tisdag, oktober 27, 2009

Det är mycket nu



Ni får ursäkta om det inte blir så många inlägg på bloggen denna vecka. Vi har slutspurt på ombyggnationen, det är fullbokat på Malee Garden och Ging trummar till kl 4 varje natt. Dessutom har vi av någon outgrundlig anledning lyckas planera in plantering av en trädgård till en kompis där här veckan. Så i eftermiddag ska vi iväg och välja blommor, blommor och åter blommor. Om en vecka får du bilder från din trädgård, Mr T ;-)

Bara så ni vet, solen skiner från en klarblå himmel hos oss på södra Phuket. Vädret är fantastiskt! Vi har haft några rejäla skyfall nattetid. Vid två tillfällen har halva vägen försvunnit. Det är perfekt med nattligt regn, på morgonen är luften klar och frisk.

onsdag, oktober 21, 2009

Kakel-spektakel


Jag har inte hört från byggjobbarna på ett dygn. När det blir tyst blir jag misstänksam. Så jag åkte ner och tittade till dom. En man hade precis börjat kakla badrummet. Jag har sagt flera gånger: gör inget förrän jag visat hur plattorna ska sitta. Det hade dom glömt och nu sattes plattor upp i rasande fart - på fel ställe. Vojne vojne vojne!

Tur jag åkte ner innan de hade kaklat alla väggar. Nu är det bara en rad som måste tas ned. Vi verkar blir klara i tid, trots allt. Låddörrarna hänger rätt nu. Förvaringsrummet är klart och väntar på en sista målning. Mitt gamla kontor som blir sovrum är nymålat - och under äver alla under - det är målat i rätt färg!

Nästa gång jag renoverar eller bygger nåt vill jag ha semester så jag kan sitta bredvid och peka.

tisdag, oktober 20, 2009

Från sorg till glädje i växtriket


Trots att trädet Lantom var sanslöst vackert ville ingen thailändare plantera det. Trädets namn var lika sanslöst negativt som trädet var vackert. Lantom betyder ungefär "ofantligt stor sorg". Ingen ville ha det hemma på gårdsplanen!

En av de thailändska prinsessorna tyckte att det var synd, hon tyckte blommorna var underbara. Prinsessan tog tag i saken och såg till att trädet fick ett nytt, mer positivt namn. Det fungerade. Leelavadee, som trädet nu heter, sprider sin glans överallt i landet - till prinsessans och många andras stora glädje. Tyvärr har jag glömt vad trädets namn betyder på thai, vet bara att det är nåt bra. Du som vet - kommentera gärna, tack på förhand! Tillägg: Bloggarkompisen Siam Nilsson visste vad namnet betyder, kolla kommentarerna för förklaring.

Ging berättade den blomstrande historien på väg till Ban Kruts vackra tempel för där inramar namnbytar-trädet hela vägen upp.

Svenskar kallar Leelavadee för; Plumeria, Frangipani eller Västindisk jasmin.

måndag, oktober 19, 2009

Tekniska problem med bloggen


Får frågor per mejl av folk som vill läsa Ging & Malee men inte kan. Tydligen är det något knas på Blogger. Jag har frågat på deras forum - hoppas någon kan lösa problemet. Så nu när jag har min teknik under kontroll börjar det j-vlas på annat håll. Inte kul att skriva om det inte kan läsas, tycker hon som tappat halva läsarskaran!

Tänk om man bara kunde köra in nätet på verkstan som en bil.

"-Ser du nåt?
-Ja här har vi en spricka i nätet - vänta så ska jag löda ihop det!"

Tillägg 22 okt: Annika W från Närpes i Finland lämnade en kommentar som löste problemet! Hon talade om att det var Explorer webläsare som krånglade. I och med det kunde jag felsöka. Nu är ordningen återställd och alla verkar komma in. Tack!

lördag, oktober 17, 2009

Utlänningar ler ärligare än thai


"Jag tycker ni utlänningar ler så vackert! Dom pratar om Thailand som det leende landet men här måste vi alltid läsa mellan raderna och tolka alla leenden. När utlänningar ler vet jag att dom är glada, era leenden är mycket trevligare och mycket ärligare!"

Citatet kommer från denne man som jobbar på Hopi Bar - ett supertrevligt ställe på södra delen av Ban Kruts strand. Dit ska ni gå och avnjuta iskall öl i solnedgången, såååå mysigt!

