla till godo med en bild på en automat-vattnad papegojblomma. Igår kväll öppnade sig himlen, det åskade, blixtrade och öste ned regn! Det har gått ut en meteorolog-varning för storm och skyfall de närmaste tre dagarna. Det tror man knappt när man ser ut genom fönstret. Solen skiner och det finns bara ett fåtal stackmoln. Men när det gäller växlande väder är Thailand i världstoppen. Här går vi från solsken till monsunregn på tre sekunder blankt!

Något helt annat och betydligt allvarligare: Här kan ni, på svenska, läsa vad thailändare också gör - förutom ler. Det är ju tyvärr så att detta händer lite då och då. Stackars Kalle och Marlee och stackars alla djuren! Vi gråter med er på Phuket!

tisdag, november 17, 2009

Effektiv trio


Desse tre gentlemän håller mig fullt sysselsatt. Att se dom sitta och lugnt äta lunch är en ovanlighet. Vanligtvis far dom runt med en fart som tar andan ur en. Telefonen ringer flera gånger per dag: "Maleeeee - where put this?" Maleeeeee - come NOW" "Madam, what color?"

Jag är tacksam för att dom frågar, vi har haft en del som inte frågat och satt upp saker lite här och var där dom tycker det passar. Vilket det sällan gör - passar alltså. Mannen till vänster är en riktig spjuver, han i mitten är den lugna. Han till höger är mycket förtjust i whisky och sa inte ett ord första veckan, numer pratar han hejvilt med mig - oftast förstår jag inte ett ord.

Det saknas en man på bilden. Det finns nämligen en som inte är lika snabb - smeden. Den karl’n får jag snart spatt på. Räcket har inte kommit och inte verkar det vara på ingång
heller. Eftersom samme man ska göra specialkonstruerade armstöd och lite annat till badrummet börjar jag bli lätt nervös. Men men - det blir vad det blir - så småningom blir det klart!

fredag, november 13, 2009

Trodde jag var listig - men ack nej!

Vi gav oss ut på shoppingrunda igår. Hängare, läslampor och annat smått och gott stod på listan för att fixa klart Malee Gardens nya hus. Sak efter sak prickades av, men en grej gick vi bet på. I vårt anpassade badrum ska det sitta gummilister som hindrar vattnet att rinna ut ur duschen och rummet. En enkel sak, trodde jag. Men i Thailand, plast- och gummi-grejernas förlovade land, finns det inte!

På alla affärer fick vi svaret "No have". Ett ställe hade en lösning, en T-list i aluminium. Känns dock en aaaaning dumt att först ta bort alla höjdskillnader för att sedan klistra dit en metallist, omöjlig att köra över med rullstol! Så nu får min kära syster ut och handla i Sverige och skicka ner.

Tillägg: Jag vill påpeka att detta inte är vårt badrum
(se kommentarer). Det är en lånad bild på plastlister vi ej hittade.

torsdag, november 12, 2009

Ölkrig i Thailand


Nu är ölproducenterna Chang och Singha oroliga. Frihandelsavtalet med resten av de asiatiska länderna har gått igenom. Från och med första januari kommer inga asiatiska öl att beläggas med importskatt. Trevligt, det finns många bra asiatiska öl.

Singha gick om Chang på försäljningstoppen för ett par år sedan år sedan. Chang har inte råd att förlora fler marknadsandelar, så nu går dom på offensiven. 100 miljoner baht lägger dom på att sponsra sport- och musik-evenemang och tv-reklam.

Det här är det enda krig jag välkomnar - Skål!

onsdag, november 11, 2009

Väder på Phuket

November är den månad då soltörsande svenskar på väg till Thailand blir nervösa - riktigt nervösa. Varje år vid denna tid får jag väderfrågor per mejl och även i Thailandsrelaterade forum haglar frågorna: Är det fint väder? Regnar det mycket? Hur är det EGENTLIGEN nu i november?

Svaret är: EGENTLIGEN är det fantastiskt vackert väder på södra Phuket. Vi har soligt och vackert. Ibland kommer det några droppar framåt kvällen, men den senaste veckan har det inte ens gjort det. Bilden är på dagens himmel - har vi det inte himla vackert?!


tisdag, november 10, 2009

Trumma upp din kondition


Vill du får snygga, muskulösa armar? Bli trummis! För att riktigt få snits på musklerna, se till att jobba på ett ställe där man kör låååånga livemusik-pass.