Här på Phuket ler vi stort, thailändare som utlänningar. Kanske mest turisterna, för ingen kan klaga på vädret. Solen gassar från klarblå himmel. Baddags!

fredag, oktober 16, 2009

Var rädd om ditt hjärta!

Många män söker kärleken på Internet. De dejtar med öppet hjärta och stor längtan med - vad dom tror - kvinnor i Thailand. Se upp, lugna hjärtat och håll i plånboken! Det pågår ett omfattande bedrägeri där män luras att skicka pengar till flygbiljetter så att kärestan kan hälsa på i Sverige. Kärestan kommer aldrig, hon existerar inte ens!

Om du känner igen dig i beskrivningen ovan, läs denna tråd på thailandsforum.se Ni som inte känner igen i er i beskrivningen, läs ändå. Det är rena CSI (polisdeckare på tv)! Du får läsa hur man går till väga för att blåsa kärlekstörstande och hur dessa lurade män försöker stoppa bedrägeriet så andra inte ska råka illa ut.

Min personliga åsikt är att det inte alls är thailändska kvinnor bakom bluffen. Jag tror att det är en svensk man som skrattar hela vägen till banken!


torsdag, oktober 15, 2009

De vindögdas dag

Det finns dagar för allt; fars dag och kanelbullens dag för att nämna ett par. Nu utropar jag 14 oktober till "de vindögdas dag". Jag började dagen med att läsa jag fel på en fil i datorn och jobbade helt i onödan. Sedan halkade min syster på tangenterna och skickade mejl till mig istället för den som skulle ha det. På eftermiddagen blev jag övertygad om att vindögdheten låg i luften.

I Malee Gardens lägenheter har vi lådor i överkant på garderoberna. Dom är inte bra - alltför tunga för att användas. Så vi sågade av fronten och för att använda dom som luckor istället. Byggjobbarna satte snabbt upp luckorna. Alltför snabbt insåg jag när jag inspekterade. Jag kunde inte annat än skratta. Snacka om vindögda män, inte en lucka hänger rakt!

När jag hämtade byggar’n och pekade insåg han att dom kanske borde satt en bit trä i överkant och skruvat fast i den (som jag bett dom göra). Dom vore trevligt om luckorna passade och inte hängde lite hipp som happ. Så idag, när de vindögdas dag är över, har dom lovat att sätta upp luckorna med ögonen öppna... vi får se om det går vägen. Ska inspektera om i eftermiddag.

onsdag, oktober 14, 2009

Solen - den vackra solen!


Vi har fantastiskt väder på södra Phuket, solen skiner, skiner och skiner! Och peppar, peppar, ta i trä - jag kan använda poolen! Jag njuter - tar badpaus och plaskar runt varje dag.

Bilden är från Kanchanburi. Vi bodde i ett hus på floden Kwai när vi var ute och semestrade och det var sanslöst vackra och dramatiska solnedgångar varje kväll. Det är vackrare himmel när det inte är helt klart tycker jag. Nu ska jag ner och kolla byggjobbarna och badrummet!


Hotelltips Kanchanaburi:
Chez Bure -Bure Homestay Kanchanaburi. Fint, rent, bra pris och trevligt!
The Bridge Residence Hotel. Lite tjusigare med bl.a. pool till väldigt bra pris! Mycket bra läge!

tisdag, oktober 13, 2009

Tält var’e här!


För er som trodde jag skojade när jag berättade om Gings annorlunda sätt att campa - så här ser det ut på vårt tak. Han borde heta Karlsson ;-)

Jag skriver inte så mycket om det politiska läget i Thailand för tillfället. Det händer saker, men det är inte så spektakulärt. Det är bara same, same - but different. Folk av olika kulörer demonstrerar ibland och konstitutionen håller på att skrivas om. I söndags sade premiärminister Abhisit Vejjajiva att denna regering minsann lade stor vikt vid att bekämpa korruptionen. Det vore en välsignelse - om jag trodde på det...