Testa trummisgympa a’ la Ging; Stätt dig på en stol - trampa upp och ned med fötterna oavbrutet. Vifta samtidigt upp och ned med båda armarna - lika oavbrutet. Kör 4-5 minuters pass med fem sekunders vila emellan. Klarar du två och en halv timme får du 10 minuters paus. Sen är det lika lång tid kvar om du vill bli en riktigt muskulös trummis!

Hur länge orkar du? Själv klarar jag cirka 10 minuter innan armar och ben börjar protestera. Ging sitter så i fem timmar varje kväll, sju dagar i veckan! Vill du se en långtrummande trummis, besök Robert Pub i Kata Center.

fredag, november 06, 2009

Thailändsk doftgran


Visst är de thailändska "doftgranarna" vackra? Billigare och mer läckert doftande än de svenska är de också. Att dylika skapelser bara kostar 20 baht är egentligen inte klokt! Blommorna måste väl kosta något i inköp. Det finns tre rosenknopar, tre utslagna rosor, tolv jasminknoppar och tre bananblommor i den här. Någon måste dessutom sitta och trä blommorna på trådar. 20 baht!

Just denna "gran" inköptes på vägen till Kanchanaburi och spred väldoft i vår bil i hela två dagar innan den skrumpnade ihop.

torsdag, november 05, 2009

Ta det med en nypa salt

I Thailand förekommer en viss sorts handel som jag inte blir klok på. Den ensidiga. Längs med vägarna finns enkla stånd där man säljer en enda sak. Det kan vara ananas, kokosnötter eller konstiga ägg. På bilden säljer dom, liksom minst 30 andra, salt söder om Bangkok. I norra Thailand finns en halvmil med stånd som enbart säljer vattenmeloner och längs med en annan väg i norr lika många stånd med jordgubbar.

Om det bara fanns ett fåtal stånd vid vägen med detta ensidiga utbud skulle jag fatta tanken. Men det är minst ett 20-tal och ofta uppemot 50 stånd med samma sak kilometer efter kilometer längs med en väg. Man tycker att det kanske vore bättre om dom samarbetade och inte behövde ha personal som satt vid vägen dagarna i ända. Men vad vet jag? Det kanske är kul att sitta där i stekande sol dag ut och dag in?


tisdag, november 03, 2009

Ljusa idéer i Ban Krut


I ensamt majestät i södra Ban Krut finns en liten hydda på stranden, det är Hopi Bar. Ägaren och hans medhjälpare har skapat baren utifrån sina huvuden och med minimal budget. Thailändare i gemen är rätt lika Kajsa Warg - man tager vad man haver. Dessa killar hade absolut en Warg-gen; Stockar blev barstolar, billiga trådar virades runt spik och blev till en läcker scen. Av tomma burkar, glasstavar och platsbyttor skapade dom belysning. Eldragningen skulle nog få underkänt av säkerhetsmedvetna - men mysfaktorn är hög.


När Ging började prata med ägaren visade det sig att dom haft parallella liv. Dom hade en mängd gemensamma kompisar men aldrig träffats och aldrig hört talas om varandra. Båda kommer från Bangkok. När Ging flyttade till Pattaya, gjorde även denne kille det. När Ging sen flyttade till Samui flyttade killen också dit. Världen är liten även i Thailand!

måndag, november 02, 2009

Överraskat och klart!


Det fanns fler anledningar till tystnaden på bloggen än de jag talade om. Ett skäl att jag inte ville blogga var att vi hade ett hemligt projekt på gång! En av våra gäster fyllde 50 år och hans familj hade bokat en överraskningsfest i vårt nygamla hus. Eftersom mannen ifråga är rätt nyfiken av sig (hej Stefan) så vågade jag inte blogga om ljusslingor, tårtbärande katoyer och bandbokningar.

Festen blev över förväntan, alla gäster var i perfekt stämning, bandet bra, maten god och vinet flödade. Det var skönsång och falsk sång, det var dans och prat. Med andra ord en otroligt lyckad kväll och födelsedagsbarnet blev verkligen överraskad och inte minst lycklig långt in i hjärteroten!