Något helt annat : Finns denna människa på riktigt?! Jag skrattade högt när jag läste artikeln. Hon har verkligen ett passande efternamn! (Handlade om Anna Anka - artikeln är borttagen)

måndag, oktober 12, 2009

Liten på jorden - stor på gården


Blues kallar vi numer mest för "terroristen". Han är inte rädd för något - och ger sig inte för någon. Han lek-slåss med Mike så in i vassen att Mike går och gömmer sig. Blues är vår hund men eftersom han är så liten kommer han under grinden. Rakt över vägen bor hans mamma och bror. Så Blues delar sin tid mellan oss. Det gör även hans bror. Så ibland har vi två hundar, ibland har vi tre - och rätt ofta har vi fyra!
Visst är terroristen söt! Och han är fortfarande liten, mycket mindre än sin vita, mjuka och betydligt mildare bror. När bilden togs var Blues nöjd. Han hade på en halvtimme släpat ut två mattor, lekt med brorsan så han tjöt och bitit Jack både i nosen och örat!

söndag, oktober 11, 2009

Nu kan vi rulla in

Så här ser det ut i dagsläget vid Malee Gardens nya familjehus. Rampen till huset är klar, det fattas ett räcke. Badrummet är på gång och vi handlade kakel, golvplattor och handfat igår. Det blir svart golv och marmorliknande väggar. Jag ser det i huvudet, hoppas det blir lika snyggt i verkligheten!

Det har gått troll i mitt pool-badande. När vi flyttade hit blev jag sjuk och fick inte bada på en månad. Sen regnade det. Nu när jag är här hela dagarna och kan plaska runt hur mycket jag vill kom en kille och tömde poolen! Vi tog hit en pooltekniker för flera månade
r sedan eftersom det försvann för mycket vatten ur poolen. Han konstaterade att det läckte vid eller i filtret. Det skulle han fixa billigt åt Ging om han kunde vänta. Igår ringde han och sa; Nu har jag tid. Så nu när jag kan bada kan jag inte bada - håhåjaja!


lördag, oktober 10, 2009

Fågelperspektiv


Det finns fler än jag som gillar utsikten hemma hos oss. Vi har ofta besök av dessa fåglar - dom gillar hundmat! Våra hundar gillar inte fåglarna och jagar bort dom med jämna mellanrum. Fast jag tror hundarna gillar dom samtidigt, fåglarna ger dom anledning att skälla och studsa runt en stund.

I eftermiddag ska vi iväg och köpa kakel till badrummet i huset jag nyss lämnade, byggjobbarna är snabba! Planen är: avskalat och halkfritt. Vi har varit ute och kollat halkfria golv överallt den senaste tiden. På restauranger har vi sprättat runt vatten och försökt halka - till ägarnas stora förvåning och förtjusning. Alla blir glada när man säger att man gillar deras golv och ber att få testa halkigheten.

Vi har redan ramp, just nu lägger dom sandsten på vägen och rampen. Tror jag i alla fall. Jag hann aldrig ner igår. När man blir uppkopplad efter några dagar finns en del mejl och sånt att svara på. Dessutom finns en massa spel tillgängligt igen, mycket roligare än att sortera lådor, tjohej!


fredag, oktober 09, 2009

Thaitime, eller hur 20 minuter tar 4 dagar!

Han kom tillbaka. Men inte förrän jag ringt, ringt och ringt huvudkontoret. Jag har bönat och bett, i morse lät jag förmodligen så desperat att dom tyckte det var bäst att skicka hit tekniker. En timme efter sista samtalet kom samme tekniker - fyra dagar efter att han sade att han skulle komma tillbaka efter 20 minuter. Men sig hade han en till huvudskakande tekniker och diverse mätningsapparater. Efter en stund försvann dom igen... och kom inte tillbaka. Efter en halvtimme ringde den jag talade med på TOT och bad mig kolla anslutningen. Och under över alla under, det fungerade!
Så nu har jag nyflyttat kontor och tycker det är toppen. Tog en paus på eftermiddagen för lite poolplask, för här på Phuket skiner åter solen efter en veckas halv- och heltasktigt väder.

Något helt annat: Vi haft en skandalspelning på Phuket. Det ska till mycket innan det blir skandal, men i detta fall var det LITE, inte MYCKET som upprörde folk.

Job2Do - Phukets mest kända reggaeband spelade i Nai Harn på Reggae Bar. Det var fullmåne-party och de sålde biljetter för 100 baht styck, då ingick förutom musiken även grill-buffé. Job2Do gick upp på scenen och sångaren började med att klaga på politik och verkade allmänt sur. Han sjöng halva låtar och lät sin kompis sjunga resten. Så gjorde han ett tag och sa sedan: Jag ÄR reggae, det känns inte som reggae-stil här ikväll så nu slutar vi."

Kvar stod ägaren Big Boo och alla gäster och bara gapade. Ingen förstod någonting, men bandet klev av scenen och så var det med den konserten. Har Job2Do inspirerats av Ulf Lundell? Det var väl han som sa att "en inställd spelning också var en spelning!"

Nog om otroligt korta konserter. Nu får jag försöka koncentrera mig på att sortera resten av prylarna vi släpat hit. Det finns som synes en hel del att göra hos oss... Den undre bilden är (tyvärr) samma rum som den andra bilden. Men näää - vill inte! Tar det en annan dag.

tisdag, oktober 06, 2009

Matminnen


Jag och min mage är mycket tacksamma för att vi(!) är gifta med Ging. Jag får äta så mycket gott som jag aldrig skulle hittat utan honom. När vi var i Ban Krut tyckte Ging vi skulle ha lite koreansk barbeque. Vi for iväg på matexpedition till Bang Saphan för där finns ett område med flera såna restauranger. Ingen har västerländsk skylt.

På den restaurang vi valde satt många ungdomar i skoluniform, koreansk barbeque är väldigt populärt bland studenter. Man får umgås länge medan man tillagar maten och det är billigt, mycket billigt. Vi fick in skålar och tallrikar med grönsaker, kyckling, bläckfisk, nötkött, nudlar och starka såser. På borden finns grill inbyggd, personalen kom med glödande kol och Ging satte igång att grilla. Jag åberopade min okunskap och satt, lat som jag är, och tittade på.

Det var gudomligt gott och ett väldigt trevligt sätt att inta en lång lunch. När notan kom blev jag rejält förvånad. Hela kalaset kostade 120 baht. Vi hade, förutom all mat, druckit 3 Coca-cola och avslutat med en skopa vaniljglass!


måndag, oktober 05, 2009

Sluta blinka!


Jag är kvar i gamla huset. Glad att jag tog in konsult för att bygga nätverket innan jag flyttade allt. Han upptäckte snabbt att ADSL-linan inte fungerar och ringde telefonbolaget.

I morse kom reparatör från TOT, mätte signalen, ruskade på huvudet och sa’ "problem med linan. Jag är tillbaka inom 20 minuter, ska bara hitta var linan är dålig". Det var två timmar sedan och karlf-n har inte kommit tillbaka så jag åkte ner och jobbade här. Nu är jag sur !

Snälla modem - sluta blinka! Det är nämligen så att så länge en viss lampa på modemet blinkar har jag inte kontakt.

lördag, oktober 03, 2009

Toa för oblyga


Premiärkvällen på Roberts var superrolig! Så kul att jag tog en vilodag igår... Kom tillbaka till jobbet imorse och såg min stora förvåning att lagerrummet nästan är klart. På en enda dag! Dessa byggjobbare ska även bygga om badrummet och bygga ramp in till huset på framsidan. Med den här farten är det klart mycket tidigare än jag trott. Ojoj - snart måste jag iväg och köpa kakel!

Mest imponerad är jag dock av det faktum att det första dom tog ur bilen när dom kom var ett vattenpass - wow - undrar om dom använder det också?! Man höftar och gissar hejvilt här i landet och använder sällan vattenpass. Vi har ett eget som jag brukar försöka visa med men vi har ändå mycket saker som är "nästan" rakt i alla våra hus. Man hinner inte på dom jämt.

Toadörren sitter nu i lagerrummet så jag använder inte badrummet här. Tänk att sitta där när byggjobbare rantar runt i huset, så kul ska vi inte ha!

I eftermiddag kommer min datatekniker till nya huset. Håll tummarna för att han får igång nätet. Får han det att funka flyttar vi kontoret imorgon.

torsdag, oktober 01, 2009

Turbofart och stillhet


En vilsam bild från Ban Krut får visa hur det inte är hos oss. Det ketchupflaske-läge, tur vi vilade mycket under semestern. På eftermiddagen kommer ett gäng byggare som ska slå ut badrummet i Malee Gardens familjehus, det vill säga där jag jobbar. Vi startar idag för kontoret flyttas på söndag. Precis nu ska jag till min datatekniker och be honom kolla ledningarna i nya huset innan jag packar ihop mina datorer. På grund av min erfarenhet av telefonbolaget TOT förväntar jag mig inte att det ska fungera automatiskt. Och ikväll öppnar Roberts Pub. Vet inte om jag hinner åka in, men premiärkvällar är alltid kul så jag ska försöka!

Allt flyter på bra så det är roligt nu. Jag får flytta hem mina datorer. Ging kommer att spela på min favoritpub i vinter och ombyggnationen av huset sätter igång.